Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Όταν ο Alain Ducasse γίνεται συνώνυμο της σοκολάτας…

Όταν ο Alain Ducasse γίνεται συνώνυμο της σοκολάτας…

«ΣΟΚΟΛΑΤΑ η λέξη που κρύβει μέσα της την απόλαυση. Η σοκολάτα είναι υπόσχεση για ευτυχία στην οποία υποκύπτουμε ηδονικά. Ο κόσμος της σοκολάτας είναι μαγικός. Ανοίγει πόρτες στην φαντασία και στην δημιουργία, υπό έναν όρο, να κατέχουμε καλά αυτόν τον «κόσμο».
flocons

Η σοκολάτα είναι ένα «ευγενές» προϊόν αλλά ιδιαίτερα απαιτητικό και αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, της οποίας μόνο ο σοκολατοποιός μπορεί να διαισθανθεί τα πλούτη.
manufacture-1

Είναι ένας χαμένος θησαυρός που για να τον ανακαλύψεις απαιτείται τεχνική, οξυδέρκεια και τεχνογνωσία υψηλού επιπέδου. Σε αυτόν τον κόσμο σας προσκαλώ να σας ξεναγήσω».
img_5543ret

Αυτά έγραφε η πρόσκληση που έλαβα από τον διάσημο και ακούραστο chef Alain Ducasse. Και όπως καταλαβαίνετε ανταποκρίθηκα με ενθουσιασμό και προσμονή.
78755544

Είχα ακούσει πως η τελευταία «τρέλα» του chef ήταν “La manufacture du chocolat” και ξέρω καλά πως όταν ο Ducasse αποφασίζει να ασχοληθεί με κάτι, απλά, γράφει ιστορία. Ένα όνειρό του 30 ετών έγινε πραγματικότητα. Αυτό νομίζω δεν το χάνεις με τίποτα. Έτσι, λοιπόν, ένα κρύο Παρισινό πρωινό του Νοέμβρη, στις 8 ακριβώς, βρίσκομαι έξω από τη βαριά γκαραζόπορτα στο δρόμο “40, rue de la Roquette” στη περιοχή της Bastille, στο ενδέκατο διαμέρισμα του Παρισιού.
img_5617

Η μυρωδιά της σοκολάτας με καλεί και σπρώχνοντας την πόρτα βρίσκομαι σε μια εσωτερική αυλή που δίνει σε μια παλιομοδίτικη μπουτίκ , από αυτές τις Παρισινές που τόσο αγαπώ. Το άνοιγμα της δεύτερης πόρτας με μεταμορφώνει σε «Αλίκη στη χώρα… της σοκολάτας».
img_5541img_5566

Βιτρίνες με σοκολατάκια, σοκολάτες, δεντράκια σοκολατένια, αστέρια σοκολάτας και αρώματα κακάου καβουρντισμένου με καραμέλα, φουντούκι, βανίλια.
img_5550 img_5552

Ο ένας τοίχος της μπουτίκ είναι μια μεγάλη τζαμαρία που μέσα κρύβει ένα εργαστήρι σοκολάτας που σε μεταφέρει σε άλλον αιώνα.
img_5611retimg_5567

Σακιά με καρπούς κακαόδεντρων που πάνω γράφουν: Περού, Μαδαγασκάρη, Βιετνάμ, Άγιος Δομίνικος… Καρποί κακάο που έχουν έρθει από όλο τον κόσμο και περιμένουν υπομονετικά να μεταμορφωθούν σε σοκολάτα.
img_5584

Πανέμορφες μηχανές που δουλεύουν ασταμάτητα για να ψήσουν τους σπόρους κακάου στους 120 βαθμούς για να βγάλει τα αρώματα του…
img_5585img_5586ret

Mετά να τους τρίψουν ανάμεσα σε δυο πέτρες… και να καταλήξουν σε ένα μείγμα, σαν πάστα κακάο που θα αναμειχθεί με ζάχαρη και γάλα σε σκόνη (για τη σοκολάτα γάλακτος).
img_5594 img_5595

Το τελικό μείγμα θα δουλευτεί για ώρα σε μια μηχανή μέχρι να καταλήξει στη φινετσάτη και μαγική σοκολάτα που όλοι αγαπάμε. Στο τέλος σειρά έχει το στρώσιμο και οι φόρμες. Σοκολατοποιοί πηγαινοέρχονται σαν υπνωτισμένοι και μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό βλέπω κάποιον να με χαιρετάει και να με καλεί στο εργαστήρι.
img_5592 img_5599 img_5602

Ανοίγω τη πόρτα και με υποδέχεται ο Nicolas Berger με μια εγκάρδια χειραψία και ένα χαμόγελο αληθινό. Ο Nicolas Berger είναι πετυχημένος chef patissier και σοκολατοποιός.
img_5616ret

Γεννήθηκε στη Λυών από το σοκολατοποιό Paul Berger. Παιδί ακόμη στο ζαχαροπλαστείο του πατέρα του έφτιαχνε σοκολατάκια με άποψη. Ο Nicolas Berger μοιράζεται το ίδιο όνειρο με τον Alain Ducasse για ποιοτική αληθινή σοκολάτα, φτιαγμένη με τις αρχές της χειροτεχνίας και όχι βιομηχανοποιημένη που να φέρει την υπογραφή του δημιουργού της.
manufacture

Ο Nicolas Berger συναντήθηκε με τον Alain Ducasse το 2000 στη Νέα Υόρκη και από τότε είναι αχώριστοι. Έχει περάσει από όλα τα εστιατόρια του Ducasse σε όλο τον κόσμο σαν chef patissier αλλά η μεγάλη του αγάπη και ο φυσικός του κόσμος είναι ο απαιτητικός κόσμος της σοκολάτας.
nicola

