destination taste!

ΜΥΡΜΗΓΚΑΤΟ ΜΕ ΚΑΡΥΔΑ

ΜΥΡΜΗΓΚΑΤΟ ΜΕ ΚΑΡΥΔΑ

ΜΥΡΜΗΓΚΑΤΟ ΜΕ ΚΑΡΥΔΑ

: 10-12
: 20 min
: 30 min

Το μυρμηγκάτο είναι ένα νοσταλγικό γλύκισμα που συνήθιζαν πολύ στην Πρέβεζα και στα Γιάννενα. Η ιστορία του δεν είναι γνωστή αλλά σίγουρα ήταν πολύ αγαπημένο σαν κέικ αφού η τρούφα σοκολάτας του έδινε «παιχνιδιάρικη» όψη ενώ το σιρόπι, το απογειώνε γευστικά. Παραδοσιακά, καλύπτετε με ένα γλάσο που φτιάχνετε από κακάο και βούτυρο, αλλά εγώ σας προτείνω μια πιο ελαφριά εκδοχή του με ινδοκάρυδο που το κρατάει ακόμη πιο ζουμερό χωρίς να το βαραίνει.

Υλικά
  • Για το κέικ
  • 200 γρ. αγελαδινό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο επιπλέον για το άλειμμα του ταψιού
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 6 αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι)
  • 40 γρ. ινδοκάρυδο, τριμμένο
  • 100 γρ. τρούφα σοκολάτας
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Για το σιρόπι
  • 500 ml νερό
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας γλυκόζη
  • 1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού
  • 1 βανίλια
  • Για το σερβίρισμα
  • Τρούφα σε όλη την επιφάνεια
  • Καρύδια, τριμμένη
  • Φλέικς Καρύδας
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για το σιρόπι: Βάζω όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζω για 3 λεπτά (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός). Αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει εντελώς.
  • Βήμα 2 Για το κέικ: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Βουτυρώνω καλά μια φόρμα διαμέτρου 22 εκ.
  • Βήμα 3 Βάζω στον κάδο της κουζινομηχανής το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτω τα αυγά, το αλάτι και τη βανίλια και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα και να ασπρίσει. Σταματάω το χτύπημα και προσθέτω το αλεύρι και το μπέικιν πασπαλιστά (με κόσκινο). Ξεκινάω σε πολύ χαμηλή ταχύτητα το μίξερ και δουλεύω τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί ένα παχύρευστο μείγμα. Τέλος, προσθέτω την τρούφα και το ινδοκάρυδο και μόλις σκορπίσει στο μείγμα σταματάω το χτύπημα. Αδειάζω το μείγμα στο ταψάκι, ισιώνω με μια σπάτουλα και ψήνω στο φούρνο για 30-35 λεπτά.
  • Βήμα 4 Αποσύρω το γλυκό από το φούρνο και ενώ είναι ακόμη καυτό, ραντίζω με το κρύο σιρόπι. Το αφήνω σε σχάρα μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι και να κρυώσει. Πασπαλίζω όλο το γλυκό με τρούφα και καρύδα και σερβίρω.

Related Posts

ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ ΣΚΟΡΔΑΤΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ ΣΚΟΡΔΑΤΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

Οι ψητές γλυκοπατάτες γίνονται το τέλειο συνοδευτικό για ψητά κρέατα ή πουλερικά. Αν θέλετε, μπορείτε να αφαιρέσετε τη φλούδα τους και να τις πολτοποιήσετε σε ένα κρεμώδη και πικάντικο πουρέ.

ΚΟΡΜΟΣ ΛΕΥΚΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΙ ΚΑΙ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ

ΚΟΡΜΟΣ ΛΕΥΚΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΙ ΚΑΙ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ

Ένας υπέροχος κορμός αρκετά διαφορετικός από τον κλασσικό σοκολατένιο. O πουρές φυστικιών είναι που δίνει την πιο έντονη γεύση.