Ένα πράγμα που με συγκινεί τις γιορτινές μέρες είναι η αγάπη που δείχνουμε ως λαός, στην παράδοση. Κάθε σπίτι «πασπαλίζετε» με άχνη και ποτίζετε με μπόλικο μέλι και σιρόπι. Η ατμόσφαιρα ευωδιάζει από τις μυρωδιές της κανέλας και του μοσχοκάρυδου. Οι καβουρδισμένοι ξηροί καρποί, τα βουτυρωμένα, τραγανά φύλλα, δίνουν και παίρνουν.
Εκτός από τα κλασικά μελομακάρονα, τους αφράτους κουραμπιέδες και την πατροπαράδοτη βασιλόπιτα, όλες οι μαγείρισσες φροντίζουν να σερβίρουν και κάποιο παραδοσιακό σιροπιαστό. Ένα αφράτο γαλακτομπούρεκο, έναν μεγαλειώδη μπακλαβά, ένα βουτυράτο κανταΐφι… Φυσικά η επιλογή των καλύτερων υλικών είναι το μυστικό για την επιτυχία τους.
Πάντα διαλέγω φρέσκους ξηρούς καρπούς που τους καβουρδίζω για να γίνουν τραγανοί. Χρησιμοποιώ φρέσκο βούτυρο γάλακτος και προϊόντα ζύμης από την Ζύμη Ψαχνών που ξέρω ότι θα «σταθούν» στο ύψος των περιστάσεων.
Φύλλο κρούστας Ζύμη Ψαχνών
Το επιλέγω γιατί μετά το σιρόπιασμα παραμένει τραγανό χωρίς να μουλιάζει. Το χρησιμοποιώ για γαλακτομπούρεκο, πορτοκαλόπιτα, αμυγδαλωτά σε φύλλο κρούστας, δίπλες, σαραγλί, στρούντελ, βυσσινογαλακτομπούρεκο…
Φύλλο Βηρυτού Ζύμη Ψαχνών
Λεπτό, αέρινο αλλά και ανθεκτικό.
Το ιδανικό για τον μπακλαβά, τα μπακλαβαδάκια βέργας, σαραγλάκια γεμιστά με παγωτό…
Φύλλο Κανταΐφι Ζύμη Ψαχνών Αφράτο με διαχωρισμένες ίνες και λεπτή υφή.
Κανταϊφάκια με κρέμα, κανταΐφι παραδοσιακό, με κρέμα γαλακτομπούρεκου, κανταϊφένιες μπουκίτσες, φλογέρες με κρέμα.
Really good!