Στη ζωή υπάρχουν 2 τύποι εργένηδων… Αυτοί που αγαπάνε τη μαγειρική και κάθονται με τις ώρες στην κουζίνα, αλλά και, αυτοί, που ανοίγουν την κατάψυξη, βγάζουν μια κατεψυγμένη πίτσα και την ζεσταίνουν στο φούρνο.
Σίγουρα δεν αρέσει σε όλους το μαγείρεμα , αλλά κάποια εύκολα φαγητά καλό θα είναι να ξέρετε να τα ετοιμάζετε! Καλή είναι η πίτσα ή το σουβλάκι αλλά ακόμα καλύτερο θα είναι κάποιο φαγητό που θα έχετε φτιάξει μόνοι σας ! Θα δείτε το πόσο περήφανοι θα νοίωσετε για τον εαυτό σας.
Δείτε λοιπόν, 10 παρασκευές, που πρέπει να ξέρετε, αν αποφασίσετε να μείνετε μόνοι σας!
Να ξέρετε πως βράζετε σωστά τα μακαρόνια
Ειδικά αν έχετε τελειώσει με τη φοιτητική ζωή και έχετε περάσει στην εργένικη, δεν μπορεί να μη ξέρετε να βράσετε ένα μακαρόνι. Τα αγαπάτε και πρέπει να μάθετε τον σωστό τρόπο. Άλλωστε, τα μακαρόνια, είναι υλικό «πασπαρτού». Με μια φέτα ζαμπόν, λίγο πέστο ή ακόμα και απλά με σκόρδο και ελαιόλαδο, είναι σκέτη απόλαυση.
• Καταρχήν, δεν βάζουμε ποτέ λάδι στο νερό του βρασίματος. Μόνο αλάτι το οποίο θα πρέπει να είναι αρκετό.
• Δεν τα βράζουμε περισσότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.
• Κρατάμε πάντα λίγο από το νερό του βρασμού, γιατί μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε στη σάλτσα.
• Το καλύτερο είναι να τα βράσουμε 1-2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που προτείνει η συσκευασία και να τα μεταφέρουμε με τσιμπίδα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Εκεί, τα αφήνουμε να βράσουν για 1-2 λεπτά ώστε να «ρουφήξουν» τα υγρά της σάλτσας και φυσικά, όλη τη νοστιμιά της.
Να ξέρετε πως φτιάχνετε η αληθινή καρμπονάρα
Μιας και μιλάμε για ζυμαρικά ας μιλήσουμε και για την καρμπονάρα! Ένα απλό φαγητό, νόστιμο και που περιμένουμε με τόση λαχτάρα σαν μικρά παιδιά. Δεν θέλω να σας απογοητεύσω αλλά αυτό είναι που πιστεύετε μέχρι τώρα, στην πραγματικότητα δεν είναι καρμπονάρα!
Η πραγματική καρμπονάρα γίνεται με πανσέτα (όχι μπέικον), αυγό και παρμεζάνα. Η κρέμα γάλακτος δεν υπάρχει στην αυθεντική συνταγή! Θα χρειαστείτε κρόκους αυγών (1 ανά άτομο + 1 για το σύνολο του φαγητού), παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό για μια κρεμώδης σάλτσα.
Να ξέρετε πως βράζουμε σωστά ένα αυγό
Τα αυγά είναι θα έλεγα η βάση στη μαγειρική. Έτσι, μέχρι τα 30, καλό να ξέρετε πώς να βράζετε σωστά 1 αυγό… Για την ομελέτα δεν σας λέω, αφού εκεί τα πράγματα είναι, μάλλον, απλά. Το βράσιμο όμως θέλει λίγη γνώση. Τα αυγά θα πρέπει να έχουν βγει από το ψυγείο, τουλάχιστον 1 ώρα πριν τα βράσετε. Για ένα μελάτο αυγό θέλετε 3-4 λεπτά βράσιμο, για το μέτριο υπολογίστε περίπου 7-8 λεπτά, ενώ για το σφιχτό, θέλετε 10 λεπτά. Πάντα, μετράτε το χρόνο, από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός.
Να ξέρετε να φτιάχνετε σάλτσες
Πρέπει να μάθετε να φτιάχνετε 2-3 απλές σάλτσες και να μην αγοράζετε έτοιμες που μόνο πρόσθετα και ζάχαρη περιέχουν. Για μια απλή σάλτσα ντομάτας, χρειάζεστε μόνο ελαιόλαδο, τριμμένες ντομάτες και μπαχαρικά. Ε… δεν είναι και σπουδαία δουλειά. Πειραματιστείτε προσθέτοντας υλικά ανάλογα με την εποχή και έτοιμη η σαλτσούλα σας.
