Ακούγοντας τη λέξη «πουρέ» οι περισσότεροι σκέφτονται τον πουρέ πατάτας. Πολλά, όμως, είναι τα λαχανικά που μπορούν να σερβιριστούν με αυτό τον τρόπο και να συνοδέψουν τα κρεατικά ή να γίνουν βάση για άλλες συνταγές. Πειραματιστείτε με τα υλικά, τα μυρωδικά, τους συνδυασμούς και δοκιμάστε να φτιάξετε τον δικό σας, τέλειο πουρέ λαχανικών που θα κάνει το τραπέζι σας ξεχωριστό.
Με ποια λαχανικά;
Μελιτζάνα, κολοκύθι, μπρόκολο, κουνουπίδι, κολοκύθα, καρότο, σελινόριζα, παντζάρια, αρακάς, γλυκοπατάτα, καλαμπόκι… Όλα μπορούν να γίνουν πουρέ και δώσουν γεύση και χρώμα στο πιάτο σας.
Τα καθαρίζω ή όχι;
Για να πετύχετε την καλύτερη γεύση στον πουρέ λαχανικών πρέπει να ξέρετε πως θα μαγειρέψετε το κάθε ένα από αυτά. Τις πατάτες, τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, οι μελιτζάνες, τα παντζάρια, τα πλένετε εξωτερικά αλλά δεν τα ξεφλουδίζετε. Ο αρακάς, το καλαμπόκι, η σελινόριζα, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, απλά τα ξεπλένετε με άφθονο νερό. Η κολοκύθα, λόγω του μεγέθους της, πρέπει να καθαριστεί εξωτερικά από τη σκληρή φλούδα της, να πετάξετε τα σπόρια και να την χρησιμοποιήσετε καθαρή.
.
Είτε το πούμε μελιτζανοσαλάτα είτε πουρέ μελιτζάνας, η ουσία είναι ότι τα μείγματα με ψίχα ψητής μελιτζάνας συνοδεύουν έξοχα τα κυριακάτικα πιάτα μας με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, κατά προτίμηση ψημένα στο φούρνο ή τη σχάρα.
.
Κατσαρόλα, φούρνος ή ατμός;
Αρκετά λαχανικά είναι αυτά που είναι καλύτερα να τα ψήσετε αντί να τα βράσετε. Έτσι, αποβάλουν την υγρασία τους αλλά κρατούν όλη τη γεύση. Η κολοκύθα, η μελιτζάνα, τα παντζάρια αλείψτε τα με λίγο ελαιόλαδο, τυλίξτε τα με αλουμινόχαρτο και ψήστε τα στο φούρνο. Για να δοκιμάσετε αν είναι ψημένα θα τα τρυπήσετε με ένα πηρούνι και αν βυθίζετε εύκολα στη σάρκα του λαχανικού, είναι έτοιμα, αν βρίσκει αντίσταση θα πρέπει να συνεχίσετε το ψήσιμο για λίγη ώρα ακόμα. Αφήστε τα να κρυώσουν λίγο, καθαρίστε τα και πολτοποιήστε τα.
Τα καρότα, τις πατάτες, τις γλυκοπατάτες, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τον αρακά, το ιδανικό τους είναι να γίνουν στο ατμό. Έτσι δεν θα τραβήξουν καθόλου υγρασία και η γεύση τους θα παραμείνει δυνατή.
Αν επιλέξετε να τα βράσετε, βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό που έχετε προσθέσει αλάτι. Αφήστε τα να βράσουν τόσο, όσο χρειάζονται για να μαλακώσουν. Τρυπάτε με ένα πηρούνι και αν βρείτε αντίσταση στο κέντρο τους συνεχίζετε το βράσιμο για λίγο ακόμα. Θα πρέπει να είναι μεν μαλακά, αλλά όχι λιωμένα. Αν τα παραβράσετε θα τραβήξουν υπερβολικό νερό και ο πουρές θα έχει μια νερουλή όψη.
Γευστικοί συνδυασμοί
Με την πατάτα ταιριάζουν όλα τα λαχανικά, οπότε, μη διστάσετε σε έναν απλό πουρέ πατάτας να προσθέσετε 2 καρότα ή 1 παντζάρι ή λίγη κολοκύθα.
Αν αποφασίσετε να κάνετε πουρέ οποιοδήποτε άλλο λαχανικό, καλό θα ήταν να προσθέσετε και μια μικρή πατάτα. Το άμυλό της θα τους βοηθήσει να γίνουν πιο απαλοί και κρεμμώδεις.
Στον πουρέ σελινόριζας προσθέστε λίγο μήλο που ταιριάζει πολύ και στον πουρέ κολοκύθας μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξύσμα πορτοκαλιού. Θα δώσει μια δροσερή νότα.
.
Πουρές γλυκοπατάτας με μουστάρδα
Οι γλυκοπατάτες με τη φυσική τους γλυκύτητα και την αμυλώδη υφή τους είναι ένα ιδιαίτερο συνοδευτικό για πολλά κρεατικά όπως τα μελωμένα κότσια. Υπολογίζουμε να ξεκινήσουμε το μαγείρεμά τους περίπου 40 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο του κυρίως πιάτου για να σερβίρουμε και τα δύο μαζί.
.
