προορισμός…γεύση!

Είτε το κάνουμε για την υγεία μας, είτε από οικολογική συνείδηση ή από τα φιλοζωικά μας ένστικτα, όλο και περισσότεροι θέλουμε να περιορίσουμε την κατανάλωση του κρέατος. Μπορεί βέβαια να το λέμε, αλλά είναι αρκετά δύσκολο εφόσον το κρέας είναι φτηνό και εύκολο να το προμηθευτούμε. Σας έχω λοιπόν, 5 tips για να το περιορίσουμε και να ακολουθήσουμε μια πιο ισορροπημένη διατροφή.

  1. Προγραμματίστε μέρες χωρίς κρέας
    Για να μπούμε σιγά σιγά στο πνεύμα του φαγητό χωρίς κρέας, ξεκινάμε προγραμματίζοντας μια μέρα την εβδομάδα να την κάνουμε 100% χορτοφαγική. Δεν χρειάζεται να ξεκινήσουμε πολύ αυστηρά, ειδικά αν έχουμε στην καθημερινότητά μας κρεατοσυνταγές, ξεκινώντας με μια μόνο μέρα δεν θα μας κακοφανεί πολύ. Την χορτοφαγική ημέρα φτιάχνουμε κάτι που μας αρέσει πολύ και το απολαμβάνουμε. Π.χ. μια τάρτα ντομάτα-μοτσαρέλα, μια πίτσα με μελιτζάνα ή ζυμαρικά με λαχανικά.
    Στη συνέχεια, όταν καταλάβουμε ότι πλέον έχουμε συνηθίσει αυτή τη μέρα χωρίς κρέας, τρώμε χορτοφαγικά για δύο μέρες την εβδομάδα (όχι συνεχόμενες) ή και τρεις.
  2. Ανακαλύπτουμε τα χορτοφαγικά τρόφιμα
    Η αλήθεια είναι ότι: όταν μας αρέσει πολύ το κρέας και το τρώμε σχεδόν κάθε μέρα, και τυχαίνει να μας μιλήσουν για χορτοφαγική διατροφή, έχουμε την τάση να βγάζουμε από μέσα μας μια αρνητικότητα, σκεπτόμενοι ότι το τόφου και τα φύκια δεν είναι ότι καλύτερο. Αλλά γιατί να μη το ξεπεράσουμε και προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τα βασικά τρόφιμα της χορτοφαγικής μαγειρικής;
    Αυτή είναι λοιπόν μια ευκαιρία να δείτε ότι ακόμα και αν είστε χορτοφάγοι, μπορείτε να φάτε μπριζόλα με πατάτες και χάμπουργκερ απλά αντικαθιστώντας το παραδοσιακό μοσχαρίσιο μπιφτέκι με σόγια!
    Μόλις κάνετε αυτό το μεγάλο βήμα, θα ανακαλύψτε και πολλά αλλά φαγητά όπως τα φυτικά γαλακτοκομικά και τα δημητριακά όπως την κινόα, το πλιγούρι και το σιτάρι…!
  3. Προτιμήστε τα όσπρια
    Πολλοί άνθρωποι τρώνε κρέας κάθε μέρα για να αποφύγουν την έλλειψη πρωτεϊνών (θρεπτικά συστατικά που έχουν θεμελιώδη ρόλο στο σώμα μας). Αλλά πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι μόνο το κόκκινο ή το άσπρο κρέας που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες!
    Στην πραγματικότητα, πολλά φυτικά τρόφιμα καλύπτουν πολύ καλά τις ανάγκες σε πρωτεΐνες, του σώματός μας. Αυτό ισχύει και για τα όσπρια, συμπεριλαμβανομένων τα ρεβίθια, τα φασόλια, τα κόκκινα φασόλια, οι γίγαντες ή ακόμα και η φακή… Πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, είναι η απόδειξη ότι μπορείτε να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή ακόμα και χωρίς να τρώτε κρέας!
    Σημείωση: Για να αποκτήσετε την αλυσίδα αμινοξέων που είναι “απαραίτητη”, είναι σημαντικό να συνδυάσετε τα όσπρια με δημητριακά ολικής αλέσεως (βρώμη, ρύζι, σιτάρι, κινόα…).
  4. Αλλαγή στο ορεκτικό
    Αχ, αυτό το ορεκτικό… τι να πρωτοφάμε… λουκάνικα, σαλάμια, τυριά, είναι σίγουρα πολύ δύσκολο να μειώσει κάποιος την κατανάλωση τους… Εκτός αν προσπαθήσετε λίγο και επιλέξετε προϊόντα 100% για χορτοφάγους και 100% νόστιμα! Για παράδειγμα: Κάσιους, φιστίκια κλπ…), Χούμους, χαβιάρι μελιτζάνας, τζατζίκι…
    Και να ξέρετε, ότι δεν είναι μόνο για ορεκτικό. Πολλές συνταγές που περιέχουν κρέας είναι τώρα διαθέσιμες και ανανεωμένες για χορτοφάγους, όπως μελιτζάνες με λαζάνια, καρμπονάρα (με καπνιστό τόφου), ογκρατέν με λαχανικά αντί για κρέας.
  5. Φτιάξτε πλούσια και πολύχρωμα πιάτα
    Είναι επίσης δύσκολο για τους λάτρεις του κρέατος να μη μπορούν χωρίς την αγαπημένη τους καρμπονάρα, επειδή στο μυαλό ενός λάτρεις του κρέατος, ένα χορτοφαγικό πιάτο, είναι πιάτο μικρό, άγευστο, με κάποιο λευκό τόφου και μια χούφτα φασόλια. Ας το παραδεχτούμε… δεν ακούγετε και τόσο ωραίο.
    Για να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε έτσι, είναι απαραίτητο να διαλέξετε συνταγές με λαχανικά που θα έχουν 100% χρώματα, (γι’ αυτό, παίξτε με τα λαχανικά!), τις υφές (στο δικό σας χέρι είναι να κάνετε μπιφτέκια λαχανικών, να ανακαλύψετε τη γλυκύτητα των οσπρίων, την τραγανότητα των φρούτων…) κ.λπ.
    Για να εμπνευστείτε ακόμα καλύτερα, γιατί να μην πάτε μια βόλτα σε ένα χορτοφαγικό εστιατόριο;

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *