προορισμός…γεύση!

Αφορμή για την πρώτη μου επίσκεψη στην σαγηνευτική και ξελογιάστρα Κέρκυρα στάθηκε η διοργάνωση του 1ου Corfu Food and Wine Festival, που πραγματοποιήθηκε  στο νησί από τις 9 έως και τις 13 Μαΐου και το οποίο είμαι πεπεισμένη ότι θα αποτελέσει κορυφαίο γαστρονομικό γεγονός για τα ελληνικά δεδομένα.

Η παρουσία των Φιλαρμονικών στην Σπιανάδα, σηματοδότησε την έναρξη των εκδηλώσεων της πρώτης βραδιάς του Corfu Food and Wine Festival. Πρώτη εμφανίστηκε η Φιλαρμονική Λιαπάδων, που ιδρύθηκε ανεπίσημα το 1955, αλλά η επίσημη έναρξή της έγινε το 1965. Ακολούθησε η Φιλαρμονική Ένωση Κέρκυρας «Καποδίστριας», η οποία μετράει ήδη τριανταοκτώ χρόνια προσφοράς στο μουσικό πολιτισμό του νησιού.

Καταρχάς, διότι είναι ένα από τα ελάχιστα που μπορούν να χαρακτηρισθούν ως διεθνή, λόγω της συμμετοχής εξαιρετικά σημαντικών φορέων και προσωπικοτήτων της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής. Μεταξύ αυτών ο Leonid Gelibterman, Πρόεδρος του International Center of Wine and Gastronomy (Διεθνές Κέντρο για τη Γαστρονομία και τον Οίνο με έδρα τη Μόσχα), ο διακεκριμένος  Ρώσος chef Rashid Rakhmanov, πρεσβευτής της Περουβιανοϊαπωνικής κουζίνας Nikkei,  ο διάσημος Βενετσιάνος chef Giuseppe Galardi, ιδιοκτήτης της παραδοσιακής Osteria Ai Assassini στην καρδιά της Βενετίας, που εξερευνά τις ενετικές επιρροές της Κέρκυρας και παρουσιάζει πιάτα εμπνευσμένα από την κοινή κουλτούρα των δύο λαών.

Master Class στην Σχολή Τουρισμού του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. Κέρκυρας, από τον Ρώσο chef Rashid Rakhmanov.

Η συγκεκριμένη δράση συνδιοργανώθηκε με το Marco Polo System, έναν ευρωπαϊκό όμιλο με εικοσάχρονη εμπειρία στην υλοποίηση ευρωπαϊκών και κυρίως μεσογειακών, πολιτιστικών προγραμμάτων, στο πλαίσιο της MedTaste, πιλοτικής δράσης του διεθνούς δικτύου European Silk Road. Τέλος, η chef της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, η εξαιρετική Jane Mortensen, η οποία μας παρουσίασε την προέλευση αγαπημένων κερκυραϊκών γεύσεων όπως η πουτίγκα, η τσιτσιμπύρα και τα ψαράκια στο χωνί.

Τα 400 χρόνια βενετσιάνικης κυριαρχίας -και όχι τουρκικής κατοχής- έχουν σηματοδοτήσει τον τρόπο παρασκευής αλλά και την ονομασία των φαγητών της κερκυραϊκής κουζίνας, σε συνδυασμό δε με τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες έχουν διαφοροποιήσει εντελώς την γαστρονομική παράδοση του νησιού από αυτήν της λοιπής Ελλάδας.
Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου «ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ» εντυπωσίασε τους εκατοντάδες θεατές των εκδηλώσεων όχι μόνο με την αρτιότητα της παρουσίασης των γνωστότερων τοπικών χορών, αλλά και με τα υπέροχα χρώματα και σχέδια των παραδοσιακών φορεσιών του.

Δεύτερον, διότι πυλώνας στήριξής του δεν είναι μόνον η πλούσια σε επιρροές τοπική γαστρονομία, αλλά και -κυρίως ίσως- το πολιτιστικό και ιστορικό υπόβαθρο του νησιού, του νησιού των Φαιάκων, που υπηρετεί την τέχνη της φιλοξενίας ήδη από την ομηρική εποχή! Την εποχή που ο βασιλιάς Αλκίνοος, με τους υπέροχους κήπους του οπωροφόρων, προσέφερε βασιλική φιλοξενία στον Οδυσσέα, μη γνωρίζοντας -αρχικά τουλάχιστον- τίποτα για την ταυτότητα του επισκέπτη του! Last but not least, όπως λέμε στα νέα ελληνικά, η ομάδα των διοργανωτών είχε πραγματικά δοθεί με πάθος εδώ και πολλούς μήνες στην άψογη προετοιμασία του Φεστιβάλ.

