ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΥΔΩΝΙ ΜΕ ΤΖΙΝΤΖΕΡ
Η μαρμελάδα κυδώνι είναι από τις αγαπημένες μου. Το τζίντζερ δίνει άρωμα αλλά κυρίως πικάντικη και δυνατή γεύση. Εγώ την χρησιμοποιώ και για να σερβίρω πικάντικα τυριά.
Υλικά
- 1 κιλό κυδώνια (καθαρό βάρος), καθαρισμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους
- 800 γρ. ζάχαρη
- 1 λίτρο νερό
- 1 ρίζα τζίντζερ (περίπου 5 εκ.), φρέσκο, κομμένο σε φετάκια
- 2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 60 ml χυμό λεμονιού
- Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
Διαδικασία
- Βήμα 1 Βάζω το μετρημένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα να πάρει βράση. Ρίχνω τα κυδώνια, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και αφήνω τα υλικά να σιγοβράσουν για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν (ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος των κύβων).
- Βήμα 2 Προσθέτω τη ζάχαρη και το τζίντζερ, χαμηλώνω τη φωτιά και μαγειρεύω για περίπου 1 ώρα ανακατεύοντας περιστασιακά.
- Βήμα 3 Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω την βανίλια και πολτοποιώ με το ραβδομπλέντερ Sencor, απευθείας στην κατσαρόλα. Επαναφέρω στη φωτιά και βράζω για 2 λεπτά. Μοιράζω την μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, τα αναποδογυρίζω και τα αφήνω να κρυώσουν εντελώς.