Να ξέρετε πως φτιάχνετε η βινεγκρέτ
Άντε… να δεχτώ να αγοράζετε συσκευασμένες σαλάτες για να αποφύγετε το πλύσιμο και το στέγνωμα των λαχανικών. Αλλά βινεγκρέτ; Πρέπει να μάθετε να την φτιάχνετε μόνοι σας και να αποφύγετε τις έτοιμες που θα βρείτε στο σούπερ μάρκετ που είναι, τουλάχιστον, 30 φορές πιο παχυντικές με πολύ αλάτι, σάκχαρα και συντηρητικά. Ακολουθήστε έναν απλό κανόνα που δεν ξεχνιέται εύκολα. Το 1-2-2 είναι ο πιο απλό τρόπος… 1 κουταλιά ξίδι ή λεμόνι, 2 κουταλιές λάδι, 2 κουταλιές μουστάρδα. Φυσικά, με τον καιρό μπορείτε να αλλάξετε αυτό τον αριθμό ή τα υλικά και να βάλετε 1 κουταλιά όξινο, 2 κουταλιές λάδι, 1 κουταλιά μέλι και 1 κουταλιά μουστάρδα. Πειραματιστείτε και δοκιμάστε σε μικρές ποσότητες μέχρι να βρείτε αυτή που σας αρέσει περισσότερο.
Να ξέρετε πως πλένονται σωστά τα λαχανικά
Το καλό με το μαγείρεμα, είναι όπως ακριβώς και με τη ζωή… Δεν σταματάμε να μαθαίνουμε και κάτι καινούριο! Όπως π.χ., για τον τρόπο που πλένετε τα λαχανικά. Μέχρι τώρα νομίζατε ότι το σωστό είναι τα βάλετε κάτω από τη βρύση για 30 δευτερόλεπτα και όλα είναι ΟΚ. Λάθος! Το σωστό πλύσιμο απαιτεί να τα βάζετε σε μια λεκανίτσα με νερό για μερικά λεπτά και μετά να βάζετε το χέρι σας και να κάνετε ένα «ανακάτεμα». Αδειάζετε το νερό και επαναλαμβάνετε ακόμα μια φορά.
Να ξέρετε τη τεχνική του πανέ
Ε… μέχρι τα 30 πρέπει τουλάχιστον αυτή την απλή τεχνική. Ένα κομμάτι κρέας, αλεύρι, αυγό, φρυγανιά… Δεν είναι και τόσο δύσκολο. Κοτομπουκιές, κεφτέδες, φιλέτα ψαριών, χοιρινό… Να θυμάστε μόνο, ότι δεν αλατίζουμε πριν πανάρουμε γιατί το αλάτι αποβάλλει τα υγρά του κρέατος και βρέχει την πανάδα με αποτέλεσμα να μην έχουμε ένα τραγανό πανέ.
Να ξέρετε να φτιάχνετε μια ωραία τάρτα
Μέχρι τα 30, καλό είναι να ξέρετε να φτιάχνετε κάποιες εύκολες τάρτες (γλυκές και αλμυρές). Προσοχή όμως, όταν ετοιμάζετε μια τάρτα και έχετε σκοπό να προσθέσετε υλικά που μπορούν να νερουλιάσουν τη πίτα όπως (τα μανιτάρια, η ντομάτα, κλπ.), είναι απαραίτητο να προ-ψήσετε τη ζύμη σας για 15 λεπτά στο φούρνο.
Να φτιάχνετε ένα γλυκό χωρίς δοσομετρητή
Μπορεί να μην έχετε ακόμα παντρεύτει αλλά 1-2 απλά γλυκά μπορείτε να τα κάνετε και χωρίς να μετρήσετε. Οι μανάδες μας το έκαναν συστηματικά και πάντα με επιτυχία. Μια απλή γιαουρτόπιτα π.χ. μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας για δοσομετρητή το κεσεδάκι του γιαουρτιού. 2 κεσεδάκια γιαούρτι, 2 κεσεδάκια αλεύρι, 2 κεσεδάκια ζάχαρη και 1 κεσεδάκι λάδι. Φυσικά 2 αυγά και 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ. Ψήσιμο στους 180°C για 45-50 λεπτά και έτοιμη.
Να ξέρετε πως μαγειρεύονται τα λαχανικά
Επειδή οι περισσότεροι, όταν σκέφτεστε λαχανικά, φαντάζεστε τα νερόβραστα, καλά θα ήταν μέχρι τα 30 να έχετε αλλάξει νοοτροπία. Δοκιμάστε να τα ψήσετε, να τα τηγανίσετε σαν στικς. Μπορείτε να τα σερβίρετε σαν μεζεδάκια ή σνακ ή ακόμα και να φτιάξετε ένα μπριαμ.
❤️ ❤️ ❤️
[…] ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ στο DINANIKOLAOU […]