προορισμός…γεύση!

Prep Time 30 mins Cook Time 30 mins Rest Time 25 mins Total Time 1 hr 25 mins Δυσκολία: Intermediate Servings: 12 Best Season: Suitable throughout the year

Υλικά

Για την βάση

Για την κρέμα

Για την επιφάνεια

Για το σιρόπι

Εκτέλεση

Video
Off On

Για το σιρόπι

  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω τη ζάχαρη και την λιώνω σε σιγανή φωτιά μέχρι να καραμελώσει. Προσθέτω το νερό και ανακατεύω μέχρι να ξαναλιώσει η καραμέλα και να δημιουργηθεί ένα σκούρο σιρόπι. Αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.

Για τη βάση

  1. Βάζω στον κάδο της κουζινομηχανής τα αυγά και τη ζάχαρη και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μείγμα (περίπου 5 λεπτά). Χαμηλώνω την ένταση του μίξερ, προσθέτω το γάλα, το μπέικιν πάουντερ, το μαχλέπι, τη μαστίχα και αναδεύω μέχρι να ενσωματωθούν. Τέλος, προσθέτω το αλεύρι και συνεχίζω την ανάδευση μέχρι να ενωθεί με το μείγμα. Στο τέλος θα έχει δημιουργηθεί ένα αφράτο μείγμα.

  2. Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C αερόθερμο. Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί ένα παραλληλόγραμμο σκεύος 22x33 εκ. και αδειάζω εκεί το μείγμα. Ισιώνω με μια σπάτουλα και ψήνω στο φούρνο για 20-25 λεπτά.

  3. Βγάζω από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει. Βγάζω το παντεσπάνι από το σκεύος, αφαιρώ το αντικολλητικό χαρτί και το επαναφέρω στο σκεύος. Με ένα καλαμάκι για σουβλάκια τρυπάω διάσπαρτα όλο το παντεσπάνι και ραντίζω με το σιρόπι. Σκεπάζω με μεμβράνη και το αφήνω στην άκρη μέχρι να ετοιμάζω τις υπόλοιπες παρασκευές.

Για την κρέμα

  1. Σε ένα μπολ χτυπάω τη ζάχαρη, τους κρόκους, το κορν φλάουρ. Προσθέτω την κρέμα γάλακτος και το γάλα και ανακατεύω. Αδειάζω το μείγμα σε μια κατσαρόλα και βάζω σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύω με το σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το βούτυρο και την μαστίχα. Ανακατεύω για να ενσωματωθούν στην κρέμα και την αδειάζω σε ένα μπολ. Σκεπάζω με μεμβράνη που εφάπτετε στην επιφάνεια της κρέμας και την αφήνω να κρυώσει.

Συναρμολόγηση

  1. Απλώνω την κρέμα

    Αφαιρώ τη μεμβράνη από το παντεσπάνι και αδειάζω την κρύα κρέμα. Με μια σπάτουλα την απλώνω ισόπαχα παντού. 

  2. Σερβίρω

    Καλύπτω με την σαντιγί και πασπαλίζω με τριμμένο φυστίκι Αιγίνης. Κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.

Keywords: εκμέκ πολίτικο κρεμα σιροπιαστο

User Reviews

5 out of 5
Based on 1 ratings
5 Stars
1
4 Stars
0
3 Stars
0
2 Stars
0
1 Star
0
Rate this recipe

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  1. Νίκος

    Πραγματικά πόσο χάρηκα οταν είδα την συνταγή αυτη. Μια σχεδον ιδια συνταγη εχω και γω απο την γιαγια μου που ηρθε προσφυγας στην Ελλαδα 9 ετων απο τον Κάυκασο ορφανη. Τα συγχαρητηρια μου.. Εχω φτασει στο σημειο στο παρελθον να προσπαθω σε καθε ζαχαροπλαστειο που πηγαινα να τους εξηγησω οτι αυτο το γλυκο με την κρεμα και το κανταιφι δεν λεγεται εκμεκ.