προορισμός…γεύση!

Κέικ αφράτο των αγγέλων (angel cake)

Κέικ αφράτο των αγγέλων (angel cake)

4 from 1 vote
2 Add to Favorites
Prep Time 30 λεπ Cook Time 50 λεπ Total Time 1 ώρα 20 λεπτά. Servings: 10

Υλικά

Εκτέλεση

Video
Ανενεργό Ενεργό

  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 160ºC αερόθερμο. Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι και τη ζάχαρη άχνη, προσθέτω ελάχιστο αλάτι και ανακατεύω καλά.

  2. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τα ασπράδια μέχρι να φτιάξω μια αφράτη μαρέγκα, όχι όμως σφικτή. Προσθέτω την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζω το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι η μαρέγκα να σχηματίσει κορυφές που να στάζουν ελαφρώς. Ρίχνω τα σποράκια (ή τη σκόνη) βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζω το χτύπημα, πάντα σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι η μαρέγκα να αφρατέψει κι άλλο αλλά ταυτόχρονα οι κορυφές της να μείνουν σχετικά μαλακές και ρευστές, όχι σφικτές.

  3. Πασπαλίζω τη μαρέγκα με το 1/3 του μείγματος αλευριού και συνεχίζω να χτυπάω. Προσθέτω σταδιακά το υπόλοιπο μείγμα αλευριού, σε δόσεις, πάντα χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα ομοιόμορφο, πηκτό και αρκετά παχύρρευστο.

  4. Αδειάζω το μείγμα σε μια αντικολλητική φόρμα για κέικ, με τρύπα στο κέντρο και διάμετρο 24 εκ. (αν έχετε, χρησιμοποιείστε φόρμα με αποσπώμενο πυθμένα, για ευκολότερο ξεφορμάρισμα). Δεν βουτυρώνω τη φόρμα.

  5. Ψήνω το κέικ σε ένα από τα χαμηλά ράφια του φούρνου για 45 - 50 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει καλά και να χρυσίσει η επιφάνειά του. Για να δω αν είναι έτοιμο, πιέζω ελαφρά την επιφάνεια με το δάχτυλό μου: πρέπει να έχει υφή σπογγώδη και να ζουλιέται εύκολα προς τα κάτω. Προσοχή! Αυτή η δοκιμή πρέπει να γίνει αφού περάσουν τα 45 - 50 λεπτά ψησίματος και όχι νωρίτερα, για να μην χάσει το κέικ τον όγκο του με το άνοιγμα της πόρτας του φούρνου.

  6. Στο μεταξύ, επάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια ακουμπάω ένα τουμπαρισμένο χωνί (με τη μύτη προς τα πάνω). Βγάζω τη φόρμα από το φούρνο και την αναποδογυρίζω αμέσως στο χωνί, βάζοντας δηλαδή την τρύπα της φόρμας στη μύτη του χωνιού και σφηνώνω εκεί τη φόρμα. Την αφήνω μέχρι το κέικ να κρυώσει εντελώς, αφού η αφράτη υφή του αποκτάται όταν το κέικ στεγνώσει τελείως.

Ξεφορμάρισμα

  1. Ανακινώ προσεκτικά τη σφηνωμένη στο χωνί φόρμα για να ξεκολλήσει το κέικ από τα τοιχώματα και τον πυθμένα της. Αν η φόρμα είναι κατάλληλη, αποσπώ τον πυθμένα της, αλλιώς την αναποδογυρίζω σε μια μεγάλη πιατέλα. Θα δείτε ότι η κρούστα του κέικ θα μείνει στη φόρμα, επομένως το κέικ θα είναι ολόλευκο. Το κόβω σε φέτες και το σερβίρω. Αν θέλετε, συνοδεύετε κάθε φέτα με 1 κουτ. σούπας μαρμελάδα φράουλα.

    Angel cake
Keywords: κέικ αφράτο των αγγέλων ,angel cake

User Reviews

4 out of 5
1 Customer Ratings
5 Stars
0
4 Stars
1
3 Stars
0
2 Stars
0
1 Star
0
Add a review

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  1. Eve_nkld

    Flavorful

  1. Eve_nkld

    Flavorful