προορισμός…γεύση!

Η μέρα που αφήνουμε πίσω γλυκές και πικρές αναμνήσεις, η μέρα που γεμίζουμε με προσμονή και ανυπομονησία, η μέρα που μαζευόμαστε με τους αγαπημένους μας γύρω από ένα τραπέζι  και περιμένουμε ποιος θα είναι ο τυχερός της χρονιάς, η μέρα που πρωταγωνιστεί η πιο βασιλική πίτα του χρόνου: η Βασιλόπιτα!
Το έθιμο της Βασιλόπιτας πηγαίνει πίσω στην αρχαιότητα τότε που ο γιορτινός άρτος προσφέρονταν από τους αγρότες στους θεούς κατά την περίοδο αγροτικών γιορτών για εύνοια και καλή τύχη με την σοδειά και την σπορά τους.
Σύμφωνα με την ιστορία, τη συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στην πίτα φέρεται ότι καθιέρωσαν οι Φράγκοι οι οποίοι συνήθιζαν να ανακηρύσσουν τον τυχερό ως τον Βασιλιά της βραδιάς.
Για τα χριστιανικά κράτη και την ορθοδοξία το έθιμο της κοπής της βασιλόπιτας και της τοποθέτησης του νομίσματος προέρχεται από την γνωστή ιστορία του Αγίου Βασιλείου.
Ο Μέγας Βασίλειος για να απαλλάξει την Καππαδοκία από σίγουρη λεηλασία ζήτησε στους προύχοντες της πόλης να του παραδώσουν όσα περισσότερα χρυσαφικά και λίρες είχαν έτσι ώστε να τα παραδώσει στον κατακτητή αποφεύγοντας τη λεηλασία. Λίγο πριν ο κατακτητής φτάσει, ως εκ θαύματος ο στρατός αποσύρθηκε και η πόλη σώθηκε. Ο Μέγας Βασίλειος έχοντας στην κατοχή του τόσο πολύ χρυσό και μην γνωρίζοντας τι ανήκει σε ποιον, ζήτησε να μοιραστούν στον κόσμο άρτοι τοποθετώντας μέσα τις λίρες & τα χρυσά αντικείμενα.
Η Βασιλόπιτα διαφέρει από τόπο σε τόπο και έχει διαφορετική γεύση και τεχνική ανάλογα με την τοπική παράδοση. Στην Βόρεια Ελλάδα κάνουν τη συνταγή που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Πόλη, την γνωστή «Πολίτικη Βασιλόπιτα», σε άλλες περιοχές προτιμούν αυτή με τα έντονα μπαχαρικά ή το κλασσικό πορτοκαλένιο κέικ. Στην Δυτική Μακεδονία πάλι, η Βασιλόπιτα είναι αλμυρή και φτιάχνεται είτε σαν τυρόπιτα είτε σαν πρασόπιτα με πολλά έτοιμα ψημμένα φύλλα και λίγη γέμιση η οποία τοποθετείται διάσπαρτα φύλλο φύλλο.
Για τους λάτρεις όμως πιο νεωτεριστικών και μοντέρνων εκδοχών η Βασιλόπιτα άλλοτε καλύπτεται από τυρένιο γλάσο, ζαχαρόπαστα ή επικάλυψη σοκολάτας και κρύβει εκπλήξεις στο εσωτερικό της με φρεσκοψημμένους ξηρούς καρπούς, πραλίνα, σοκολάτα, μαρμελάδα και ότι προστάζει η τάση της σύγχρονης ζαχαροπλαστικής.

author-sign

Δείτε επίσης...

1 Comment

Απάντηση