προορισμός…γεύση!

Το αλάτι είναι παντού και κυρίως στα έτοιμα, προπαρασκευασμένα φαγητά. Συνήθως είναι κρυμμένο, και δεν γνωρίζουμε πόσο αλάτι καταναλώνουμε καθημερινά (μερικές φορές, προσθέτουμε αλάτι πριν καν δοκιμάσουμε το φαγητό). Άρα, μιλάμε για υπερκατανάλωση αλατιού. Δυστυχώς, πρέπει πρώτα να πάει κάτι στραβά, για να αποφασίσουμε να το μειώσουμε. Το ξέρω ότι είναι δύσκολο, γι’ αυτό βρήκα 14 διαφορετικά υλικά που θα σας βοηθήσουν να το περιορίσετε.

Τα καρυκεύματα
Δείτε τα αλλιώς! Χρησιμοποιήστε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το φρέσκο κρεμμυδάκι κάθε μέρα στα φαγητά σας! Θα δείτε διαφορά στη γεύση και κάνουν καλό στην υγεία μας.

Τα μπαχαρικά
Πλούσια σε πικάντικες γεύσεις, τα μπαχαρικά θα σας βοηθήσουν πολύ στα φαγητά σας. Μη βάζετε αλάτι και προτιμήσετε κάποιο μπαχαρικό στη θέση του.

Το λεμόνι
Θα το πω πολλές φορές αλλά το λεμόνι για μένα είναι φάρμακο! Και μας κάνει καλό… πράσινο ή κίτρινο, προτιμήστε το. Η οξύτητα του λεμονιού θα σας κάνει να ξεχάσετε πολύ γρήγορα το αλάτι στο φαγητό σας.

Το ξύδι
Κυρίως το μηλόξιδο. Θα έχετε την αίσθηση του αλατιού χωρίς την προσθήκη του.

Τα αρωματικά βότανα
Αν έχετε κάποιο μικρό μπαλκονάκι, φτάνει για να έχετε δύο- τρεις γλάστρες με διάφορα βότανα. Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να τα χρειαστείτε, ειδικά το χειμώνα σε μια σούπα. Είναι και πολύ εύκολα να διατηρηθούν στη κατάψυξη.

Η μαγιά της μπύρας
Ιδανικό αν φτιάξετε σάλτσες για σαλάτες, για μακαρόνια ή ρύζι. Πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, η μαγιά είναι καλή για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Χρησιμοποιήστε ελάχιστη ποσότητα και θα δείτε τη διαφορά.

Αποξηραμένα φύκια
Ναι καλά διαβάσατε, αν είστε από αυτούς που ψάχνουν κάτι το διαφορετικό στη μαγειρική τα αποξηραμένα φύκια είναι για σας ! Θα σας δώσουν τη γεύση του αλατιού χωρίς επιπλέον αλάτι !

Αλάτι σέλινου (αποξηραμένο σέλινο σε σκόνη)
Μπορεί να μη το γνωρίζετε γιατί ανήκει στη νέα γενιά καρυκευμάτων, αλλά το αλάτι σέλινου, είναι διάσημο στο εξωτερικό. Δεν την τίποτα ιδιαίτερα, από φύλλα και βλαστούς σέλινου, αποξηραμένα. Το αλάτι σέλινο του εμπορίου, περιέχει συνήθως, και ποσοστό θαλασσινού αλατιού. Εσείς, όμως, μπορείτε να βάλετε φύλλα σέλινου στο φούρνο, σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να ξεραθούν. Κατόπιν να τα τρίψετε σε σκόνη και να τα χρησιμοποιήσετε αντικαθιστώντας το αλάτι.

Η σάλτσα σόγια
Προσοχή όμως! Η σάλτσα σόγιας είναι υψηλή σε νάτριο, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε την με μέτρο. Μερικές σταγόνες είναι αρκετές για να αλλάξει το φαγητό σας.

Το ανθρακούχο νερό
Επιλέξτε ένα ανθρακούχο νερό πλούσιο σε νάτριο. Χρησιμοποιήστε το όταν βράζετε τα λαχανικά σας, θα έχουν αυτή την αλμυρή γεύση και θα διατηρήσουν το αρχικό τους χρώμα.

Το Gomasio
Θα μου πείτε τώρα τι είναι αυτό; Αποτελείται από 95% σπόρους σουσαμιού, το gomasio, είναι ένα ιαπωνικό καρύκευμα, που περιορίζει σημαντικά την προσθήκη αλατιού.

Κύβο λαχανικών
Μπορείτε να προσθέστε ένα ζωμό όταν βράζουν τα μακαρόνια σας, το ρύζι ή και τα λαχανικά σας. Και θα τα αρωματίσει ευχάριστα αλλά το σημαντικότερο δεν θα χρειαστεί να βάλετε αλάτι.

Λιαστές ντομάτες
Οι λιαστές ντομάτες στο ελαιόλαδο, λόγω της αποξήρανσής τους, έχουν αρκετά πικάντικη και αλμυρή γεύση. Χρησιμοποιήστε τες, άφοβα!

Αλάτι διαίτης
Αυτό το τελευταίο σίγουρα δεν θα το έχετε και πολύ ακουστά! Είναι πιο ακριβό από το κανονικό αλάτι αλλά δεν περιέχει νάτριο και προσφέρει την ίδια γεύση. Επιλέξτε αυτό που σχετίζεται με τα βότανα για τέλεια γεύση.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *