προορισμός…γεύση!

Πιστέψτε με, η μεταμόρφωση ενός καθημερινού τραπεζιού στον πιο γιορτινό χώρο του σπιτιού (μετά ίσως το χριστουγεννιάτικο δέντρο) είναι μια υπόθεση απλή, εύκολη και απαιτεί μόνο φαντασία και δημιουργικότητα. Και, κυρίως, δεν απαιτεί καθόλου να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η χλιδή της απλότητας
 Δεν είναι ανάγκη να βαρυφορτώσετε το τραπέζι σας για να δείχνει γιορτινό. Ένα απλό τραπεζομάντηλο που συνήθως κρατάτε κρυμμένο όλο το χρόνο στα συρτάρια, τα ποτήρια που λυπάστε να χρησιμοποιήσετε τις καθημερινές, όλα θα βρουν τη θέση τους στο γιορτινό τραπέζι, χωρίς υπερβολές. Είναι εκπληκτικό ότι, και μόνο ένα απλό λευκό τραπεζομάντηλο αρκεί για να δώσει γιορτινή νότα.
 
Το παλιό τραπεζομάντηλο της γιαγιάς, ένα κεντητό τραπεζομάντηλο από τα καταστήματα με ινδικά είδη (συνήθως είναι πάμφθηνα), κάνουν τη διαφορά με τρόπο εντυπωσιακό και δίνουν φινέτσα, στιλ και γούστο. Αυτή είναι μια θαυμάσια επιλογή αν πρόκειται να σερβίρετε το γιορτινό φαγητό σε πιάτα χρωματιστά.
 
Αντίστοιχα, αν έχετε ένα κλασικό καρώ τραπεζομάντηλο με τα χαρακτηριστικά πράσινα και κόκκινα χρώματα, είναι ό,τι πρέπει να το χρησιμοποιήσετε αν θα σερβίρετε σε λευκά πιάτα.

Ζωντανέψτε το τραπέζι με κεριά, ξερά φρούτα και μπάλες του δέντρου 

Αν στρώσετε ένα απλό τραπέζι μπορείτε να το μεταμορφώσετε στη στιγμή με μια –δυο απλές διακοσμητικές πινελιές που θα του δώσουν γιορτινή όψη στη στιγμή:
• Βάλτε κεράκια στο κέντρο ή στις άκρες του τραπεζιού (σε σημεία που να μην ενοχλούν τους καλεσμένους και να μην προκληθεί φωτιά) και θα δώσετε αμέσως εικόνα θαλπωρής.
• Ιδανικά είναι μερικά απλά χρωματιστά ποτηράκια, φαρδιά και κοντά, στα οποία θα βάλετε μέσα από ένα κεράκι ρεσώ.
• Μια άλλη ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε τα απλά, λευκά, χοντρά κεριά-σωλήνες που έτσι και αλλιώς είναι οικονομικά και πωλούνται όλο το χρόνο. Μπορείτε να τα αφήσετε όπως είναι ή να τα διακοσμήσετε με ένα κλαδάκι πεύκου ή έλατου (αληθινό ή ψεύτικο), που θα στερεώσετε στο κερί με σπάγκο ή μια λεπτή χριστουγεννιάτικη κορδέλα ή με χοντρή μάλλινη κλωστή, στο χρώμα που θέλετε.
• Στο κέντρο του τραπεζιού μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μικρό ψάθινο καλάθι. Μέσα θα στρώσετε μια χαρτοπετσέτα σε κόκκινο ή πράσινο χρώμα και θα βάλετε ένα κλαδί έλατου, αληθινό ή ψεύτικο, μαζί με μερικές κόκκινες μπάλες ή μερικά από τα στολίδια του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Αν έχετε κάποια παλιά διακοσμητική πιατέλα ή γαβάθα είναι ιδανική για την περίσταση.


• Σε κάθε σερβίτσιο βάλτε από μια κόκκινη μπάλα ή ένα διακοσμητικό του δέντρου, δείχνοντας προσωπική φροντίδα για τον κάθε καλεσμένο.
• Τα αποξηραμένα χειμωνιάτικα φρούτα σε φέτες είναι μια εξαίσια ιδέα για ο γιορτινό τραπέζι αλλά για τη διακόσμηση του υπόλοιπου σπιτικού. Κόψτε λεπτές φέτες από πορτοκάλια, μήλα, αχλάδια, κίτρα κ.ά. και στρώστε τα στη σχάρα του φούρνου. Τον προθερμαίνετε στην πιο δυνατή φωτιά και, όταν είναι έτοιμος, βάζετε μέσα τη σχάρα με τα φρούτα και κατεβάζετε αμέσως τη φωτιά στους 50 – 60°C. Αφήνετε τα φρούτα να «στεγνώσουν» στο φούρνο για μερικές ώρες (συνήθως 2 – 5), μέχρι να γίνουν σχεδόν άκαμπτα, τελείως ξερά και να μην βγάζουν ίχνος υγρού αν τα πιέσετε. Με την αποξήρανση το άρωμά τους γίνεται πολύ έντονο και είναι ό,τι πρέπει για να διακοσμητικά στο τραπέζι, ριγμένα τυχαία σε διάφορα σημεία του τραπεζιού ή σε μπολάκια.
• Αν το τραπεζομάντηλο είναι μακρύ, μια ωραία ιδέα είναι να καρφιτσώσετε σε διάφορα σημεία του μερικά διακοσμητικά όπως φιόγκους κόκκινους ή καρώ, μπάλες του δέντρου, διακοσμητικά δωράκια και άλλα στολίδια. Δίνουν απίστευτη κομψότητα και στιλ.


• Άλλη μια εξαιρετική ιδέα είναι να βάλετε σε διάφορα σημεία του τραπεζιού (και του σπιτιού), ολόκληρα και γερά μεγάλα πορτοκάλια στα οποία θα καρφώσετε γαρίφαλα με ωραίο τρόπο. Με τη ζέστη του σπιτιού το πορτοκάλι και τα γαρίφαλα θα σκορπίζουν έντονο, θεσπέσιο άρωμα στο χώρο. Αυτά τα πορτοκάλια μπορείτε να τα κρεμάσουμε με χριστουγεννιάτικες κορδέλες από το φωτιστικό της τραπεζαρίας ή να βάλετε από ένα σε κάθε σερβίτσιο ή να τοποθετήσετε μια σειρά κατά μήκος του τραπεζιού, αν ετοιμάσετε ένα γιορτινό μπουφέ.
• Ό,τι πετσέτες χρησιμοποιήσετε στο γιορτινό τραπέζι (υφασμάτινες ή χάρτινες), τυλίξτε τις σε ρολό ή σε χωνί και δέστε τις χαλαρά με χριστουγεννιάτικες κορδέλες, μάλλινες χονδρές κλωστές (πλέξτε πλεξούδες με κόκκινες και πράσινες κλωστές) και, αν θέλετε, στερεώστε εκεί μικρές διακοσμητικές μπαλίτσες του δέντρου.
• Αντί για κορδέλες ή κλωστές τυλίξτε τις πετσέτες με τις χρωματιστές γιρλάντες του δέντρου. Αυτές τις γιρλάντες μπορείτε να τις αφήσετε να «τρέχουν» στο τραπέζι, ανάμεσα σε σερβίτσια, ποτήρια και κεριά.

2 Comments

  1. Really good!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *