Ίσως να μη έχετε συνηθίσει να την ακούτε πολύ, αλλά τα Χριστούγεννα είναι μια πολύ καλή ιδέα αν θέλετε να εντυπωσιάσετε. Έχω πολλές συνταγές να σας πω αν θέλετε να μαγειρέψετε μια χήνα αλλά το γέμισμα είναι κυρίως θέμα γούστου. Το σημαντικό είναι το ψήσιμο. Το λεπτό και νόστιμο κρέας της απαιτεί αργό ψήσιμο στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία. Αυτό το άπαχο κρέας ωστόσο, περιλαμβάνει μεγάλη ποσότητα λίπους. Μπορείτε να το προετοιμάσετε είτε ολόκληρο είτε σε κομμάτια. Και φυσικά, μπορείτε να αφαιρέσετε το λίπος το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στις πατάτες. Σας προτείνω να αναζητήσετε μια χήνα ελευθέρας βοσκής η οποία θα είναι πολύ πιο νόστιμη. Να ξέρετε πως ο χρόνος ψησίματος της χήνα εξαρτάται πάντα από το βάρος της.
Πριν ψήσετε τη χήνα σας στο φούρνο, μπορείτε να τη βράσετε λίγο από την προηγούμενη ημέρα. Σε μια μεγάλη χύτρα, βάλτε νερό να βράσει. Ρίξτε την χήνα και μόλις ξαναρχίσει ο βρασμός, αφήστε την για 5 λεπτά πριν τη στραγγίσετε και αφήστε την να ξεκουραστεί για 24 ώρες. Αν θέλετε να φτιάξετε χήνα γεμιστή, μπορείτε να προετοιμάσετε μια γέμιση από γιαούρτι και μήλα, ή κάστανα και φουά γκρα. Βάλτε τη χήνα σας σε ένα μεγάλο ταψί, ραντίστε την με λίγο ελαιόλαδο ή με λιωμένο βούτυρο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 15 λεπτά. Μετά χαμηλώστε της θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίστε το ψήσιμο ανάλογα με το βάρος της. Υπολογίστε περίπου 15 λεπτά χρόνο ψησίματος ανά 500 γραμμάρια κρέατος. Για να δείτε αν είναι έτοιμη, μπορείτε να τη τσιμπήσετε στο μπούτι με ένα πιρούνι.
Tastes great!