προορισμός…γεύση!

Tο χαρακτηριστικό πιάτο της Χώρας  Σφακίων στην Κρήτη, είναι η σφακιανή πίτα ή σφακιανόπιτα, μια λεπτή πίτα, γεμιστή με μαλακό τυρί και ψήνεται στο τηγάνι χωρίς λάδι. Παλιότερα  έψηναν τις πίτες πάνω σε λεία πλάκα, τοποθετημένη πάνω σε  παρασιά, με έναν κόμπο στακοβούτυρο, έτσι λέγονταν και πλακόπιτες.


Καλή επιτυχία!
Λένα Ηγουμενάκη
Πρόεδρος του συλλόγου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας

Σφακιανή Πίτα ή Σφακιανόπιτα

4 από 1 αξιολόγηση
Prep Time 20 λεπ Cook Time 20 λεπ Rest Time 10 λεπ Total Time 50 λεπτά. Δυσκολία: Για σχετικά έμπειρους Servings: 12 Best Season: Για όλες τις εποχές

Για την Σφακιανόπιτα θα χρειαστούμε:

Υλικά

Εκτέλεση

Video
Ανενεργό Ενεργό

Τα βήματα για την εκτέλεση της Σφακιανόπιτας είναι:

 1. Αναμειγνύουμε τα υλικά μας
  Σε μια λεκανίδα αναμειγνύουμε το νερό, τη ρακή, το ελαιόλαδο, το αλάτι και σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να κάνουμε μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε με ζεστό πανί τη ζύμη  και την αφήνουμε μισή ώρα να «ξεκουραστεί».
  ylika sfakianopitas
 2. Πλάθουμε την ξινομυζήθρα
  Χωρίζουμε την ξινομυζήθρα σε ίσα κομμάτια και πλάθουμε μπαλάκια. Στο κέντρο της ζύμης, βάζουμε ένα μπαλάκι ξινομυζήθρα | Μπαλάκια ζύμης που στο κέντρο τους έχουν την ξινομυζήθρα.
  ξινομυζήθρα
 3. Χωρίζουμε τη ζύμη
  Χωρίζουμε τη ζύμη σε ίσα κομμάτια και πλάθουμε μπαλάκια, τα τοποθετούμε πάνω σε μια πετσέτα, τα σκεπάζουμε και  τα αφήνουμε μισή ώρα να «ξεκουραστούν».
  blank
 4. Σχηματίζουμε τα πιτάκια
  Στο χέρι μας πιέζουμε ελαφρώς το μπαλάκι ζύμης και το ανοίγουμε σε μικρό πιτάκι. Έπειτα, στο κέντρο της ζύμης, βάζουμε ένα μπαλάκι ξινομυζήθρα και τραβάμε με προσοχή το φύλλο γύρω-γύρω για να σκεπαστεί η μυζήθρα, κλείνουμε (σαν πουγκί), φτιάχνοντας έτσι ένα νέο μπαλάκι που στο κέντρο του έχει την ξινομυζήθρα. Τα σκεπάζουμε με ζεστό πανί και τα αφήνουμε 15 λεπτά να «ξεκουραστούν». Αφού τοποθετήσουμε την ξινομυζήθρα, κλείνουμε καλά και πιέζουμε πρώτα με τα δάκτυλά μας και μετά με τον πλάστη.
  sfakianopita
 5. Άνοιγμα με τα δάχτυλα

  Αρχικά ανοίγουμε την πίτα με τα δάκτυλα μας, συνεχίζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια του πλάστη, ελαφρά και σταθερά, ανοίγουμε την πίτα μέχρι να γίνει λεπτή και σε μέγεθος ενός μεσαίου πιάτου.

  blank
 6. Ψήσιμο και Σερβίρισμα

  Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε τις πίτες μας σε σιγανή φωτιά, μια-μια, ένα λεπτό από την κάθε πλευρά. Τις σερβίρουμε ζεστές με μελί και κανέλα.

  blank
Keywords: Σφακιανόπιτα,Πίτα Σφακίων,Κρητική Κουζίνα,Συνταγές με Μυζήθρα

Κάνατε αυτή τη συνταγή;

Ανεβάστε την στο Instagram με το hashtag #my_dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

Ανεβάστε την στο Pinterest κάνοντας mention @dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

pinit
author-sign

1 Comment

 1. Really good!

Απάντηση