προορισμός…γεύση!

Τέλος τα μπισκότα που θρυμματίζονται μέσα στην τσάντα μας ή του παιδιού μας. Ήρθε κάτι καινούργιο και πρωτότυπο που είμαι σίγουρη πως θα αρέσει σε όλη την οικογένεια. Το «κέικ στο βάζο» φαίνεται πως είναι η πρακτική λύση και ήρθε για να μείνει. Είναι τόσο απλό και μαγειρεύεται μέσα στο ίδιο το βάζο. Διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν είναι καλά προστατευμένο από τον αέρα ή τυχόν χτυπήματα. Αυτή η νέα τάση μου αρέσει πολύ, και είναι σίγουρη πως θα τη λατρέψετε και εσείς!
Στις αρχές ήμουν και εγώ λίγο επιφυλακτική και αναρωτιόμουν, τι είναι αυτό το κέικ μέσα σε ένα βάζο;
Όπως υποδηλώνει και το όνομα του, είναι ένα κέικ ψημένο σε ένα βάζο. Και διαλέγετε εσείς το κέικ… Μαλακό, τραγανό, με σοκολάτα, με βανίλια… η επιλογή είναι δική σας! Όλα επιτρέπονται ακόμη και αλμυρές συνταγές. Μετά λοιπόν από τα cupcakes ή τα vegan cakes, το κέικ-βάζο είναι η τελευταία τάση της μόδας για σνακ. Εύκολο να το κάνετε (ένα κέικ ζύμης χωρίς πολλά πολλά), εύκολο να διατηρηθεί (αρκετές μέρες στο βάζο του κλειστό και δεν στεγνώνει) και εύκολο να μεταφερθεί.
Δεν έχει τόσο ζάχαρη όπως ένα μπισκότο που θα αγοράσετε στο εμπόριο, είναι σπιτικό και θα είναι πάντα ελαφρύτερο από κάποιο άλλο σνακ που θα αγοράζατε έξω. Και το καλύτερο πιστεύω είναι πως διατηρείτε καλά στο βάζο του και έτσι είναι επίσης ένας τρόπος για “εξοικονόμησης χρόνου”. Θα μπορείτε έτσι να τα φτιάξετε με τα παιδιά σας το σαββατοκύριακο για όλη την εβδομάδα και στη συνέχεια κάθε μέρα να τρώτε εσείς ή το παιδί από ένα διαφορετικό κέικ.
Ποια είναι η συνταγή για το κέικ- βάζο; Και σας απαντώ πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συνταγή γλυκιά ή και αλμυρή. Μια απλή γιαουρτόπιτα που θα τη κάνετε εσείς όπως θέλετε για να μη τη βαρεθείτε ποτέ! Κέικ με λεμόνι, με κομμάτια σοκολάτας, με καραμέλα… Κάνετε το δικό σας βάζο, θα είναι πάντα εύκολο και βολικό.
Τέλος σας έχω κάποια tips για να τα πετυχαίνετε πάντα.

  • Επιλέξτε βάζα από μαρμελάδα και πρέπει να είναι ίσια, για να μπορείτε να τα ξεφορμάρετε εύκολα. Πλύνετε καλά τα βάζα και τα καπάκια με σαπούνι σε ζεστό νερό. Ξεπλύνετε τα καλά και σκουπίστε τα με ένα καθαρό πανί ή αφήστε τα να στεγνώσουν ανάποδα στο φούρνο στους 50°C. Ελέγξτε τα βάζα μήπως είναι ραγισμένα.
  • Να βουτυρώνετε καλά τα βάζα και στη συνέχεια, να πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι για να διευκολυνθείτε πάντα κατά τη διάρκεια του ξεφορμαρίσματος. Γεμίστε τα βάζα στο 2/3 της χωρητικότητάς τους. Τα κέικ θα φουσκώσουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος και δεν θα πρέπει να ξεχειλίσουν από το βάζο!
  • Δεν χρειάζεται μπεν-μαρι. Βάλτε τα βάζα απευθείας στη σχάρα του φούρνου σας. Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα με τη συνταγή, αλλά θέλουν πάντα περίπου 40 λεπτά στους 160°C/180°C ανάλογα με το φούρνο σας.
  • Μόλις τα βγάλετε από το φούρνο: Εάν το κέικ έχει φουσκώσει λίγο, πιέστε ελαφρά για να το κλείσετε καλά με το καπάκι. Εάν έχει ξεχειλίσει πολύ, αφαιρέσετε τις άκρες.
  • Τέλος πρέπει να καθαρίστε καλά τις άκρες των βάζων, για να μην υπάρχει κάποιο ψίχουλο ζύμης που θα εμποδίζει το κλείσιμο. Κλείστε το με το καπάκι όταν το κέικ είναι ακόμα ζεστό και γυρίστε το ανάποδα.

©Ντίνα Νικολάου

1 Comment

  1. Excellent!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *