προορισμός…γεύση!

Η κοσμοπολίτισσα σεφ, που είναι η πρέσβειρα της ελληνικής κουζίνας στη Γαλλία, και δη στο λαμπερό Παρίσι, καθώς διαμένει εκεί και διατηρεί το εστιατόριό της, αλλά και τα καταστήματά της με ελληνικά προϊόντα άλφα επιλογής, μιλά στο «ENJOY» για την απόφαση που πήρε να μας μαγειρεύει -τηλεοπτικά- παραδοσιακά ελληνικά και μαμαδίστικα, μέσα από τη φιλόξενη συχνότητα του Open. Ενός καναλιού που εμπιστεύεται και της έχει δώσει, όπως λένε οι φήμες, το πράσινο φως για δική της εκπομπή μαγειρικής από το 2022. Η Ντίνα μοιράζεται μαζί μας συνταγές για να γλείφουμε και τα δάχτυλά μας, ενώ παράλληλα τη βλέπουμε στην κουζίνα της να φτιάχνει μελομακάρονα και κουραμπιέδες σε κλίμα γιορτινό, λέγοντάς μας κάτι που συζητούσαν η μαμά της και η γιαγιά της, οι καλύτερες μαγείρισσες και δασκάλες για την πολυβραβευμένη σεφ: Η ζωή είναι γλυκιά σαν πετιμέζι, πικρή σαν πικραμύγδαλο, αλμυρή σαν ρέγκα, γλυκόξινη σαν άγουρα ρόδια!

Ντίνα, τι σε ώθησε να πεις «ναι» στο κανάλι του Ιβάν Σαββίδη, αλλά και στην εκπομπή «Οpen Weekend» και την Ελένη Τσολάκη;
Eίναι ένα κανάλι που εκτιμώ και είμαστε σε συζητήσεις και προγραμματισμό για τη δική μου εκπομπή.Μέχρι τότε, δέχτηκα με χαρά την πρόταση από το κανάλι να μπω στην παρέα της Ελένης Τσολάκη τα Σαββατοκύριακα. Η Ελένη είναι ένας θαυμάσιος άνθρωπος, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά που είναι στην εκπομπή και περνάμε όμορφα. Είχα πολλά χρόνια να κάνω ζωντανή εκπομπή και πραγματικά το απολαμβάνω,παρότι είναι πάρα πολύ δύσκολο για μένα, που ζω ανάμεσα στην Αθήνα και στο Παρίσι.

Ποιος είναι ο στόχος σου όταν ξεκινάς να μαγειρέψεις για τους τηλεθεατές του Σαββατοκύριακου; Να τους προτείνεις μαμαδίστικα φαγητά και γλυκά για το τραπέζι της Κυριακής με την οικογένεια και τους φίλους; Τι σου ζητάνε οι τηλεθεατές σου, οι νέες νοικοκυρές;
Η τηλεοπτική μαγειρική έχει τους δικούς της κανόνες,που πρέπει να σέβεσαι. Δεν έχει μεγάλη σχέση με τηνεπαγγελματική μαγειρική, γιατί ο τηλεοπτικός μάγειραςκαλείται να είναι κατανοητός και χρήσιμος για την καθημερινή μαγειρική της οικογένειας, και όχι να εντυπωσιάσει με δύσκολες και ακαταλαβίστικες παρασκευές, όπωςδυστυχώς πιστεύουν πολλοί. Υστερα από τόσα χρόνια τηλεοπτικής μαγειρικής, μπορώ να πω πως η εμπειρία στηντηλεόραση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καλύτερηοργάνωση και απόδοση της συνταγής στον περιορισμένοτηλεοπτικό χρόνο.

Πιστεύεις στη δυναμική του καναλιού του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος είναι ένας πατριώτης Πόντιος, που αγαπά την Ελλάδα και την Ορθοδοξία;
Φυσικά και πιστεύω στη δυναμική του καναλιού όπουεπέλεξα να είμαι. Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ένας αυτοδημιούργητος Πόντιος της Ρωσίας που θαυμάζω. Απόόσο γνωρίζω, είναι από τους ελάχιστους Ελληνες τουεξωτερικού που έχουν επενδύσει επιχειρηματικά στην Ελλάδα, και μάλιστα μεγάλα κεφάλαια σε διαφορετικούς τομείς.

Μέσα στην καραντίνα, η μαγειρική έδρασε από δημιουργικά μέχρι και αγχολυτικά για τον κόσμο. Υπήρξαν άνθρωποι που δεν ήξεραν να μαγειρεύουν και ζήτησαν τη βοήθειά σου στο πρώτο και το δεύτερο lockdown; Αυτή ήταν η αιτία που σε έκανε να προτείνεις συνταγές στον κόσμο και να σκάνε οι όμορφες συνταγές σου στην οθόνη των κινητών μας; Πώς ξεκίνησε αυτή η νέα μορφή επικοινωνίας με τον κόσμο;
Η αλήθεια είναι πως, με τη βοήθεια των σόσιαλ μίντια, η επικοινωνία είναι πολύ εύκολη και διαδραστική. Εκατοντάδες μηνύματα δεχόμαστε κάθε μέραστην ιστοσελίδα μου με ερωτήσεις και απορίες. Οιφίλοι που με ακολουθούν και με εμπιστεύονται χρόνια τώρα είναι σε άμεση επαφή μαζί μου, και αυτήτην αμεσότητα την απολαμβάνω.

Πώς πέρασες στην πρώτη και πώς στη δεύτερη καραντίνα, που ήταν πιο παρατεταμένη; Ησουν στην Ελλάδα ή στο Παρίσι; Φοβήθηκες, αγχώθηκες; Τι σκέψεις έκανες σχετικά με το πόσο μικρός είναι ο άνθρωπος σε σχέση με τη φύση; Δυστοπικά και πρωτόγνωρα πράγματα για τη γενιά μας…
Οι μέρες της καραντίνας ήταν δύσκολες για όλους. Πιστεύω ότι όλοι κατάλαβαν πόσο αδύναμοι είμαστεαπέναντι στη μανία της φύσης. Προφανώς αναθεώρησαν πολλά πράγματα για τη ζωή και είχαν τον χρόνο να αξιολογήσουν τις πραγματικές αξίες. Την πρώτη καραντίνα την πέρασα στην Αθήνα και δεν μπορώνα παραβλέψω το γεγονός πως ευχαριστήθηκα τηναποκλειστικότητα των ανθρώπων που λατρεύω, τηςοικογένειάς μου. Η δεύτερη καραντίνα με βρήκε στοΠαρίσι και σαφώς ήταν πολύ πιο αγχωτική και κουραστική από την πρώτη.

Εχεις φίλους, γνωστούς, συναδέλφους που νόσησαν από Covid;
Φυσικά και έχω φίλους και γνωστούς που νόσησαν. Καιεγώ νόσησα, όπως και η οικογένειά μου. Ευτυχώς, το ξεπεράσαμε γρήγορα, αλλά η ανησυχία ήταν μεγάλη.

Ντίνα, πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία την εστίαση; Τα εστιατόρια πόσο έχουν πληγεί από τον Covid-19; Τι ισχύει στη Γαλλία όπου διατηρείς το εστιατόριό σου; Τι συμβαίνει με τα ρεστοράν και τα μέτρα στο Παρίσι, και πώς βλέπεις τα πράγματα στην Ελλάδα;
Σαφώς, η πανδημία έχει αλλάξει την εστίαση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα μέτρα που ισχύουν στη Γαλλίαείναι πολύ κοντά σε αυτά της Ελλάδας, με μόνη διαφοράπως εκεί το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι πολύ μεγαλύτερο. Ο φόβος για ένα ακόμη lockdown ελλοχεύειπάντα, και αυτό δημιουργεί ανασφάλεια και αστάθειαστον χώρο της εστίασης.

Εχεις χαρακτηριστεί πρέσβειρα της ελληνικής κουζίνας στη Γαλλία. Τι σημαίνει αυτό για σένα;
Είναι σίγουρα ένας τιμητικός τίτλος ύστερα από ατέρμονες προσπάθειες 25 ετών να βάλω την ελληνική κουζίναστη θέση που της αξίζει, μακριά από τουριστικά κλισέ καιγραφικότητες, δίνοντας έμφαση στις τοπικές κουζίνεςτης, στα προϊόντα και στην ιστορία της.

Τι θα πρότεινες στις νοικοκυρές για το δείπνο των Χριστουγέννων και για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς; Δώσε μας κάποιες συνταγές και κάποια tips για την επιτυχία αυτών των τραπεζιών.
Με μεγάλη χαρά θα μοιραστώ με τους αναγνώστες σας δύο γιορτινές προτάσεις για ένα ολοκληρωμένο μενού. Για ένα πετυχημένο γιορτινό τραπέζι, όμως, εκτός από την επιλογή των συνταγών, μεγάλο ρόλο παίζουν η καλή οργάνωση και η χαρούμενη διάθεση, για αυτό όλα πρέπει να είναι μελετημένα και προετοιμασμένα. Και κάτι τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό: Τις γιορτές τις περνάμε με ανθρώπους που αγαπάμε.