Τα μπαχαρικά – μυρωδικά – αρτύματα
Το μοσχοκάρυδο είναι το «must» που ταιριάζει σχεδόν σε όλα. Το κίμινο θα δώσει εξωτικό τόνο στον πουρέ καρότου, το σαφράν, «σπάει» τη βαριά μυρωδιά του μπρόκολου, η κανέλα δίνει άρωμα Ανατολής στην κολοκύθα, το κόλιανδρο ταιριάζει απίστευτα στον πουρέ μελιτζάνας και λίγη καπνιστή πάπρικα ταιριάζει πολύ με τον πουρέ κολοκύθι…
Το καλύτερο είναι να μαγειρέψετε, να δοκιμάσετε και να αποφασίσετε τι ταιριάζει καλύτερα στη δική σας γλώσσα.
Σε όλους τους πουρέδες μπορείτε να προσθέσετε και τη φρεσκάδα κάποιου μυρωδικού. Μαϊντανός, φρέσκος κόλιανδρος, σχοινόπρασο, φρέσκα κρεμμυδάκια, φρέσκο εστραγκόν, φρέσκια ρίγανη μπορείτε να τα προσθέσετε ανάλογα με τα γούστα σας.
Η μουστάρδα είναι επίσης, ένα υλικό που μπορεί να μπει σε μικρή ποσότητα στους πουρέδες και να δώσει πικάντικη γεύση. Ταιριάζει πολύ στα καρότα, στις γλυκοπατάτες, το κουνουπίδι, το καλαμπόκι.
Γάλα, κρέμα ή ζωμός
Ανάλογα με το λαχανικό αλλά και το γούστο σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα τρία αυτά υλικά είτε μόνο τους είτε σε συνδυασμό (μισό γάλα, μισό ζωμό). Το γάλα και η κρέμα γάλακτος δίνουν απαλή και κρεμώδη υφή, ο ζωμός δίνει ιδιαίτερη γεύση. Επίσης, μπορείτε να βράσετε τα λαχανικά σε ζωμό και στην πολτοποιήση να χρησιμοποιήσετε γάλα ή κρέμα γάλακτος.
.
Αν ο πουρές προκύψει υγρός, τον μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και τον ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, για 2 – 3 λεπτά, μέχρι απλώς να στεγνώσει και όχι να «αρπάξει» γιατί θα αλλοιωθεί η γεύση του.
.
Βούτυρο ή ελαιόλαδο
Εδώ είναι εύκολα και ξεκάθαρα τα πράγματα. Η τέλεια επιλογή είναι το βούτυρο. Ταιριάζει με όλα τα λαχανικά και κάνει τον πουρέ πλούσιο στη γλώσσα. Αν δεν έχετε λόγους να το αποφύγετε, προτιμήστε το. Το ελαιόλαδο δίνει το λιπαρό που χρειάζεται και κάνει τον πουρέ ελαφρύ.
Πώς ζεσταίνετε τον κρύο πουρέ
Σε καμμία περίπτωση δεν το βάζετε στα μικροκύματα. Αν ο πουρές είναι σφιχτός, τον βγάζετε από το ψυγείο για μισή ώρα πριν τον καταναλώσετε. Προσθέτετε λίγο καυτό γάλα ή ζωμό και ανακατεύετε καλά. Αν ο πουρές είναι σχετικά αραιός, τον τοποθετείτε σε ένα μπολ και τον ζεσταίνετε με τη μέθοδο του μπεν-μαρί. Βάζετε μια κατσαρόλα με νερό να βράζει και τοποθετείτε ένα μπολ με τον πουρέ επάνω στα χείλη της κατσαρόλας. Ανακατεύοντας με το σίρμα ο πουρές θα ζεσταθεί από τον ατμό.
Τα εργαλεία
Όπως και στις πατάτες τα σωστά εργαλεία είναι ένα πρες πουρέ ή ένας μύλος λαχανικών. Αν δεν έχετε κάτι από τα δύο, πιέστε τα λαχανικά με ένα απλό πηρούνι μέσα στην ίδια κατσαρόλα που τα βράσατε. Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε σε καμία περίπτωση, μπλέντερ ή μίξερ. Ο πουρές σας θα καταλήξει σε μια νερουλιασμένη, αδιάφορη γλίτσα.
.
Πουρές δίχρωμος κολοκύθας-πατάτας
Η κολοκύθα έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε λαϊκές αγορές και υπαίθριους πάγκους. Θα χρειαστούμε ένα μεγάλο, καλό μαχαίρι για να αφαιρέσουμε τη χονδρή και σκληρή φλούδα της και ένα κουτάλι για να ξύσουμε και να αφαιρέσουμε τα σπόρια και τις ίνες. Καθαρισμένη και κομμένη κολοκύθα βρίσκουμε και συσκευασμένη, σε καλά μανάβικα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.
.
Πώς τους χρησιμοποιούμε
- Συνοδεύουν όλα τα κρεατικά, μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, κυνήγι…
- Γίνονται η βάση για τέλειες κροκέτες… Πατατοκροκέτες, μελιτζανοκροκέτες, κουνουπιδοκεφτέδες…
- Βάλτε τον σφιχτό πουρέ λαχανικών σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και δημιουργείστε μικρές ροζέτες, επάνω σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνετε για 5-6 λεπτά στο γκριλ και σερβίρετε σαν μεζεδάκια.
- Φτιάξτε χρωματιστά γκρατέν χρησιμοποιώντας 2 διαφορετικούς πουρέδες (π.χ. κολοκύθα και παντζάρι).
- Αν σας περισσέψει κοτόπουλο μαγειρεμένο, κιμάς, ή μοσχαράκι κοκκινιστό μπορείτε να τα βάλετε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και να τα καλύψετε με ένα πουρέ λαχανικών. Ψήνετε για 15 λεπτά και έχετε ένα καινούριο, φρεσκομαγειρεμένο φαγητό αξιοποιώντας τα περισσεύματα.
[…] ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ στο DINANIKOLAOU […]