destination taste!

Mount Athos Area Kouzina 2016

Mount Athos Area Kouzina 2016

Ήταν το 2011 όταν για τις ανάγκες μιας τηλεοπτικής εκπομπής επισκέφθηκα το «τρίτο» πόδι της Χαλκιδικής, προσκεκλημένη του τοπικού τουριστικού φορέα, δηλ. του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού.
Δε σας κρύβω ότι πήγαινα «με κρύα καρδιά». Έχοντας συνδέσει τη Χαλκιδική με τα δύο άλλα της «πόδια», θεωρούσα ότι η ανατολική πλευρά του νομού ήταν ο φτωχός συγγενής της δυτικής, το κομμάτι που αποτελούσε απλά την είσοδο προς το Άγιον Όρος, το λιγότερο τουριστικά προβεβλημένο τμήμα της…
143_n
898_n
Κι όμως. Εκείνη η επίσκεψη τον Αύγουστο του 2011 έμελλε να είναι καθοριστική για τη σχέση μου με την περίφημη Προαθωνική Χερσόνησο.
696_n
689_n
Καταρχάς γνώρισα υπέροχους ανθρώπους. Ανθρώπους γελαστούς, αυθεντικούς, απλοϊκούς και φιλόξενους, οι οποίοι με περίμεναν με μια τεράστια ανοιχτή αγκαλιά, ανοίγοντάς μου τα σπιτικά τους, τις επιχειρήσεις τους και τις καρδιές τους, αλλά και δείχνοντας απέραντη εκτίμηση στο έργο και στη δουλειά μου. Πόσο στ’ αλήθεια μαγική είναι η στιγμή της ανθρώπινης αποδοχής, η οποία ολοκληρώνεται απλά, χωρίς τεχνάσματα, στημένες προετοιμασίες και κάθε είδους τερτίπια…
255_n
563_n
Στη συνέχεια συνάντησα τον τόπο. Πράσινο και γαλάζιο σε μια φυσική και ιστορική εναλλαγή που συναρπάζει. Ανάμεσα στη μοναδικότητα των Ιερών Αθωνικών Μονών, ξεπροβάλουν τα Αρχαία Στάγειρα, η Αρχαία Άκανθος, η διώρυγα του Ξέρξη, η νησιωτική Αμμουλιανή, τα ιστορικά Μαδεμοχώρια, η Αρναία της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, η προσκυνηματική Παναγία, το βυζαντινό Παλαιοχώρι και τόσα άλλα!
919_n
150_n
Μετά βρέθηκα με τους εξαίρετους τοπικούς παραγωγούς. Άνθρωποι σκληροί και δουλεμένοι, μοιάζουν βγαλμένοι από τη γη και τη θάλασσα. Με μύησαν αμέσως στην τοπική παραγωγή και στα προϊόντα της πατρίδας τους. Η φρεσκάδα, η αγνότητα, ο πατροπαράδοτος τρόπος παραγωγής έρχονται να «κουμπώσουν» στις σύγχρονες πιστοποιήσεις, δίνοντας ως τελικό αποτέλεσμα οργανικά προϊόντα, τα οποία διατίθενται στις τοπικές καταρχάς και στη συνέχεια στις εθνικές αγορές.
Γνώρισα δεκάδες παραγωγούς και γεύθηκα άλλα τόσα προϊόντα! Δοκίμασα εκατοντάδες πιάτα, μαγειρεμένα από αρχοντονοικοκυράδες, καπεταναίους, γιαγιάδες, κόρες, εγγονές, καλοντυμένες και καλοχτενισμένες κυρίες, τοπικούς chef, μάγειρες και μαγείρισσες. Όλα το ίδιο νόστιμα. Γιατί; Γιατί η πρώτη ύλη που χρησιμοποιούν είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Και η πρώτη ύλη, φίλοι μου, σε τούτη την περιοχή είναι πραγματικά αξεπέραστη!
2447_n
228_n
979_n
Και τότε είπα : «γιατί δεν τα μαζεύουμε όλα αυτά, να τα δείξουμε στον κόσμο»;
«Εύκολο», απάντησε με άνεση η υπερ-δραστήρια και πάντα αποτελεσματική διευθύντρια marketing του Οργανισμού, Μαρία Πάππα, η οποία τον επόμενο κιόλας χρόνο ετοίμασε και πραγματοποίησε σε συνεργασία με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής το πρώτο γαστρονομικό φεστιβάλ στην ιστορία του τόπου, το οποίο η δημοσιογράφος – νονά, Αφροδίτη Καλομάρη, ονόμασε KOUZINA.
151_n

