Τσουρέκι αλμυρό, γεμιστό με αλλαντικά και τυριά
Υλικά
Για τη ζύμη
Για την γέμιση
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
-
Σε ένα μπολ ανακατεύω το μισό χλιαρό γάλα με τη μαγιά μέχρι να διαλυθεί. Αφήνω το μείγμα στην άκρη για 10 λεπτά.
-
Βάζω στην κουζινομηχανή τον γάντζο και ρίχνω στον κάδο τα άλευρα, τη ζάχαρη και το μείγμα της μαγιάς. Ξεκινάω να δουλεύω τα υλικά και μόλις αναμειχθούν προσθέτω το υπόλοιπο γάλα, το αυγό, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ζυμώνω τα υλικά για περίπου 10 λεπτά έως ότου η ζύμη μαζευτεί γύρω από τον γάντζο. Σταματάω το μίξερ και μεταφέρω τη ζύμη σε ελαφρώς λαδωμένο μπολ. Σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω τη ζύμη για 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Για την γέμιση
-
Σε ένα μπολ βάζω τα αυγά και την κρέμα γάλακτος και χτυπάω με το σύρμα. Προσθέτω τα τυριά, τα αλλαντικά, τον δυόσμο, την ρίγανη και άφθονο πιπέρι. Ανακατεύω καλά και αφήνω στην άκρη.
Για το τσουρέκι
-
Αναποδογυρίζω τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και την χωρίζω σε 9 ισοβαρή κομμάτια (περίπου 100 γρ. το καθένα). Με ένα μικρό πλάστη ανοίγω τα 8 κομμάτια σε στρογγυλά, χοντρά φύλλα. Στο κέντρο του κάθε φύλλου, ισομοιράζω την γέμιση και κατόπιν, κλείνω τα φύλλα εγκλωβίζοντας μέσα τη γέμιση, δημιουργώντας χοντρές μπάλες.
-
Τοποθετώ το 9ο κομμάτι ζύμη επάνω σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και ανοίγω με τον πλάστη σε λεπτό στρογγυλό φύλλο. Με ένα τσέρκι (ή ένα μεγάλο πιάτο) κόβω ένα κύκλο διαμέτρου 24 εκ. Κατόπιν, χαράζω ακτινωτά το φύλλο, από το κέντρο προς την περιφέρεια, χωρίς όμως να το τερματίσω, δημιουργώντας 8 ακτίνες. Βάζω στην άκρη της κάθε ακτίνας από 1 γεμιστή μπάλα και σηκώνω την «μύτη» της ακτίνας και αγκαλιάζω την μπάλα. Με όση ζύμη έχει περισσέψει, κόβω μικρά φυλλαράκια και τα κολλάω στην άκρη. Μεταφέρω το τσουρέκια σε φόρμα διαμέτρου 22 εκ. Σκεπάζω με μεμβράνη και το αφήνω να φουσκώσει για 45-50 λεπτά.
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C με αέρα. Αλείφω το τσουρέκια με το μείγμα κρόκος-γάλα και ψήνω στο φούρνο για 35-40 λεπτά.
User Reviews
Terrific