Ο Πρόεδρος του International Center of Wine and Gastronomy Leonid Gelibterman (Μόσχα, Ρωσία), στο κέντρο, πλαισιωμενος από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Μπάμπη Βούλγαρη (αριστερά) και τον διαπρεπή Ρώσο chef Rashid Rakhmanov, πρεσβευτή της Περουβιανοϊαπωνικής κουζίνας Nikkei.

Φορείς, εταιρείες και ιδιώτες συστρατεύτηκαν κάτω από την κοινή ομπρέλα της αγάπης για τον τόπο τους και ξεπερνώντας αμέτρητα εμπόδια και δυσκολίες, κάνοντας πραγματική κατάθεση ψυχής, κατάφεραν να ολοκληρώσουν μια διοργάνωση που και μόνον η ανάγνωση του προγράμματός της σε αφήνει άφωνο!

Η σημαντικότερη στιγμή της βραδιάς, η βράβευση του Έκτορα Μποτρίνι από τον Σπύρο Βουλισμά, τον Πρόεδρο της δραστήριας Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας και τον Μπάμπη Βούλγαρη, τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας.

Δεν θα αναφερθώ καθόλου σε ονόματα και πρόσωπα, γιατί σίγουρα θα παραλείψω πολλούς, πράγμα που καθόλου δεν θα ήθελα, μιας και ως νεοφερμένη στην Κέρκυρα έχω πολλά ακόμα να μάθω για την τοπική κοινωνία και τους πρωταγωνιστές της! Εκείνο όμως που μπορώ και επιβάλλεται να πω είναι ότι το 1ο Corfu Food & Wine Festival είναι μια συνδιοργάνωση του Δήμου Κέρκυρας, της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Επιμελητηρίου Κέρκυρας, του Σωματείου Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, της Λέσχης Αρχιμαγείρων, της Ένωσης Ξενοδόχων, της Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων και του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κέρκυρας, τελεί δε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του FedHATTA. Χορηγός επικοινωνίας ήταν η ΕΡΤ. Εκείνο που επίσης επιβάλλεται είναι να εκφράσω τις θερμότερες ευχαριστίες μας στους διοργανωτές για την τιμητική πρόσκληση και την ολόθερμη φιλοξενία στο νησί των Φαιάκων και να ευχηθώ καλή επιτυχία στο 2ο Corfu Food and Wine Festival και σε όλα εκείνα που θα ακολουθήσουν!
Το Φεστιβάλ ξεκίνησε την Τετάρτη 9 Μαΐου το απόγευμα, από την κεντρική όσο και εντυπωσιακή πλατεία Σπιανάδα όπου η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας μαγείρεψε και παρουσίασε στο κοινό την παραδοσιακή κερκυραϊκή κουζίνα: η παστιτσάδα, το μπουρδέτο, το μπιάνκο και πολλά ακόμα γαστρονομικά brands του νησιού παρήλασαν συνοδευόμενα από τοπικό κρασί και μπύρα. Στο επίκεντρο του χώρου, οι τοπικοί παραγωγοί παρουσίασαν τα προϊόντα τους και τις επιχειρήσεις τους στους πολυπληθείς επισκέπτες. Μουσική και χορός από τοπικά σχήματα και Φιλαρμονικές ολοκλήρωσαν την πρώτη γνωριμία με την πολιτιστική ταυτότητα της Κέρκυρας.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιελάμβανε:

  • Master Class στην Σχολή Τουρισμού του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. Κέρκυρας, από τον Ρώσο chef  Rashid Rakhmanov.
  • Street Food στον παραδοσιακό φούρνο «Σταρένιο», που συμμετείχε στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας με μία εξαιρετικά επιτυχημένη παραλλαγή της διάσημης αγγλικής shepherd’s pie (πίτα του βοσκού).
  • Τσίπουρο στην ταβέρνα – τσιπουράδικο «Πέργολα» και μύηση στην διαδικασία εναλλαγής μεζέδων.
  • Ανακαλύψτε την Κέρκυρα στο ελληνικό εστιατόριο «Pomo d’ Oro» μέσα από το γαστρονομικό ταξίδι Discover Corfu και την δημιουργική κουζίνα του νησιού, με βάση τις παραδοσιακές γεύσεις που επιμελείται ο διακεκριμένος chef Αριστοτέλης Μέγκουλας.
  • Κερκυραϊκοί συνδυασμοί στο μεζεδοπωλείο «Μαρκά» και αρμονικό πάντρεμα ανάμεσα στις κερκυραϊκές μπύρες και σε τέσσερα πιάτα της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας. Η Κερκυραϊκή Ζυθοποιία Corfu Beer παρουσιάζει επιλεγμένους συνδυασμούς γεύσεων εκτελεσμένους από τον chef του «Μαρκά».
  • Κλασσικό δείπνο στο εστιατόριο  «REX», που λειτουργεί στην παλιά πόλη από το 1932.
    Ο μετρ  του εστιατορίου προτείνει στον επισκέπτη το ποτό που αρμόζει με τις γεύσεις της επιλογής του.
  • Βραδιές Οίνου και Ποίησης στο ιστορικό βιβλιοπωλείο «Πλους» και στο εστιατόριο «REX»
    Ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Γιώργος Κεντρωτής επιλέγει ποιήματα της αρχαιοελληνικής γραμματείας σχετικά με τον οίνο και το “ευ ζην” σε  νέα ελληνική και αγγλική μετάφραση, τα οποία μεταφέρονται στο κοινό σε σκηνοθεσία Πέτρου Γάλλια, ενώ οι chef της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας ετοιμάζουν εδέσματα εμπνευσμένα από την αρχαιοελληνική ποίηση και τα προσφέρουν με τη συνοδεία κερκυραϊκού οίνου.
  • Γεωγραφία Γεύσεων στo ζυθοπωλείο «Ακαμάτρα», με μια προσεγμένη επιλογή κρασιών και τσίπουρων απ’ όλη την Ελλάδα, που συνοδεύονται από εξ ίσου καλοδιαλεγμένα πίατα.
  • Chef’s Tour, το Φεστιβάλ ξεναγεί τους εκλεκτούς προσκεκλημένους επίσημους, chef και δημοσιογράφους στα αξιοθέατα του νησιού, μέσα από μια ημερήσια εκδρομή, που συνδυάζει τη γνωριμία της φύσης, της ιστορίας και της παραγωγής του τόπου.
  • Από το Περού στην Κέρκυρα μέσω Ουραλίων, στο πεντάστερο Kontokali Bay Resort & Spa.
    Μια απίστευτη γαστρονομική διαδρομή από το Περού στην Κέρκυρα μέσω Ουραλίων. Ο διακεκριμένος Ρώσος chef  Rashid Rakhmanov συναντά τον γνωστό Κερκυραίο chef Σπύρο Βουλισμά, Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας και από κοινού χαράσσουν ένα ανεπανάληπτο γαστρονομικό ταξίδι «beyond borders».
    -Η Βενετία στο «Ταβερνάκι της Μαρίνας» μέσω των Ευρωπαϊκών Δρόμων του Μεταξιού (European Silk Road).
    Ο διάσημος Βενετσιάνος chef  Giuseppe Galardi, ιδιοκτήτης της παραδοσιακής Osteria Ai Assassini στην καρδιά της Βενετίας, εξερευνά τις ενετικές επιρροές της Κέρκυρας και παρουσιάζει πιάτα εμπνευσμένα από την κοινή κουλτούρα των δύο λαών.
  • Διεθνής Γαστρονομική Συνάντηση στον Κήπο των Ανακτόρων.
    Ημερίδα γαστρονομίας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και γευσιγνωσία κερκυραϊκού οίνου με εδέσματα ομηρικής διατροφής.
    Επίσημοι προσκεκλημένοι: η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα, το Διεθνές Κέντρο για τη Γαστρονομία και τον Οίνο και το Marco Polo System
  • Great Walks
    Βρετανικός Περίπατος σε σημεία της παλιάς πόλης, που διατηρούν έντονα δείγματα της αγγλικής επιρροής με στάσεις σε σημεία αντίστοιχου γαστρονομικού ενδιαφέροντος. Η chef της Βρετανικής Πρεσβείας Jane Mortensen δοκιμάζει την κερκυραϊκή εκδοχή της παραδοσιακής αγγλικής πίτας του βοσκού στο «Σταρένιο» και μαγειρεύει fish & chips στο «Pane e Psaraki», στο Πεντοφάναρο.
  • Let’s Brunch στο Corfu Palace.
    Η σχέση του βρετανικού brunch με το ελληνικό δεκατιανό. Η διατροφική αξία, ο πολιτισμός και η κοινωνικότητα που αναπτύσσεται γύρω από το «παρατεταμένο πρωινό”. Οι διατροφολόγοι εξηγούν και αναλύουν ενώ οι chef από τη Βρετανία, τη Βενετία και την Κέρκυρα προτείνουν παραδοσιακές και σύγχρονες ιδέες για ένα μακράς απόλαυσης κυριακάτικο πρωινό.
Κείμενο-Φωτογραφίες: Κατερίνα Μαρινάκη
livetotravelandtaste.com

1 Comment

  1. Really good!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *