Τούρτα κακάο με βουτυρόκρεμα λάιμ
Υλικά
Για το κέικ
Για το σιρόπι
Για την βουτυρόκρεμα
Εκτέλεση
Για το κέικ
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω καλά μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 18 εκ. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύω το γάλα και το κρεμόριο. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζω μαζί το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Βάζω στον κάδο του μίξερ τα αυγά, τη ζάχαρη, το σπορέλαιο και τη βανίλια και χτυπάω με το σύρμα για 3 λεπτά. Προσθέτω το γάλα με το κρεμόριο και μόλις ενωθούν όλα τα υλικά προσθέτω με ένα κουτάλι, τα στεγνά υλικά. Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα και ψήνω στο φούρνο για 45 λεπτά. Δοκιμάζω με ένα μαχαίρι και αν έχει στεγνώσει το κέικ το αποσύρω από το φούρνο. Το αφήνω για 15 λεπτά και το ξεφορμάρω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
Για το σιρόπι
-
Βάζω σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη το νερό και το χυμό λεμονιού και βράζω για 3 λεπτά (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός). Αποσύρω και το αφήνω να κρυώσει.
Για την βουτυρόκρεμα
-
Βάζω το μαλακωμένο βούτυρο στον κάδο του μίξερ και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει. Χαμηλώνω την ένταση του μίξερ και προσθέτω το ξύσμα και σταδιακά την άχνη. Αν δω ότι αφού τελειώσει η άχνη, το μείγμα είναι σφιχτό, προσθέτω 1 κουταλιά γάλα και συνεχίζω το χτύπημα. Μπορεί να μη χρειαστεί η δεύτερη κουταλιά (εξαρτάται από την υγρασία του χώρου).
Συναρμολόγηση
-
Με ένα κοφτερό, πριονωτό μαχαίρι, κόβω το κέικ σε 4 λεπτούς δίσκους. Τοποθετώ τον πρώτο δίσκο σε μια πιατέλα, ραντίζω με λίγο σιρόπι και απλώνω λίγη βουτυρόκρεμα. Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο μέχρι να «στήσω» όλα τα παντεσπάνια. Τελειώνω, καλύπτοντας όλη την τούρτα με όση βουτυρόκρεμα έχει απομείνει. Βάζω την τούρτα στο ψυγείο για 2 ώρες να παγώσει. Στολίζω με λουλούδια ή φρούτα και σερβίρω.
User Reviews
Flavorful