Σπανακοτυρόπιτα… η κλασική
Υλικά
Για τη γέμιση
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
-
Σε ένα μεγάλο μπολ (ή σε μια λεκάνη) βάζω το σπανάκι, τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και αλατοπίπερο. Τα τρίβω με τα χέρια μου για 1 λεπτό, για να αποβάλλουν τα υγρά τους και να «μαραθούν». Αδειάζω τα υγρά, γέρνοντας τη λεκάνη, και, αν είναι πολλά, στύβω τα χορταρικά με τα χέρια μου. Τα αφήνω κατά μέρος για 30 λεπτά και προσθέτω τη φέτα, τα αυγά, τον άνηθο και το ελαιόλαδο και ανακατεύω καλά.
Για την πίτα
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Αλείφω με 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 30 - 32 εκ. και στρώνω 5 από τα φύλλα στο ταψί, λαδωμένα ένα-ένα, φροντίζοντας να εξέχουν οι άκρες τους από τα χείλη του ταψιού. Από πάνω αδειάζω τη γέμιση και τη σκεπάζω με τα υπόλοιπα 5 - 6 φύλλα (ανάλογα με το πόσα περιείχε η συσκευασία). Κόβω με ένα μαχαίρι τις άκρες των φύλλων που εξέχουν και τις γυρίζω προς τα μέσα, στριμώχνοντάς τα στα τοιχώματα, για να σφραγιστεί η γέμιση.
-
Αλείφω την επιφάνεια της πίτας με λίγο ελαιόλαδο και την πασπαλίζω με το σουσάμι. Τη χαράζω σε καρεδάκια (ρόμβους), χωρίς να φτάσω το μαχαίρι μέχρι κάτω. Ραντίζω την πίτα με μερικές σταγόνες νερό και βάζω το ταψί σε ένα από τα χαμηλά ράφια του φούρνου. Ψήνω την πίτα για 45 - 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
User Reviews
❤️ ❤️ ❤️