προορισμός…γεύση!

Από τη στιγμή που αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη ζαχαροπλαστική και να δημιουργήσετε όμορφα γλυκά στο σπίτι, θα πρέπει να εξοπλιστείτε με κάποια βασικά εργαλεία. Επειδή η έρευνα στο internet είναι μάλλον χαοτική για το τι είναι απαραίτητο και τι όχι, σας έχω ετοιμάσει μια μικρή λίστα βασικών εργαλείων ώστε να μη γεμίσετε τα ντουλάπια σας με άπειρα πράγματα τα οποία και δεν σας είναι άμεσα απαραίτητα.

Μπολ
Είναι σημαντικό να έχετε 2-3 για να μπορείτε να ετοιμάσετε την κρέμα, τη μους ή το μείγμα για τα κέικ και τα γλυκά σας. Το ιδανικό είναι να επιλέξετε ανοξείδωτα μπολ. Επιλέξτε ένα μεσαίου μεγέθους με διάμετρο 20 cm και ένα δεύτερο μεγαλύτερο με διάμετρο 30 cm.

Σύρμα (φουέ)
Το σύρμα ή φουέ είναι απαραίτητο εργαλειο για να φτιάξετε μια τέλεια, λεία κρέμα χωρίς σβώλους αλλά και για το χτύπημα όλων των μαλακών υλικών (αυγά, κρέμα γάλακτος, γιαούρτι…). Θα σας πρότεινα ένα επαγγελματικού μεγέθους σύρμα 30 εκ. με ανοξείδωτα σύρματα και αντιολισθητική λαβή.

Ξύλινη κουτάλα
Απαραίτητες οι ξύλινες κουτάλες αφού μπορούν να ανακατέψουν χωρίς να επηρεάζουν ή επηρεάζονται από τη θερμοκρασία. Διαλέξτε μια μεσαίου μεγέθους κουτάλα από ξύλο οξιάς.

Μαρίζ (σπάτουλα)
Είναι το εργαλείο που μας βοηθάει να ανακατεύουμε και να απλώνουμε κρέμες. Η μαρίζ θα σας βοηθήσει να ανακατέψετε δύο κρέμες μαζί (σαντιγί και πατισερί) με απαλές κινήσεις αλλά και να «μαζέψετε» το μείγμα του κέικ από το μπολ. Επιλέξτε μια μαρίζ από σιλικόνη η οποία είναι εύκαμπτη και σταθερή. Όσο για το μήκος της… περίπου 25-30 εκ. είναι η τέλεια.

Πλάστης
Το απαραίτητο εργαλείο για τις ζύμες, τα μπισκότα και τις πίτες. Στην αγορά θα βρείτε πολλούς διαφορετικούς πλάστες, πλαστικούς, σιλικόνης, μεταλλικούς, μαρμάρινους… Εγώ σας προτείνω να αγοράσετε ένα κλασικό, ξύλινο πλάστη μήκους περίπου 50 εκ. με χερούλια.

Κουπ ατ μπισκότων
Αν αγαπάτε τα μπισκότα θα πρέπει να αγοράσετε μερικά κουπάτ σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Σας προτείνω να αγοράσετε μια σειρά με τα βασικά σχήματα (στρογγυλό, αστέρι, καρδιά) σε διάφορα μεγέθη.

Ηλεκτρονική ζυγαριά
Ίσως το πιο απαραίτητο εργαλείο για τη ζαχαροπλαστικής που όλα πρέπει να ζυγίζονται με ακρίβεια. Θα βρείτε πολλές και έξυπνες επιλογές στην αγορά.

Κόσκινο
Χρειάζεστε 2 διαφορετικά μεγέθη που θα σας βοηθήσουν να κοσκινίσετε μεγάλες και μικρές ποσότητες υλικών. Ένα μεσαίο κόσκινο (αναζητήστε με χερούλι που είναι πιο πρακτικό) για τα άλευρα αλλά και ένα μικρό για την άχνη και το κακάο.

Φόρμες για κέικ
Μεγάλο κεφάλαιο οι φόρμες για κέικ αφού υπάρχουν άπειρα σχήματα και μεγέθη να επιλέξετε. Μη γεμίζετε τα ντουλάπια σας με πολλές γιατί θα «χαθείτε». Ξεκινήστε αγοράζοντας μόνο 4 διαφορετικές. Μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 22-24 εκ., μια κλασική φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση, μια μακρόστενη μήκους 24-26 εκ. και μια φόρμα για μάφιν για μικρά κεκάκια, μάφινς και καπκέικ.

Τσέρκι
Διαλέξτε ένα τσέρκι με ύψος 6 εκ. και αυξομειούμενη διάμετρο. Θα βρείτε στην αγορά τσέρκια που η διάμετρος μπορεί να διαμορφωθεί από 16 έως 36 εκ.

Πινέλο
Ένα καλό πινέλο είναι απαραίτητο. Θα σας πρότεινα ιδανικά να αγοράσετε δύο. Ένα σιλικόνης και ένα κλασικό καλής κατασκευής που η βούρτα του δεν χαλάει.

Σακούλα ζαχαροπλαστικής
Θα σας πρότεινα να αγοράσετε σακούλες ζαχαροπλαστικής μια χρήσης. Είναι οικονομικές, δεν χρειάζονται καθάρισμα και μπορείτε να τις βρείτε πλέον, παντού.

Μύτες ζαχαροπλαστικής
Για το ξεκίνημα θα σας έλεγα να αγοράσετε τις βασικές μύτες και σιγά σιγά θα τις εμπλουτίζετε. Το κλασικό αστέρι και το ίσιο-στρογγυλό (για τα σου και τα εκλέρ) είναι ότι πρέπει για την αρχή. Επιλέξτε τις ανοξείδωτες και όχι τις πλαστικές που δεν εφαρμόζουν καλά στις σακούλες.

Ένα μίξερ χειρός
Δεν είναι απαραίτητο να επενδύσετε από την αρχή σε μια κουζινομηχανή. Ένα απλό μίξερ χειρός είναι ότι πρέπει για να ξεκινήσετε. Δεν χρειάζεστε χώρο για να το εγκαταστήσετε, το αποθηκεύετε σε ένα ντουλάπι και είναι πολύ εύχρηστο.

Απάντηση