destination taste!

ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΦΛΑΟΥΝΕΣ

ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΦΛΑΟΥΝΕΣ

ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΦΛΑΟΥΝΕΣ

: 15-16
: 30 min
: 30 min
           
: 1 hr 30 min

Παραδοσιακό, πασχαλινό γλύκισμα της Κύπρου που προσφερόταν σαν δώρο στα παιδιά που τριγύριζαν στα σπίτια για να αναγγείλουν την ανάσταση του Χριστού. Ζυμώνονταν την Μεγάλη Πέμπτη και ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα η παρασκευή της.

Υλικά
  • Για τη ζύμη
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 550 γρ. νερό χλιαρό
  • 30 γρ. μαγιά νωπή
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα για το άλειμμα
  • σουσάμι για το πασπάλισμα
  • Για τη γέμιση
  • 600 γρ. χαλούμι, τριμμένο
  • 300 γρ. γραβιέρα γλυκιά, τριμμένη
  • 200 γρ. μυζήθρα ανάλατη, θρυμματισμένη
  • 100 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 6 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 1 κουτ. γλυκού μαστίχα, σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι, τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο ή 1 κουτ. γλυκού ξερό
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τη ζύμη: Βάζω στον κάδο του μίξερ το χλιαρό νερό και τη μαγιά και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί. Αφήνω τη μαγιά για 15 λεπτά μέχρι να αφρίσει. Προσθέτω το αλεύρι, το ελαιόλαδο και το αλάτι και δουλεύω τη ζύμη με τον γάτζο μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή ζύμη. Σκεπάζω με μια πετσέτα και αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει για 1½ ώρα.
  • Βήμα 2 Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενής μάζα.
  • Βήμα 3 Για τις φλαούνες: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 4 Χωρίζω τη ζύμη σε 15-16 κομμάτια. Με ένα πλάστη ανοίγω το κάθε κομμάτι ζύμη σε τετράγωνο φύλλο περίπου 20×20 εκ. Βάζω στο κέντρο του τετραγώνου αρκετή γέμιση (τουλάχιστον 4 γεμάτες κουταλιές) για να δημιουργηθεί ένα λοφάκι.
  • Βήμα 5 Διπλώνω τις δύο αντικριστές πλευρές προς το λοφάκι της γέμισης, χωρίς να το καλύψω. Στη συνέχεια διπλώνω και τις δύο άλλες πλευρές με τον ίδιο τρόπο. Μεταφέρω την πρώτη φλαούνα σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  • Βήμα 6 Αλείφω τις φλαούνες με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζω με το σουσάμι.
  • Βήμα 7 Ψήνω για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Related Posts

ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΜΕ ΠΑΠΡΙΚΑ ΓΚΡΑΤΕΝ, ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΥΡΕ ΠΑΤΑΤΑΣ

ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΜΕ ΠΑΠΡΙΚΑ ΓΚΡΑΤΕΝ, ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΥΡΕ ΠΑΤΑΤΑΣ

Αναζητήστε τα λουκάνικα με πάπρικα τα οποία είναι πολύ ιδιαίτερα και δίνουν άλλη γεύση σ’ αυτό το «μαγικό» φαγάκι.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ

Χρώμα και άρωμα στο ριζότο που θα λατρέψετε. Ο πολτός σκόρδου σε συνδυασμό με τα αρωματικά χόρτα γίνονται το τέλειο «χαλί» για τις γαρίδες.