Με ξενάγησε με τόσο πάθος στο εργαστήριο του, μου εξήγησε, μου έδωσε και δοκίμασα τη σοκολάτα σε όλα τα στάδια, με ταξίδεψε σε ένα κόσμο που όλα ξεκινούν από ένα σπόρο και καταλήγουν μέσω της δουλειάς και της έμπνευσης στην απόλαυση. Με εντυπωσιάζει κάθε φορά η εμμονή των Γάλλων στη λεπτομέρεια, στην αισθητική, στην φινέτσα. Θεωρώ πως αυτή είναι η δυναμή τους γι’ αυτό παραμένουν πάντα πρώτοι στον δύσκολο και απαιτητικό κόσμο της σύγχρονης γαστρονομίας.
img_5575 img_5576 img_5577

Όλα εδώ επιλέχτηκαν δίνοντας σημασία και στην παραμικρή λεπτομέρεια.
Το εργαστήρι σοκολάτας πριν ήταν ένα γκαράζ της Renault που το σταθερό του πάτωμα ήταν ότι πρέπει για τις βαριές παλιές μηχανές που ο Ducasse και ο Berger βρήκαν σε αγορές με παλιά μηχανήματα αντίκες σε όλη την Ευρώπη. Οι πόρτες ήταν μεγάλες άρα εύκολα θα μπορούσαν να χωρέσουν οι μηχανές.
img_5583

Για μυστικά χειροποίητης σοκολάτας αναζητήθηκαν παλιοί σοκολατοποιοί που ήταν πια σε σύνταξη αλλά το σαράκι της σοκολατοδημιουργίας τους τρώει πάντα. Ο διάκοσμος της μπουτίκ και του εργαστηρίου σε μεταφέρει σε άλλη εποχή και είναι διακριτικός, γιατί εδώ μια είναι η πρωταγωνίστρια και δεν σηκώνει αμφισβήτηση.
img_5547 img_5608

Τα χρώματα, τα κουτάκια, οι συσκευασίες, όλα τόσο κακάο, τόσο ξεκάθαρα ουδέτερα, τόσο σίκ. Στο ατελιέ παράγονται 25 είδη από γκανάς και πραλίνες, 43 διαφορετικές ταμπλέτες από διαφορετικούς καρπούς κακαόδεντρων. Εδώ ο στόχος είναι ένας, ποιότητα. Ο τρόπος είναι αδιαπραγμάτευτος, ανθρώπινο χέρι και ανθρώπινη έμπνευση. Εδώ ποντάρουν στην μοναδικότητα όπως όλοι οι τεχνίτες της γεύσης.
img_5556 img_5557

Φεύγοντας ο Nicolas Berger με τρατάρει σοκολάτες και σοκολατάκια, “για το δρόμο”, είναι μια έκφραση που αγαπούν πολύ οι Γάλλοι. Κλείνω μαλακά τη βαριά μεταλλική γκαραζόπορτα και αφήνω πίσω μου τα χρώματα, τα αρώματα, τη μαγεία και τους σοκολατανθρώπους. Έχω μαζί μου όμως την ικανοποίηση για την πραγμάτωση των φιλόδοξων στόχων και των ονείρων. Έχω μαζί μου τις σοκολάτες από τη La manufacture du chocolat Alain Ducasse που κάθε φορά που θα τις γεύομαι θα ταξιδεύω στο μαγικό κόσμο της σοκολάτας. Merci Mr Ducasse για μια ακόμη φορά chapeau!!!
img_5621ret

Όσοι βρεθείτε στο Παρίσι θα βρείτε τις σοκολάτες του… στις παρακάτω διευθύνσεις:
LE CHOCOLAT ALAIN DUCASSE
MANUFACTURE A PARIS
40, RUE DE LA ROQUETTE
75011 PARIS metro bastille
GALERIES LAFAYETTES MAISON
33, BD HAUSSMANN
75009 PARIS metro havre –gaumartin
COMPTOIR LE CHOCOLAT
ALAIN DUCASSE
26, RUE SAINT-BENOIT
75006 PARIS
Metro Saint Germain des Près
www.lechocolat-alainducasse.com
manufacture-2

Kαι για να έχετε και μια ιδέα για τις τιμές σας γράφω ενδεικτικά πως ένα κουτί με 30 σοκολατάκια γκανάς (ganaches origines) από διαφορετική ποικιλία το καθένα κάνει περίπου 35 ευρώ, ένα κουτί με 21 σοκολατάκια με γκανάς (ganaches gourmands) σε διάφορες γεύσεις (αυτά είναι η αδυναμία μου) κάνει περίπου 25 ευρώ, ένα κουτί με 27 πραλίνες (pralines) κάνει περίπου 30 ευρώ.
manufacture-3
arbre-de-noel_3


Related Posts

MUFFINS ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

MUFFINS ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

Μαφινάκια με πλούσια γεύση που είμαι σίγουρη ότι θα γίνουν τα αγαπημένα σας. Σοκολατένια, εθιστικά με «καρδιά» που κρύβει εκπλήξεις! Θα τα λατρέψετε!

ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ ΡΑΦΑΕΛΛΟ

ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ ΡΑΦΑΕΛΛΟ

Πυκνά και βελούδινα στην υφή, με τη γλύκα της λευκής σοκολάτας και την εξωτική επικάλυψη τριμμένης καρύδας, αυτά τα τρουφάκια που θα φτιάξετε με τα χέρια σας είναι κλάσεις ανώτερα από τα έτοιμα συσκευασμένα. Πιστέψτε με!