προορισμός…γεύση!

Με φυσική, γλυκιά γεύση, ογκώδης στην εμφάνιση και έντονο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα, η κολοκύθα είναι το κυρίαρχο λαχανικό του φθινοπώρου. Ιδιαίτερα δημοφιλής στην Αμερική λόγω του Halloween, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο αφού καλλιεργείται σε κάθε ήπειρο εκτός από την Ανταρκτική.

Η προέλευση της κολοκύθας

Η πρώτη αναφορά της κολοκύθας χρονολογείται από τον 13ο αιώνα ως μέρος μια δίαιτας του Δάσκαλου Aldebrandin της Σιένα. Στη συνέχεια, η κολοκύθα έγινε δημοφιλής από τα παραμύθια «Σταχτοπούτα» που έφερε στην οθόνη ο Walt Disney και «The Acorn and the Pumpkin» του Ζαν ντε λα Φονταίν (Jean de La Fontaine), ενός γάλλου ποιητή, ο οποίος ήταν πολύ γνωστός για τους μύθους του.

Τα είδη της κολοκύθας

Υπάρχουν δύο ποιο διαδεδομένες ποικιλίες κολοκύθας: η «cucurbita pepo» (η κλασική κολοκύθα) και η «cucurbita maxima» (η κολοκύθα γίγας) και οι δύο υπάρχουν στο Μεξικό τουλάχιστον από το 5000 π.Χ. Το φυτό της κολοκύθας είναι τεράστιο, με μεγάλα φύλλα και μακριά έρποντα στελέχη που φτάνουν πάνω από 3 μέτρα στο μήκος. Στην Ελλάδα συνήθως βρίσκουμε την κλασική στρογγυλή κολοκύθα σε έντονο πορτοκαλί χρώμα, αλλά και την μακρόστενη με πιο απαλό πορτοκαλί έως σκούρο κίτρινο χρώμα.

Η διατροφική αξία της κολοκύθας

Εκτός από πλούσια ιστορία, η κολοκύθα ως τροφή είναι εξαιρετικά θρεπτική. Περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών (βιταμίνη Α, Β και C), αντιοξειδωτικά, λουτεΐνη, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αμέτρητα μέταλλα.

Πόσες θερμίδες έχει η κολοκύθα;

Όσον αφορά τις θερμίδες, παρέχει μόνο 14 Kcal ανά 100 γρ. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, η κολοκύθα ενσωματώνεται πολύ εύκολα σε διατροφικά μενού για απώλεια βάρους.

Η κολοκύθα είναι φρούτο ή λαχανικό;

Σε αντίθεση με το κολοκυθάκι, η κολοκύθα κατατάσετε στα φρούτα. Ωστόσο, η πραγματική απάντηση είναι υποκειμενική, αφού ο χαρακτηρισμός της ως λαχανικό ή φρούτο εξαρτάται από το καθένα. Αν τρώγεται σε σούπα ή αλατισμένη, είναι λαχανικό. Μαγειρεμένη σε γλυκιά συνταγή, η κολοκύθα γίνεται φρούτο. Κανένα από τα δύο δεν είναι λάθος και κανείς δεν μπορεί να σας κατηγορήσει αν την ζητήσετε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Η εποχή της κολοκύθας

Η εποχή της κολοκύθας είναι τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο και διατηρείτε για αρκετές εβδομάδες σε μέρος σκοτεινό. Αν την καθαρίσουμε και την κόψουμε σε κομμάτια, μπορούμε να την κρατήσουμε στο ψυγείο μέχρι 5 ημέρες.

Πώς αναγνωρίζουμε την ώριμη κολοκύθα;

Η ώριμη κολοκύθα αναγνωρίζεται εύκολα από την εμφάνισή της. Με έντονο πορτοκαλί χρώμα, καθαρή χωρίς χτυπήματα φλούδα και ιδιαίτερα σκληρή. Πιέστε λίγο με το νύχι σας στην φλούδα της… θα πρέπει να αντιστέκεται και να μη μπορείς να την «τρυπήσεις». Αν την «χτυπήσεις» ο ήχος που θα ακούγεται πρέπει να είναι «κούφιος».

Πως καθαρίζουμε την κολοκύθα;

Χρειάζεται λίγη προσπάθεια και καλό μαχαίρι για να καταφέρεις να την καθαρίσεις. Αρχικά κόβουμε το πάνω και το κάτω μέρος (όπως κάνουμε με το καρπούζι) ώστε να μπορεί να σταθεί σε μια επιφάνεια κοπής χωρίς να «παλαντζάρει». Κατόπιν, κόβουμε κάθετα στη μέση σε δύο μέρη και με ένα κουτάλι αφαιρούμε, ξύνοντας τους σπόρους της. Πριν ξεκινήσουμε να αφαιρούμε τη φλούδα της, την κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια ώστε να μπορούμε να τα διαχειριστούμε και χρησιμοποιούμε ένα μικρότερο μαχαίρι για ξεφλούδιασμα λαχανικών.

Πως μαγειρεύουμε την κολοκύθα;

Δεν υπάρχει όρια στο μαγείρεμα της κολοκύθας. Φαντασία να υπάρχει και μπορούμε να την αξιοποιήσουμε σε άπειρες συνταγές. Πίτες, σούπες, γκρατέν, τάρτες, ψητή, βραστή, σε κύβους, σε φέτες, τριμμένη στον τρίφτη, λιωμένη σε πουρέ. Συνδυάζεται τέλεια με άλλα υλικά για αλμυρές συνταγές αλλά και με τη ζάχαρη, το μέλι, το πετιμέζι για γλυκές συνταγές.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *