προορισμός…γεύση!

Ψωμί χωριάτικο μοσχομυρωδάτο

Ψωμί χωριάτικο μοσχομυρωδάτο

4 from 1 vote
0 Add to Favorites
Prep Time 20 λεπ Cook Time 50 λεπ Rest Time 90 λεπ Total Time 2 ώρες 40 λεπτά. Servings: 2

Υλικά

Εκτέλεση

Video
Ανενεργό Ενεργό

  1. Σε μια μεγάλη λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) βάζω το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και το μέλι. Ανακατεύω και αρχίζω να ρίχνω σταδιακά νερό, ζυμώνοντας παράλληλα με τα χέρια (ή με το εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες), μέχρι να σχηματιστεί σιγά-σιγά μια σκληρή ζύμη. Υπολογίζω ότι συνολικά θα χρειαστώ όχι περισσότερο από 500 ml νερό, ανάλογα με το πόσο «τραβάει» το αλεύρι. Σε κάθε περίπτωση το ρίχνω σταδιακά, ζυμώνοντας για να δω πόσο θα χρειαστεί. Συνεχίζω το έντονο, δυνατό ζύμωμα με τα χέρια για 8 – 10 λεπτά (ή για 5 – 6 λεπτά στο μίξερ), μέχρι η ζύμη να μαλακώσει, να γίνει λεία στην υφή και ελαστική. Τότε προσθέτω το ελαιόλαδο, το μαχλέπι και το γλυκάνισο και συνεχίζω το ζύμωμα μέχρι το λάδι να απορροφηθεί από τη ζύμη και τα μπαχαρικά να σκορπίσουν ομοιόμορφα.

  2. Σκεπάζω τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνω να «ηρεμήσει» για 30 λεπτά. Τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη και πλάθω το καθένα σε φρατζόλα. Αν θέλω μάλιστα, βάζω τις φρατζόλες σε δύο μακρόστενες, μέτριες φόρμες για κέικ για να έχουν ομοιόμορφο σχήμα. Αντί για φρατζόλες μπορώ να πλάσω δύο καρβέλια ή φτιάχνω ένα, μεγάλο. Κάνω μερικές παράλληλες χαρακιές στην επιφάνεια των ψωμιών, τα σκεπάζω με μια κουβέρτα και τα αφήνω σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσουν καλά.

  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C αερόθερμο.. Ξεσκεπάζω τα ψωμιά τα αλείφω με λίγο νερό και πασπαλίζω με το σουσάμι. Τα ψήνω για 45 – 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα. Τα βγάζω αμέσως και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως σε μια σχαρίτσα.

Keywords: ψωμί χωριάτικο μοσχομυρωδάτο

User Reviews

4 out of 5
1 Customer Ratings
5 Stars
0
4 Stars
1
3 Stars
0
2 Stars
0
1 Star
0
Add a review

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  1. Eve_nkld

    Excellent!

  1. Eve_nkld

    Excellent!