995_n
Από τότε μέχρι σήμερα το KOUZINA πραγματοποιείται κάθε χρόνο, από τις 15 Μαΐου μέχρι και τις 15 Ιουνίου, φέροντας την υπογραφή μου και απογειώνοντας την τουριστική φήμη της μέχρι τότε ξεχασμένης περιοχής.
287_n
area-cover
Πριν από τη διεξαγωγή του το φεστιβάλ «ταξιδεύει» στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, ταξιδεύοντας μαζί του και εμένα αλλά και τους εθελοντές της προσπάθειας, περίπου 800! Πράγματι, τηρώντας ευλαβικά τη σειρά τους, μέλη τοπικών συλλόγων αλλά και επαγγελματίες μεταβαίνουν κάθε χειμώνα σε ευρωπαϊκές και μεσογειακές πόλεις, παρουσιάζοντας σε εκπροσώπους Τύπου και τουριστικών γραφείων τις δραστηριότητες του καλοκαιριού, προωθώντας με απίστευτη ένταση τον τόπο τους!
971_n
763_n
Στη συνέχεια υποδεχόμαστε περίπου 100 πράκτορες και δημοσιογράφους στην ανατολική Χαλκιδική, οι οποίοι ως προσκεκλημένοι του φεστιβάλ μας γεμίζουν με έντυπα και ηλεκτρονικά αφιερώματα (δείτε εδώ). Η άλλοτε «νεκρή περιοχή» σφύζει από ζωή, αφού κάθε βράδυ στις 8, γαστρονομικά δρώμενα και εκδηλώσεις δίνουν ζωή στα λιμάνια, στους δρόμους, στις πράσινες πλαγιές, στις πετρόκτιστες πλατείες, στις λουλουδιασμένες αυλές και σε τόσα φυσικά σημεία, που αναδεικνύονται και γίνονται οι πρωταγωνιστές της ετήσιας προβολής του τόπου!
504_n
382_n
Δεκάδες Έλληνες και ευρωπαίοι chef παρέλασαν τα τελευταία χρόνια από τα εξαιρετικά restaurants της περιοχής, δημιουργώντας μαζί με τους τοπικούς μενού και πιάτα, εμπνευσμένα από τις γαστρονομικές επιρροές και τη κληρονομιά, χρησιμοποιώντας μόνο τοπικά προϊόντα!
355_n
383_n
Και κάπως έτσι ο τόπος με «υιοθέτησε». Από το 2011 κι μετά πηγαίνω στην ανατολική Χαλκιδική δύο και τρεις φορές το χρόνο, έχοντας γίνει «ένα» με τους ανθρώπους της. Γυρίζουμε εκπομπές, μαγειρεύουμε, συλλέγουμε συνταγές, διοργανώνουμε εκδηλώσεις, κουραζόμαστε, χαμογελούμε, οργανώνουμε τσιμπούσια, καζανέματα, γλέντια, τραγούδια, χορούς! Γινόμαστε μια ψυχή!
654_n
263_n
Το KOUZINA μας φέτος βραβεύθηκε με το χρυσό βραβείο στα tourism awards 2016 κι εγώ εκείνη τη στιγμή ένιωσα ότι η ψυχή μου πετούσε στα πράσινα βουνά του τόπου και στα κρυστάλλινα νερά των τριών κόλπων του, αφού ήμουν αυτή που έβαλα μαζί με τους ντόπιους το πρώτο λιθαράκι στο προωθητικό οικοδόμημα που από τότε χτίζεται με περηφάνια, καμάρι και απίστευτο επαγγελματισμό μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο.
230_n
397_n
Ναι, πολλές φορές η φύση, ο άνθρωπος, η στιγμή και το συναίσθημα συναντιόνται καρμικά. Και τότε αρχίζουν όλα!
Ευχαριστώ την Προαθωνική Χερσόνησο που έβαλε το όνομά του δίπλα στους συντελεστές του καλύτερου τουριστικού project της χώρας. Είναι τιμή μου!
336_n
025_n

543_n

792_n

810_n


Related Posts

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ CHIA;

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ CHIA;

Μιλάνε πολύ για το chia τώρα τελευταία! Κάνει το γύρο του κόσμου και δεν έχουν άδικο… σας αποκαλύπτω όλες τις αρετές του και είναι πολλές. Το chia είναι χωρίς γλουτένη και πολύ θρεπτικό Οι σπόροι Chia είναι χωρίς γλουτένη και έχουν μόνο καλά πράγματα. Δηλαδή […]

ΨΩΜΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ!

ΨΩΜΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ!

Το ψωμί αποτελεί βασικό κομμάτι της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και με δεδομένο ότι το καταναλώνουμε καθημερινά, μπορούμε να πειραματιστούμε και να φτιάξουμε ψωμάκια για όλα τα γούστα και σε διάφορες παραλλαγές. Εγώ σας έχω κλασσικές και πρωτότυπες συνταγές για να ξεκινήσετε… Ψωμί χωριάτικο, πολύ […]