προορισμός…γεύση!

Θα μπορούσε να είναι σκληρό κατά την περίοδο της διατροφής σου να μην μπορείς να ευχαριστηθείς ένα λαχταριστό παγωτό. Κάποια παγωτά αντιστοιχούν πάνω από 300 θερμίδες ανά μισό φλιτζάνι. Τα καλά νέα είναι, μεγάλη πληθώρα από αυτά είναι διαθέσιμα να σου ικανοποιήσουν τους γευστικούς σου κάλυκες με τις μισές μόλις θερμίδες ή και λιγότερες. Πριν βιαστείς να κρίνεις τις θερμίδες και τις θερμιδικές άξιες του πάρε την πιο έξυπνη και σωστή επιλογή

ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ
Η ακόλουθη ερευνά έχει γίνει σε μισό φλιτζάνι παγωτό βανίλια (66 γρ)
ΘΕΡΜΙΔΕΣ: 137
ΛΙΠΟΣ: 7.3γρ
ΝΑΤΡΙΟ: 53mg
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ: 16γρ
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ: 0.5γρ
ΖΑΚΧΑΡΑ: 14γρ
ΠΡΩΤΕΙΝΗ: 2.3γρ
Το παγωτό είναι απολαυστικό αλλά αρκετά υψηλό σε θερμίδες και σε λιπαρά. Πολλές έρευνες αποδεικνύουν τις θερμίδες του παγωτού ως «κενές θέρμιδες». Οι κενές θερμίδες αποτελούμενες από σάκχαρα, ανθυγιεινό νάτριο ή τρανς λιπαρά παρέχουν κυρίως ενέργεια. Οι ειδικοί της διατροφής υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να περιορίζουμε τις τροφές με κενές θερμίδες. Άρα αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να τρως παγωτό από δω και πέρα? Και βεβαία όχι… Αλλά θα πρέπει να προσέχεις και να αντιμετωπίζεις τις θερμίδες του παγωτού με μετριοπάθεια όταν θα θελήσεις να φας. Θα πρέπει να το προσέχεις καλά αυτό. Γιατί? Διότι σε ένα μπολ παγωτό οι θερμιδικές άξιες στην ετικέτα μπορούν να γίνουν πολύ διαφορετικές από αυτές του ισοδύναμου ενός παγωτού η όποια είναι 100γρ. ανά μισό φλιτζάνι. Πολλοί από εμάς καταναλώνουμε πολύ περισσότερο από αυτό. Οι θερμίδες και οι θερμιδικές αξίες του παγωτού μεταβάλλονται πολύ μεταξύ εταιριών και γεύσεων. Αυτές είναι οι θερμιδικές άξιες από κάποιες γνώστες μάρκες παγωτών
Μια μίση μερίδα Ben & Jerry’s (γεύση κερασί) αποδίδει 260 θερμίδες και 14γρ. λίπος
Ένα Klondike Bar αποδίδει 250 θερμίδες και 14γρ. λίπος
Ένα σκουπ από Haagen Dazs  (βελγική σοκολάτα) αποδίδει 330 θερμίδες και 21γρ. λίπους

ΧΑΜΗΛΑ ΣΕ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΠΑΓΩΤΑ ΜΠΑΡΕΣ & SANDWICHES
Μια γνωστή εταιρία για τους λάτρεις του παγωτού είναι η WEIGHT WATCHERS με μπάρες και γρανίτες παγωτού με μεγάλη γκάμα γεύσεων. Αναμίξεις φρούτων και άλλες γευστικές λιχουδιές. Τα περισσότερα είναι πάνω από 150 θερμίδες και κάποια αλλά είναι κάτω από 100 θερμίδες ανά μπάρα.

ΠΑΓΩΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΣΕ ΘΕΡΜΙΔΕΣ
Υπάρχουν γνωστές εταιρίες σε αυτή την κατηγορία που προσφέρουν παγωτά με στέβια ή 0%. Σιγά σιγά έχει αυξηθεί και η ποικιλία σε γεύσεις, όμως προσοχή πάντα στην ποσότητα.

ΤΟ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΑΓΩΤΟ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΑ
Ποιο παγωτό μας κάνει κακό λοιπόν στην διατροφή μας? Κάθε παγωτό που αποτελείται από πολλά μιξαρίσματα και γλυκαντικές ουσίες μπορεί να σου χαλάσει το θερμιδικό έλλειμμα για το υπόλοιπο της ημέρας. Ότι είναι και πιο νόστιμο τόσο περισσότερα σάκχαρα και θερμίδες εχει και νομίζεις ότι θα σε ευχαριστήσει καλυτέρα.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΨΕΙΣ ΤΙΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΩΤΟΥ
Άμα θες να βρεις το πιο φιλικό διατροφικό παγωτό. Ψάξε για την λέξη «θερμίδες αργής καύσης» στην ετικέτα του προϊόντος. Η διαδικασία της αργής καύσης είναι να μιξάρει λίγο μέρος από το λίπος του γάλακτος με το παγωτό. Η διαδικασία αυτή ζυμώνει τα μόρια των λιπιδίων, τα απλώνει και τα διαμορφώνει ομοιόμορφα, αυτό αποδίδει στα χαμηλό-θερμιδικά παγωτά την ίδια υφή σαν μια κανονική ποικιλία. Αυτό σε κάνει να σκέπτεσαι ότι τρως περισσότερη ποσότητα λίπους από αυτή που πρέπει. Είναι σημαντικό να ξέρεις πως δεν έχουν όλα τα διαιτητικα παγωτά χαμηλές θερμίδες. Για την ακρίβεια καταγράφεται στη ετικέτα 25% λίπος λιγότερο από την κανονική εκδοχή, αρα οι θερμίδες θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο. Οι light εκδοχές υποστηρίζουν το μισό λίπος από το κανονικά παγωτά. Στην πραγματικότητα η χαμηλό-θερμιδική επιλογή χαρακτηρίζεται ως και χαμηλή σε λίπος, αυτό σημαίνει ότι αποδίδει 3γρ. λίπους ανά μερίδα.

Θοδωρής Ζωής
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *