προορισμός…γεύση!

Ένα μαγειρικό ταξίδι σε όλη την Ευρώπη για να γνωρίσετε ποιες είναι οι συνταγές-σύμβολα των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών. Κάθε μια από αυτές τις συνταγές έχει ταυτιστεί με την χώρα και αν ποτέ βρεθείτε θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.

Λευκορωσία

Machanka (Ματσάνκα) | Η Machanka είναι ένα στιφάδο που παρασκευάζεται με συνδυασμό χοιρινού κρέατος, κρέμας γάλακτος, αλευριού και ζωμού βοδινού. Το κρέας μπορεί να είνια μπέικον, λουκάνικα ή ζαμπόν, όλα κομμένα σε πολύ μικρά κομμάτια. Αυτό το στιφάδο που μοιάζει με σούπα είναι συνήθως εμπλουτισμένο με κρεμμύδια, μανιτάρια και άνηθο.

Λιθουανία

Cepelinai | Τα Ζέπελιν είναι γεμιστά ζυμαρικά από ζύμη πατάτας. Γεμίζονται με κιμά και γαρνίρονται με πλούσια κρεμώδη σάλτσα με μπέικον και κρεμμύδια. Τα Cepelinai έχουν μια ιστορία, το όνομά τους δεν ήταν πάντα αυτό. Στην αρχή ονομάζονταν dumb bells, μετονομάστηκαν zeppelin προς τιμήν του κόμη Φερδινάνδου Φον Ζέπελιν, ο οποίος σχεδίασε και κατασκεύασε το αερόπλοιο Ζέπελιν.

Λετονία

Pelēkie zirņi ar speķi (Γκρίζα μπιζέλια) | Υγιεινό και πλούσιο εθνικό πιάτο της Λετονίας, τα Γκρίζα μπιζέλια σερβίρονται κυρίως τα Χριστούγεννα, αφού οι Λετονοί πιστεύουν ότι φέρνουν τύχη και χρήματα.. Μαγειρεύονται με τηγανητά κρεμμύδια και μπέικον καπνιστό.

Λευκορωσία
Machanka
Λιθουανία
Cepelinai
Λετονία
Pelēkie zirņi ar speķi

Λουξεμβούργο

Bouneschlupp | Το πιο δημοφιλές πιάτο του Λουξεμβούργου. Μια σούπα με πράσινα φασόλια και πατάτες, που συνήθως σερβίρεται με καπνιστό λουκάνικο Mettwurscht. Ανάλογα με το πού βρίσκεστε, η συνταγή θα περιλαμβάνει μερικές φορές καρότα, πράσα, σέλινο, κρεμμύδια, γάλα και κρέμα γάλακτος. Μερικοί το σερβίρουν και με τηγανίτες πατάτας.

Μαυροβούνιο

Jagnjetina ispod sača | Κυριολεκτικά, σημαίνει «αρνί κάτω από το σάκο» και είναι ένα πολύ τρυφερό κρέας μαγειρεμένο σε μαντεμένιο καζάνι με κοίλο καπάκι – sač. Αφού τοποθετηθεί το κρέας του αρνιού μέσα στο καζάνι, καλύπτεται με ένα καπάκι, στο οποίο από πάνω τοποθετούνται αναμμένα κάρβουνα. Μετά από λίγο προστίθενται πατάτες ή άλλα λαχανικά. Αυτό δημιουργεί ένα μίνι μαγκάλι, όπου το κρέας μαγειρεύετε για 3 έως 6 ώρες.

Μάλτα

Stuffat Tal-Fenek | Το παραδοσιακό μαλτέζικο κουνέλι  θεωρείται το εθνικό πιάτο της Μάλτας. Ζεστό και ρουστίκ με μπόλικα καρότα, πατάτες, και σκόρδο. Ένας συνδυασμός φρέσκου θυμαριού και δεντρολίβανου προσθέτει άρωμα ενώ το κόκκινο κρασί και η ντομάτα το κάνει απίστευτα πλούσιο.

Λουξεμβούργο
Bouneschlupp
Μαυροβούνιο
Jagnjetina ispod sača
Μάλτα
Stuffat Tal-Fenek

Μονακό

Barbagiuan (Μπαρμπαγιάν) | Το εθνικό πιάτο του Μονακό, το Barbagiuan ένα τηγανητό πιτάκι με ελβετικό σέσκουλο και ρικότα. Το παλιό παραμύθι για τον Μπαρμπαγκουάν, όπου ένας άντρας με το όνομα Ζαν γέμισε ένα ραβιόλι με ελβετικό σέσκουλο και το τηγάνισε αφού δεν μπόρεσε να βρει παραδοσιακή κόκκινη σάλτσα για τα ζυμαρικά του. Αυτό έδωσε στο πιάτο το όνομά του..

Μολδαβία

Vertuta Moldavian | Είναι ένα εθνικό πιάτο της Μολδαβίας. Μια στριφτή πίτα με χειροποίητο φύλλο, πολύ εύκολη στην προετοιμασία και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετική γέμιση, αλλά στη Μολδαβία μαγειρεύεται παραδοσιακά με πρόβειο τυρί.

Νορβηγία

Røkt laks | Το πιο γνωστό παραδοσιακό νορβηγικό πιάτο στο σύγχρονο κόσμο είναι καπνισμένος σολομός. Ο καπνισμένος σολομός υπάρχει παραδοσιακά σε πολλές ποικιλίες, και σερβίρεται συχνά με αυγά, άνηθος και σάλτσα μουστάρδας ή σε σάντουιτς.

Μονακό
Barbagiuan
Μολδαβία
Vertuta Moldavian
Νορβηγία
Røkt laks

Ολλανδία

Bitterballen | Τηγανητά κεφτεδάκια που συνοδεύονται πάντα με καυτερή μουστάρδα. Φτιάχνονται από κιμά μοσχαρίσιο ή κοτόπουλου, αλεύρι, ζωμό, μυρωδικά και βούτυρο. Το μείγμα γίνεται μπαλάκια και τηγανίζεται σε άφθονο καυτό λάδι.

Ουγγαρία

Gulyás | Το εθνικό πιάτο της Ουγγαρίας είναι ένα πιάτο μεταξύ σούπας και βραστού. Πρόκειται ουσιαστικά για αργά βρασμένο βοδινό κρέας, μαγειρεμένο με καρότα, κρεμμύδια και μπόλικη πικάντικη πάπρικα. Γκούλας θα βρείτε σε κάθε μαγαζί της Ουγγαρίας, από το τελευταίο μικροσκοπικό καφέ, μέχρι τα υπερπολυτελή εστιατόρια.

Ουκρανία

Varenyky | Ένα τυπικό, παραδοσιακό πιάτο της Ουκρανίας, που μοιάζει με αντίστιχα των γειτονικών της χωρών. Φτιάχνονται με διάφορες γεμίσεις: από πατάτα, κιμά, φρέσκο τυρί, μανιτάρια ή λάχανο μέχρι φρούτα σε γλυκιά εκδοχή. Η ετοιμασία τους απαιτεί χρόνο και υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει…

Ολλανδία
Bitterballen
Ουγγαρία
Gulyás
Ουκρανία
Varenyky

Πολωνία

Bigos | To bigos είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδοσιακά πιάτα της Πολωνίας και περιλαμβάνει κομμάτια από λάχανο τουρσί, φρέσκο λάχανο, διάφορα είδη κρέατος και λαχανικών, αποξηραμένα μανιτάρια, δαμάσκηνα, κρεμμύδια και μπαχαρικά.

Πορτογαλία

Caldo Verde | Η caldo verde είναι η εθνική σούπα της Πορτογαλίας. Πολύ θρεπτική και όμορφα χυλωμένη, αυτή η χορτόσουπα φτιάχνεται με πατάτες, κρεμμύδια, λεπτοκομμένη λαχανίδα, ελάχιστο ελαιόλαδο και συχνα προστίθετε και λεπτοκομμένο chorizo.

Ρουμανία

Sarmale | Το sarmale (οι γνωστοί μας σαρμάδες-λαχανοντολάδες) είναι ένα πιάτο που καταναλώνεται όλη τη χρονιά στην Ρουμανία, ειδικά στις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Φτιάχνονται με χοιρινό, λάχανο τουρσί, λάχανο και ντομάτες.

Πολωνία
Bigos
Πορτογαλία
Caldo Verde
Ρουμανία
Sarmale

Ρωσία

Borscht (Μπορς) | Η πιο γνωστή διάσημη σούπα, με βάση το παντζάρι, πορφυρή μοναδική σε χρώμα και άρωμα, γλυκόξινη στη γεύση με αμέτρητες τοπικές παραλλαγές.

Σερβία

Karadjordjeva (Καρατζόρτζεβα) | Πρόκειται για ένα χοιρινό σνίτσελ, το οποίο είναι τυλιγμένο σαν μπαστούνι και γεμισμένο με καϊμάκι. Συνοδέυεται από τηγανητές πατάτες και σως ταρτάρ.

Σλοβακία

Halušky | Παραδοσιακά ζυμαρικά φτιαγμένα με τριμμένη πατάτα. Τα haluški σερβίρονται με τηγανισμένο μπέικον και σχοινόπρασο αλλά μπορείτε να τα βρείτε και με τριμμένο bryndza (ένα είδος πρόβειου τυριού).

Ρωσία
Borscht
Σερβία
Karadjordjeva
Σλοβακία
Halušky

Σουηδία

Köttbullar | Τα διάσημα σουηδικά κεφτεδάκια φτιάχνονται με 2 είδη κιμά, για να έχουν την τέλεια υφή και γεύση. Σερβίρονται με μια κρεμώδη λευκή σάλτσα από ζωμό δεμένη με αλεύρι και με lingonberry sauce και βραστές πατάτες.

Τσεχία

Svíčková na smetaně | Λεπτές φέτες μοσχαρίσιου φιλέτου, ψητές στην κατσαρόλα όπου σερβιρονται με σάλτσα από κρέμα γάλακτος και cranberry sauce. Από τα πιο διάσημα πιάτα της Τσεχίας που θα βρείτε σε κάθε εστιατόριο.

Φινλανδία

Poronkäristys | Παραδοσιακό φινλανδικό φαγητό, το οποίο έχει ως βάση το κρέας ταράνδου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για λεπτές φέτες κρέατος μαγειρεμένες σε ζωμό ή σε μπύρα μαζί με βούτυρο και κρεμμύδι. Η πιο συνηθισμένη εκδοχή του πιάτου περιλαμβάνει, επιπλέον, πουρέ πατάτας, μαρμελάδα μούρων ή πίκλες.

Σουηδία
Köttbullar
Τσεχία
Svíčková na smetaně
Φινλανδία
Poronkäristys

3 Comments

  1. You could definitely see your skills in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. At all times follow your heart

  2. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this blog. I’m hoping the same high-grade site post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has encouraged me to get my own website now. Actually the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a great example of it.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *