Λαβράκι με βουτυράτες ρίζες και εσπεριδοειδή
Υλικά
Εκτέλεση
-
Καθαρίζω και πλένω καλά τα παντζάρια, τα καρότα, την κολοκύθα, το φινόκιο και τις γλυκοπατάτες και τα κόβω σε χοντρά κομμάτια. Τα ρίχνω σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και αφήνω να βράσουν για 15 λεπτά. Τα σουρώνω και τα αφήνω στην άκρη.
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Αραδιάζω τα λαχανικά σε ένα ταψάκι, αλατοπιπερώνω και ανακατεύω απαλά. Αλατοπιπερώνω τα ψάρια και γεμίζω τις κοιλιές τους με λίγα κλαδάκια θυμάρι.
-
Βάζω το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτω το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και ραντίζω τα ψάρια και τα λαχανικά με το μείγμα. Σκορπίζω τα υπόλοιπα κλαδάκια θυμάρι και το σκόρδο και βάζω τις φέτες λεμονιού επάνω στα ψάρια. Κλείνω καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνω για 30 λεπτά. Αποσύρω από το φούρνο και σκορπίζω τις ελιές. Επαναφέρω στο φούρνο για 5 λεπτά. Σερβίρω το φαγητό ζεστό.
Note
DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Το λαβράκι ανήκει στα λιπαρά ψάρια με μέτρια περιεκτικότητα σε λιπαρά. Είναι πλούσιο σε «καλά» λιπαρά , τα ω-3 λιπαρά, τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι έχουν θετικές επιδράσεις στο σύνολο της υγείας του ανθρώπου και στα καρδιαγγειακά. Ακόμα, παρέχει αρκετές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D καθώς και οι υδατοδιαλυτές του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3 και Β12). Από την άλλη, το βούτυρο βοηθάει στην απορρόφηση των βασικών μετάλλων από τον οργανισμό. Περιέχει ασβέστιο το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τα οστά, τη λειτουργία των μυών και του εγκεφάλου ενώ παράλληλα είναι σημαντική τροφή και για τις εγκύους καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οστών των εμβρύων. Τέλος, τα εσπεριδοειδή αποτελούν σημαντικό «σύμμαχο» της υγείας μας, καθώς περιέχουν την αντιοξειδωτική βιταμίνη C και φλαβονοειδή.
User Reviews
Wow, this amazing!
Wow, this amazing!