προορισμός…γεύση!

Οι γαστρονομικές ανησυχίες της Chef Ντίνας Νικολάου ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Με σπουδές στις καλύτερες γαστρονομικές σχολές του Παρισιού, δημιούργησε με την αδελφή της, Μαρία, το Evi Evane υπερασπιζόμενη με μεράκι την ελληνική κουζίνα. Το 2017, το εστιατόριο Evi Evane διακρίνεται ως “Το καλύτερο εστιατόριο ξένης κουζίνας στο Παρίσι” από τον δημιουργό του γαλλικού οδηγού γαστρονομίας Publo Paris, Gilles Pudlowski. Τη θυμόμαστε από τις τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής τις οποίες παρουσίαζε επί σειρά ετών, καθώς και από τα μοναδικά βιβλία που έχει γράψει, κάνοντας την τέχνη της μαγειρικής προσιτή.

GD: Ποια η ιστορία σας ως μαγείρισσα;
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την μαγειρική και την γαστρονομία, με έκαναν να αλλάξω ρότα.
Ξεκίνησα σπουδές στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre». Ατελείωτες ώρες διαβάσματος και πρακτικής εξάσκησης που μπορεί να μη μου άφηναν ελεύθερο χρόνο, αλλά με γέμιζαν ενέργεια, κάνοντας το πάθος μου ακόμα μεγαλύτερο.

GD: Τι σας οδήγησε στη συγκεκριμένη επιλογή για την καριέρα σας;
Μπορεί οι σπουδές μου να ξεκίνησαν με τα οικονομικά, όμως, η αγάπη μου για την μαγειρική ξεκίνησε μέσα από την οικογένεια μου αφού το καλό φαγητό έπαιζε πρωταρχικό ρόλο στο σπίτι μας. Μεγαλώνοντας στην επαρχία έμαθα να αγαπώ και να ξεχωρίζω τα καλά προϊόντα, τη σημασία της εποχικότητας και τη δύναμη της παράδοσης. Φτάνοντας στο Παρίσι για το μεταπτυχιακό μου, στη Μέκκα της γαστρονομίας, ξύπνησε το πάθος μου και με οδήγησε σε σπουδές γαστρονομίας.

GD: Ποια η γνώμη σας για την εξέλιξη της ελληνικής γαστρονομίας;
Θεωρώ ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Έχουμε ικανούς και δημιουργικούς νέους chef, που μπορούν να διατηρήσουν την ελληνική κουζίνα αλλά παράλληλα να την εξελίξουν, κρατώντας τον χαρακτήρα της αναλλοίωτο.

GD: Δραστηριοποιείστε μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Ποια η γνώμη σας για τη Γαλλία και τη Γαλλική γαστρονομία; Πώς είναι το Ελληνικό foie gras για σας;
Νομίζω ότι η Γαλλία είναι η χώρα που έχει εδραιώσει τον όρο γαστρονομίαπαγκοσμίως. Για τους Γάλλους, η μαγειρική ανήκει στις υψηλές τέχνες, όπως η ζωγραφική, η μουσική, η γλυπτική… Ανακάλυψε τεχνικές, πειραματίστηκε με υλικά και κατάφερε να τα εδραιώσει στην παγκόσμια μαγειρική σκηνή. Για εμένα, η γαλλική γαστρονομία, είναι η αρχή των πάντων
Ελληνικό foie gras… Δύσκολο να απαντήσω, αφού μπορώ να απαριθμήσω πολλά περισσότερα από ένα… Αν πρέπει όμως, να διαλέξω, θα επέλεγα τον ελληνικό ταραμά… Απλή συνταγή με ελάχιστα υλικά, που με μια μπουκιά γεύεσαι ταυτόχρονα, τη γη (ελαιόλαδο) και τη θάλασσα (ταραμάς)…

GD: Μιλήστε μας για το εστιατόριο σας στο Παρίσι;
Για όποιον έχει ζήσει στο εξωτερικό και έχει δοκιμαστεί επιχειρηματικά, θα ξέρει ότι το να πετύχεις σε ένα ξένο κράτος είναι πάρα πολύ δύσκολο. Όταν το 2005 αποφασίσαμε με την αδελφή μου Μαρία να ανοίξουμε το Evi Evane, ήταν μια απόφαση που την πήραμε από κοινού, με στόχο να αναδείξουμε την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της προσφέροντας στους Γάλλους αγνόποιοτικόελληνικό φαγητό.
Το Παρίσι είναι ένας τόπος, «παγκόσμιας γαστρονομίας» αφού σε κάθε γωνιά του, υπάρχουν εστιατόρια ξένης κουζίνας. Φανταστείτε πόσο μεγάλη τιμή ήταν για μας όταν το 2017, ο Gilles Pudlowski, δημιουργός του γαλλικού οδηγού γαστρονομίας, Pudlo Paris, ανέβασε το Evi Evane στο πρώτο σκαλί του βάθρου ως «Το καλύτερο ξένο εστιατόριο του Παρισιού» ξεπερνώντας δημοφιλείς κουζίνες όπως η Ιταλική, η Ασιατική και τόσες άλλες!

GD: Ποιοι οι στόχοι σας για το μέλλον;
Στόχος μου είναι να καταφέρω να διαδώσω την ελληνική κουζίνα αλλά και τα ελληνικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο. Να μπουν τα γνωρίσουν παντού, να τα αγαπήσουν και να τα αναζητήσουν. Πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει ο απόλυτος γαστρονομικός προορισμός.

GD: Τι έχετε να πείτε για το gastronomic diff;
Εξαιρετικό site και πολύ προσεγμένη δουλειά. Ο Γιάννης Πλατής είναι γνωστός λάτρης της γαστρονομίας και η βαθιά γνώση του αντικατοπτρίζεται μέσα από τα θέματά του. Μου αρέσει πολύ που προωθεί και προβάλλει διάφορα θέματα γαστρονομικού αλλά και οινικού ενδιαφέροντος, αλλά και παρουσιάσεις αξιόλογων εστιατορίων!

GASTRONOMIC DIFF
Συνέντευξη από τη Μαρία Λουίζα Βαφειαδάκη
https://gastronomicdiff.com/dina-nikolaou-interview/

1 Comment

  1. Really good!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *