προορισμός…γεύση!

Όσο λαχταριστά είναι τα όσπρια μαγειρεμένα σε σούπες τον χειμώνα, άλλα τόσο απολαυστικά είναι και κρύα, σε υπέροχες σαλάτες όπου και παίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τα όσπρια είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και χορταστικά. Αποφεύγεις, λοιπόν, να τα «πνίξεις» με πολλά υλικά γιατί θα γίνουν βαριά.
Σαλάτες θα φτιάξεις με απλά άσπρα φασόλια, μαυρομάτικα, ρεβίθια και φακές. Τα άσπρα φασόλια και τα ρεβίθια απαιτούν πρώτα μούλιασμα αποβραδίς για να μπορέσουν να βράσουν. Οι φακές και τα μαυρομάτικα βράζουν χωρίς μούλιασμα.
Στις πιο απλές εκδοχές τους, περιλαμβάνουν κρεμμύδι ξερό ή φρέσκο, πολλά φρέσκα μυρωδικά όπως άνηθο, μαϊντανό, βασιλικό, δυόσμο ή μάραθο, αγγουράκι και ένα απλό λαδόξιδο, ενισχυμένο με λίγη μουστάρδα.
Τα όσπρια έχουν ήπια γεύση και έτσι απαιτούν κάποιο υλικό που να το αναδείξει, όπως τα τουρσιά, οι καυτερές πιπεριές, τα παστά ψάρια, το πέστο και οι πικάντικες σάλτσες. Οι πιπεριές κάθε είδους (Φλωρίνης, κέρατο ή καυτερές) ταιριάζουν εξαιρετικά, ιδιαίτερα με τις φακές και τα ρεβίθια. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις φρέσκες ή λιαστές ντομάτες, τουρσιά, τυριά όπως φέτα, μανούρι ή ανθότυρο κ.ά.
Τα θαλασσινά αγαπούν τα όσπρια, ζεστά ή κρύα. Εμπλούτισε τις οσπριοσαλάτες σου με μύδια ψύχα ή γαριδούλες, βρασμένα ή τηγανισμένα.
Τα καλαμαράκια και οι σουπιές, τηγανισμένα ή ψημένα στο γκριλ, είναι από τα καλύτερα συμπληρωματικά μιας οσπριοσαλάτας. Συνδύασέ τα με πρασινάδες και άφθονο λεμονοχυμό.
Από τους νοστιμότερους και τελειότερους συνδυασμούς είναι τα όσπρια με αλίπαστα ή καπνιστά ψάρια: σαρδέλες, αντσούγες, μαριναρισμένος γαύρος, καπνιστή πέστροφα, ρέγκα, καπνιστός σολομός, καπνιστός ή απλός τόνος σε λάδι. Εδώ, αρκεί να προσθέσεις κάποιο μυρωδικό, όπως άνηθο ή μαϊντανό, και η σαλάτα σου είναι έτοιμη!

ΤΟ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ
Τα ντρέσινγκ και οι σάλτσες για σαλάτες με όσπρια πρέπει να είναι πικάντικα και δυνατά. Χρησιμοποίησε μουστάρδα, ξίδι, χυμό λεμονιού, αντσούγες που έχεις πολτοποιήσει στο μούλτι, πέστο βασιλικού, σάλτσα με μπόλικο χυμό και ξύσμα από λεμόνι.
Με τα όσπρια μπορείς να πειραματιστείς με απλές και δυνατές γεύσεις όπως είναι ένα απλό λαδολέμονο, εμπλουτισμένο με ξύσμα από πράσινο λεμόνι (μυρίζει πιο έντονα).
Τα πικάντικα υλικά όπως το μπούκοβο, οι φρέσκες, καυτερές πιπερίτσες, το ταμπάσκο και άλλα «φλογερά» αρτύματα δένουν εκπληκτικά με τις οσπριοσαλάτες.

1 Comment

  1. Excellent!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *