προορισμός…γεύση!

Στο ασφυκτικά γεμάτο σαλόνι της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι, συνεργάτες και φίλοι της γαστρονομίας γιόρτασαν τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου την επίσημη παρουσίαση του καινούργιου βιβλίου μαγειρικής της δημοφιλούς σεφ, Ντίνας Νικολάου με τίτλο CRÈTE la cuisine authentique που κυκλοφορεί στη Γαλλία απο τις εκδόσεις HACHETE CUISINE.

Το βιβλίο «μαγειρεύτηκε» και φωτογραφήθηκε οξ ολοκλήρου στην Κρήτη τον Απρίλιο του 2023. Η Ντίνα Νικολάου με την φωτογράφο Delphine Constantini και την υπεύθυνη του Food Styling, Mélanie Martin, συνάντησαν φίλους σε όλη τη Κρήτη, δοκίμασαν κρητικά προϊόντα, άκουσαν κρητική λύρα και ευχαριστήθηκαν μεγάλα κρητικά τραπέζια με περίσσια φιλοξενία, αγάπη και εξαιρετική τσικουδιά!!!

Delphine Constantini – Ντίνα Νικολάου – Mélanie Martin

Όλα αυτά τα μετέφεραν με μαεστρία σε αυτό το υπέροχο βιβλίο! Δεν μιλάμε μόνο για ένα βιβλίο μαγειρικής, μιλάμε για ένα ρεπορτάζ γαστρονομικό σε έναν τόπο που ξέρει να απολαμβάνει τις χαρές της ζωής! Ένα βιβλίο που αγκάλιασε το γαλλικό κοινό από τη πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του στη Γαλλική αγορά!

Στην παρουσίαση για το βιβλίο μίλησαν ο πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία κύριος Δημήτρης Ζεβελάκης, ο οποίος επισήμανε πως «οι δυο χώρες -Ελλάδα και Γαλλία– έχουν πολλά κοινά και εκτιμούν ιδιαίτερα και οι δύο χώρες την γαστρονομία! Η Ελλάδα έχει να επιδείξει παρά πολλά και ειδικότερα η Κρήτη, μέσα από την ιστορία της, την γαστρονομία της, τον πολιτισμό της, την θερμή υποδοχή των ανθρώπων! Μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές, όπως είναι σήμερα η παρουσίαση του βιβλίου της Ντίνας Νικολάου, προωθούμε την φιλία και την συνεργασία ανάμεσα στους δυο λαούς της Ελλάδας και της Γαλλίας στον τομέα της γαστρονομίας».

Ο πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία κύριος Δημήτρης Ζεβελάκης
Δημήτρης Ζεβελάκης, Sébastien Ripari, Marie Mamgioglou, Guillaume Gomez

Το λόγο πήρε ο Guillaume Gomez, (πρεσβευτής της Γαλλικής γαστρονομίας σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο καθώς και προσωπικός αντιπρόσωπος του Προέδρου Μακρον, όσον αφορά στις συναναστροφές γενικά για τη γαστρονομία) που ευχαρίστησε θερμά την Ντίνα Νικολάου για το βιβλίο της-ύμνο στην γαστρονομία της Κρήτης, που το θεωρεί μέσο σύνδεσης και επικοινωνίας των δυο λαών.  

Gilles PudlowskiStéphane Layani
Guillaume Gomez, Μαρία Νικολάου

Εν συνέχεια, ο ισχυρός άνδρας της αγοράς τροφίμων Stéphane Layani (Πρόεδρος από το 2012 του SEMMARIS, της εταιρείας που διευθύνει την κεντρική αγορά του RUNGIS στα νότια προάστια του Παρισιού, της πιο μεγάλης αγοράς φρέσκων προϊόντων και τροφίμων στον κόσμο. Επίσης, από το 2021 διατελεί Πρόεδρος της WUWM (World Union of Wholesale Markets, δηλαδή Πρόεδρος όλων των κεντρικών αγορών του κόσμου) τόνισε την ανάγκη εξωστρέφειας της γαστρονομίας αλλά και την αναγκαιότητα της στήριξης των ποιοτικών προϊόντων.

Δημήτρης Ζεβελάκης (πρέσβης) – Ντίνα Νικολάου – Jacques Bally – Guillaume Gomez – Μαρία Νικολάου – Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης

Ο διάσημος κριτικός γαστρονομίας Gilles Pudlowski όπως και ο σύμβουλος γαστρονομίας Sébastien Ripari μίλησαν με ενθουσιασμό για την Κρήτη που γνώρισαν με ξεναγό την Ντίνα Νικολάου σε ταξίδι γαστρονομίας.

Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης – Στέλλα Μηλάκη – Ντίνα Νικολάου – Κατερίνα Νικολάου – Μαρία Νικολάου – Κατερίνα Μηλάκη

Ο πρόξενος της Ελλάδας στη Γαλλία, Γιώργος Κοντός, τόνισε την σπουδαιότητα της διεθνοποίησης της Ελληνικής γαστρονομίας μέσω του βιβλίου της Ντίνας Νικολάου.

Τέλος η Ντίνα Νικολάου εμφανώς συγκινημένη ευχαρίστησε τους συντελεστές του βιβλίου, όπως και τους φίλους της στη Κρήτη που με ενθουσιασμό και μεράκι βοήθησαν στη δημιουργία αυτού του βιβλίου! Τόνισε με θέρμη: «αναδείξαμε με εξωστρέφεια το αληθινό και αγαπησιάρικο πρόσωπο της Κρήτης. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο απόλυτος γαστρονομικός προορισμός, καλοκαίρι και χειμώνα, πόσο μάλλον η Κρήτη! Τα τελευταία 20 χρόνια λιθαράκι λιθαράκι βοηθήσαμε στο να αγαπήσουν και να γνωρίσουν οι Γάλλοι την αληθινή Ελληνική κουζίνα μακριά απο τα τουριστικά κλισέ».

Αναφέρθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση ελληνικής εστίασης EVI EVANE που πάνω από 20 χρόνια αποτελεί ορόσημο για την εικόνα της Ελληνικής κουζίνας στο Παρίσι. Μίλησε για την αστείρευτη έμπνευση που αποτελεί για τα μαγειρέματα της στο EVI EVANE η Κρητική κουζίνα αλλά και την λατρεία της για τα Κρητικά προϊόντα!

Οι καλεσμένοι απήλαυσαν ελληνικές γεύσεις με υπογραφή EVI EVANE και εξαιρετική κρητική τσικουδιά 35Ν!!!

Το βιβλίο κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία στη Γαλλία και σύντομα για το Ελληνικό κοινό θα υπάρχει στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος!

Γιώργος Κοντός, Στυλιανός Γρηγοριάδης, Γιώργος Γρηγοριάδης, Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης, Ντίνα Νικολάου, Αντώνης Λουδάρος

2 Comments

  1. Αλεξανδρα Λοβερδου Ρεγκινακη says:

    Συγχαρητηρια!! Ειμαι πολυ συγκινημενη που η πατριδα μου, η Κρητη, προβαλεται μεσα απο τα εργα μιας τοσο χαρισματικης προσωπικοτητας, οπως η δικης σας! Πραγματικα σας ευχαριστω απο καρδιας, αγαπημενη μου Ντινα!

  2. ΚΑΛΟΤΆΞΙΔΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ
    ΠΆΝΤΑ ΕΠΙΤΥΧΊΕΣ ΕΎΧΟΜΑΙ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *