προορισμός…γεύση!

Μηλόπιτα ανάποδη με πετιμέζι

Μηλόπιτα ανάποδη με πετιμέζι

3.8 from 2 votes
3 Add to Favorites
Prep Time 30 mins Cook Time 45 mins Total Time 1 hr 15 mins Δυσκολία: Intermediate Servings: 8 Best Season: Suitable throughout the year

Υλικά

Εκτέλεση

Video
Off On
  1. Βάζω τους κύβους των μήλων σε ένα μπολ, τους περιχύνω με το χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν, ανακατεύω και αφήνω κατά μέρος.

  2. Σε ένα μπολ χτυπάω το μίξερ τη ζάχαρη με τα 250 γρ. μαλακωμένο βούτυρο για 2 - 3 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει. Προσθέτω τα αυγά ένα-ένα, χωρίς να σταματήσω το χτύπημα, μέχρι να ενωθούν καλά στο μείγμα. Στη συνέχεια ρίχνω το σιμιγδάλι, την καρύδα και τη σκόνη αμυγδάλου (ή φουντουκιού) και χτυπάω για περίπου 2 λεπτά, σε χαμηλή ταχύτητα. Τέλος ρίχνω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τα σποράκια (ή τη σκόνη) βανίλιας και ανακατεύω τα υλικά με μια ξύλινη κουτάλα ή με μια μαρίζ (ελαστική σπάτουλα, ιδανική για αναμείξεις μειγμάτων).

  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
    Σκορπίζω τα κομματάκια παγωμένου βουτύρου σε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 28 - 30 εκ. και ραντίζω με το πετιμέζι. Απλώνω ομοιόμορφα στο ταψί τα κομμάτια των μήλων. Από πάνω αδειάζω το μείγμα που χτύπησα στο μίξερ και ισιώνω καλά την επιφάνεια με μια σπάτουλα.

  4. Βάζω το ταψάκι στο φούρνο και ψήνω τη μηλόπιτα για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Βγάζω το ταψάκι από το φούρνο και αφήνω τη μηλόπιτα για 10 λεπτά, μέχρι να κρυώσει ελαφρώς. Στη συνέχεια την αναποδογυρίζω προσεκτικά σε μια πιατέλα, ώστε τα μήλα να βρίσκονται από πάνω. Τη σερβίρω χλιαρή ή την αφήνω να κρυώσει τελείως, πριν την κόψω σε κομμάτια.
    Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε κάθε κομμάτι με κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη.

Keywords: μηλοπιτα αναποδη πετιμεζι

User Reviews

3.8 out of 5
Based on 2 ratings
5 Stars
1
4 Stars
0
3 Stars
0
2 Stars
1
1 Star
0
Rate this recipe

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  1. Dikaia

    Στο 20λεπτο στο ψήσιμο ήδη ειχε παρει χρωμα και στο μισαωρο ηταν καφε… δεν ηξερα αν ηταν ψημενο το σιμιγδαλι για να το βγάλω ενα τεταρτο νωριτερα…….μου βγηκε παραψημενη και υγρη στη μεση…. μήπως ειναι λάθος η θερμοκρασια του φούρνου… αμαρτια τοσα υλικά … εχω κανει κ αλλα σχολια αλλα δεν απανταει κανεις τουλαχιστον στείλτε κανενα email….

    • DinaN DinaNikolaou

      Αν δείτε ότι έχει πάρει αρκετό χρώμα ενώ δεν έχει τελειώσει το ψήσιμο, σκεπάζουμε το ταψάκι με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
      Η θερμοκρασία είναι 200°C με αντιστάσεις ή αν θέλετε μπορείτε να το ψήσετε και στους 180°C με αερόθερμο.

      • Dikaia

        Ευχαριστώ ίσως τελικά ηταν ο φουρνος γιατι εψησα στους 200 στον αερα επειδη δεν ελεγε… θα το ξανακάνω αν θελετε μπορειτε να τα διευκρινιζετε!!!

  2. sophiemcbeath4

    Flavorful