Τι σημαίνει για εσένα το φαγητό;
Πιστεύω ότι το φαγητό δεν θα πρέπει μόνο να σε χορταίνει, αλλά να σε θρέφει.«Αφήστε το φαγητό να είναι το φάρμακό σας» είπε ο Ιπποκράτης. Η τροφή μπορείνα μας κρατήσει υγιείς σωματικά και ψυχικά. Πρέπει να ασχοληθούμε και να κατανοήσουμε τι χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε και να αναπτύξουμε μια διαφορετική προσέγγιση του πώς χειριζόμαστε τησχέση μας με το φαγητό. Το φαγητό, εκτός από το σώμα, ταΐζει την ψυχή και το συναίσθημα.

Γιατί οι ξένοι αγαπάνε τη μαγειρική σου; Ποια ελληνικά προϊόντα λατρεύουν;
Ποια πιάτα σου;
Οι Γάλλοι λατρεύουν την ελληνική μαγειρική μου, γιατί είναι αληθινή, γευστική καιυγιεινή. Αγαπάνε τη φέτα, το γιαούρτι μας, το μέλι μας και πολλά άλλα προϊόνταμας, γιατί τους έχουμε εκπαιδεύσει, τους τα έχουμε συστήσει μέσα από ωραία ελληνικά πιάτα. Ετσι γνώρισαν τα βότανά μας, τα όσπριά μας, το πετιμέζι μας, τακρασιά μας.

Υπάρχουν φαγητά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, τον οργανισμό μας;
Φυσικά και υπάρχουν φαγητά και, πάνω από όλα, διατροφικές συνήθειεςπου ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Πολλά διατροφικά στοιχείατους εξουδετερώνουν το άγχος και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμούμας, αποτοξινώνοντας.

Το να είσαι βίγκαν είναι μόδα ή άποψη; Υπάρχει υπερβολή σε όλο αυτό το κίνημα σχετικά με το κρέας;
Ο βιγκανισμός δεν αποτελεί μόδα, πιστεύω πως είναι κάτι ουσιαστικό, με γερές ρίζες. Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια στρέφονται προς τη χορτοφαγία για διάφορους λόγους. Οποιοι και αν είναι οι λόγοι, η υιοθέτηση αυτής έχειπλεονεκτήματα, αρκεί να ακολουθηθεί σωστά, προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις από την αποχή από διάφορα βασικά τρόφιμα της διατροφικής πυραμίδας.

Μπορεί η Ελλάδα να επενδύσει στον γαστρονομικό τουρισμό;
Πιστεύω πως μπορεί η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στον γαστρονομικό τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, άρα επιβάλλεται και να επενδύσει. Σίγουρα, ο γαστρονομικός τουρισμός αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα καιπρέπει να το εκμεταλλευτούμε.

Ποιο φαγητό σού αρέσει από τη Μακεδονία, από την Ηπειρο, τη Θεσσαλία, τα Επτάνησα, τα νησιά του βόρειου Αιγαίου, τη Θράκη, την Κρήτη, τη νησιωτική Ελλάδα, την Πόλη;
Μακεδονiα: γιαπράκια, Hπειρος: πίτες, Θεσσαλία: σπετσοφάι, Επτάνησα: μπουρδέτο, Θράκη: μπάμπω, Κρήτη: καλτσούνια.

Η ζωή είναι γλυκιά σαν τι, πικρή σαν τι, αλμυρή σαν τι, γλυκόξινη σαν τι;
Η ζωή είναι γλυκιά σαν πετιμέζι, πικρή σαν πικραμύγδαλο, αλμυρή σαν ρέγκα, γλυκόξινη σαν άγουρα ρόδια!

Μέσα από τα ριάλιτι μαγειρικής βγαίνουν μάγειρες ή TV περσόνες;
Σίγουρα, τα ριάλιτι μαγειρικής δεν βγάζουν μάγειρες. Σε κάποιους που πηγαίνουνκαι είναι επαγγελματίες τα ριάλιτι θα τους προσφέρουν αναγνωρισιμότητα καιόχι μαγειρικές περγαμηνές. Σε σχέση με τον όρο «TV περσόνα», πραγματικά δενείδα καμιά περσόνα να είναι σε αυτά τα ριάλιτι.

Από πού αντλείς δύναμη για να συνεχίζεις και να δημιουργείς;
Το πάθος που έχω για τη δουλειά μου σίγουρα είναι πηγή δύναμης. Ο,τι κάνω στοεξωτερικό, όλοι οι αγώνες για να επικοινωνήσω σωστά και με αξιοπρέπεια τηνελληνική κουζίνα, είναι απόρροια της αγάπης μου για τη χώρα μου.


Συνέντευξη στη ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΕΟΥ

1 Comment

  1. Tastes great!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *