Μαρίδες στο τηγάνι σε κουρκούτι
Υλικά
Για το χυλό
Εκτέλεση
-
Πλένω και στραγγίζω τις μαρίδες (δεν χρειάζονται καθάρισμα από εντόσθια και κεφάλια). Τις σκουπίζω καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και, αν θέλω, τις αλατίζω ελαφρώς.
Χυλός
-
Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το σουσάμι και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω με το πιρούνι τα αυγό με το αναψυκτικό σόδας και αδειάζω το μείγμα αυτό στο μπολ με το αλεύρι. Ανακατεύω καλά με το σύρμα μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια και να φτιάξω ένα λείο χυλό που να καλύπτει το πίσω μέρος μια ξύλινης κουτάλας.
Τηγάνισμα
-
Γεμίζω μέχρι τη μέση ένα αντικολλητικό τηγάνι με λάδι για τηγάνισμα και το ζεσταίνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
-
Παίρνω τις μαρίδες μία-μία και, κρατώντας τις από την ουρά, τις βουτάω στο χυλό. Τις τινάζω ελαφρά και τις ρίχνω στο καυτό λάδι. Τις τηγανίζω σε δόσεις (περίπου 10 μαρίδες ανά δόση), αναποδογυρίζοντάς τις μέσα στο λάδι με ένα πιρούνι, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
-
Βγάζω κάθε δόση με τρυπητή κουτάλα και στραγγίζω τις μαρίδες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τις πασπαλίζω με το ξύσμα λεμονιού (ή τις ραντίζω με το χυμό του) και τις σερβίρω αμέσως. Συνοδεύονται με παγωμένο λευκό κρασί ή με ουζάκι.
User Reviews
Flavorful