Τάρτα με πατάτες και μπλε τυρί
Υλικά
Για τη ζύμη
Για την γέμιση
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
-
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω με μια σπάτουλα το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει και να αποκτήσει μορφή κρέμας. Προσθέτω το αλάτι, τον κρόκο και το νερό και συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά. Κοσκινίζω το αλεύρι επάνω από το μπολ με το βούτυρο, «δουλεύοντας» παράλληλα τα υλικά με τα δάχτυλά μου, ώστε να αποκτήσω μια ομοιογενή ζύμη. Την πλάθω σε μπάλα, την τυλίγω με διάφανη μεμβράνη και την βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον πριν την χρησιμοποιήσω.
Για την γέμιση
-
Καθαρίζω την 1 πατάτα και την 1 γλυκοπατάτα και τις κόβω σε μικρούς κύβους. Βάζω τους κύβους σε μια κατσαρόλα, προσθέτω νερό όσο να τις σκεπάσω και βράζω για 10 λεπτά. Τις αδειάζω σε σουρωτήρι και τις κρατάω στην άκρη.
-
Καθαρίζω τις δεύτερες πατάτες και τις τρίβω στο ψιλό του τρίφτη. Τις μεταφέρω σε ένα σουρωτήρι, αλατίζω και τις αφήνω να βγάλουν τα υγρά τους.
-
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το σύρμα τα αυγά, το τυρί κρέμα, το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος και αλατοπίπερο. Μεταφέρω τις τριμμένες πατάτες σε μια καθαρή πετσέτα και στίβω καλά για να φύγουν όλα τα υγρά τους. Ρίχνω τις πατάτες στην κρέμα και ανακατεύω.
Για την τάρτα
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Ξετυλίγω τη ζύμη και την αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά για να ζεσταθεί ελαφρώς και να μαλακώσει. Επάνω σε μια επίπεδη και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγω με τον πλάστη σε φύλλο διαμέτρου 26 εκ. και την στρώνω σε μια βουτυρωμένη ταρτιέρα 22 εκ. Ρίχνω τις βρασμένες πατάτες και τις σκορπίζω σε όλη την τάρτα. Αδειάζω την κρέμα και ψήνω την τάρτα για 35 λεπτά. Βγάζω την τάρτα από το φούρνο και απλώνω τις φέτες τυριού. Επαναφέρω στο φούρνο για 10 λεπτά ακόμη μέχρι να λιώσουν.
-
Σερβίρω την τάρτα χλιαρή ή κρύα.
User Reviews
Excellent!