Ψωμί ολικής άλεσης με σύγκλινο και πράσινες ελιές
Υλικά
Εκτέλεση
-
Σε ένα μικρό μπολ βάζω τη μαγιά, τη ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό. Ανακατεύω για να διαλυθεί η μαγιά και αφήνω στην άκρη για 15 λεπτά.
-
Βάζω τον κάδο του μίξερ το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύω. Προσθέτω το ελαιόλαδο, το μείγμα της μαγιάς και ξεκινάω να ζυμώνω με τον γάντζο προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Συνεχίζω το ζύμωμα για 5-6 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική.
-
Τη μεταφέρω σε ένα λαδωμένο, μεγάλο μπολ (ή σε μια λεκάνη), τη σκεπάζω με ένα καθαρό πανάκι και την αφήνω σε ένα σχετικά χλιαρό, ήσυχο μέρος, για περίπου 2 ώρες.
-
Μεταφέρω τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνω με γρήγορες κινήσεις για μερικά δευτερόλεπτα για να ξεφουσκώσει λίγο. Προσθέτω τις ελιές, τη λούντζα και τη ρίγανη και ζυμώνω μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη.
-
Χωρίζω τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη, τα πλάθω σε καρβέλια. Βάζω λίγο αλεύρι επάνω στον πάγκο και κυλάω τα ζυμάρια για να κολλήσουν με αρκετό αλεύρι. Τα τοποθετώ σε απόσταση μεταξύ τους σε μια λαμαρίνα (ή στο μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου), την οποία έχω στρώσει με λαδόκολλα.
-
Τα ξανασκεπάζω με πετσέτες ή με μια ελαφριά κουβέρτα και τα βάζω ξανά σε ένα χλιαρό μέρος για άλλες 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσουν καλά. Με ένα ξυράφι ή με κοφτερό μαχαίρι, χαράζω τα καρβέλια σε διάφορα σημεία.
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Ψήνω τα καρβέλια για 15 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 40 λεπτά ακόμα. Τα βγάζω από το φούρνο, τα βάζω σχετικά γρήγορα σε μια σχάρα και τα αφήνω να κρυώσουν εντελώς πριν τα κόψω.
User Reviews
Really good!