Η παραμονή των Χριστουγέννων είναι ημέρα ιδιαίτερη, γιορταστική και πάντα με αρκετό κόσμο στο σπίτι. Πριν το εορταστικό δείπνο, έχουμε την ευκαιρία να σερβίρουμε μικρά, έξυπνα finger foods με ένα εξαιρετικό cocktail για να ξεκινήσει όμορφα η βραδιά μας.
Για το cocktail σας, έχει φροντίσει ο Σπύρος Σιακαβέλλας, executive bartender και Junior Brand Ambassador της Remy Cointreau, με πολυετή εμπειρία στο χώρο του bartending, και σας προτείνει τη δική του παραλλαγή του κλασικού και εκλεπτυσμένου Negroni!
Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα κλασικά cocktails, έτσι και την πατρότητα του Negroni τη διεκδικούν πολλοί. Η ιστορία του ξεκινά -σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή ένα μεσημέρι του 1919, όταν ο δον Camillo Negroni, που σύχναζε στο Caffè Casoni στη Φλωρεντία (που αργότερα έγινε ευρύτερα γνωστό ως Caffè Giacosa), ζήτησε από τον μπάρμαν να του αντικαταστήσει τη σόδα του Americano του με gin. Αυτός του το έφτιαξε, και μάλιστα για να τονίσει τη διαφοροποίησή του από το Americano, το στόλισε με μια φλούδα πορτοκάλι αντί για λεμόνι.
Ο δον Camillo Negroni ενθουσιάστηκε τόσο πολύ, που όχι μόνο του έδωσε το όνομά του, αλλά αργότερα ίδρυσε και μια ποτοποιία που παρασκεύαζε και εμφιάλωνε έτοιμο το cocktail. Μία φήμη θέλει τους πελάτες του Caffè Casoni να ζητούν «ένα ποτό σαν εκείνο του κόμη Negroni», με αποτέλεσμα να καθιερωθεί το όνομα για το συγκεκριμένο cocktail.
Με γνώμονα το METAXA Negroni, η executive cheffe Ντίνα Νικολάου σας προτείνει να το συνοδέψετε με ανάλαφρα arancini με απαλή μοτσαρέλα, να συνεχίσετε με μίνι αλμυρά μάφινς με πικάντικο σαλάμι και να τελειώσετε με μπουκίτσες πορκέτας με σπιτική bbq sauce. Είναι σίγουρο ότι η βραδιά θα ξεκινήσει υπέροχα!
Arancini με μοτσαρέλα
Προετοιμασία: 1 ώρα – Τηγάνισμα: 5´- Μερίδες: 12-14
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. ρύζι Καρολίνα
900 ml ζωμό κότας
2 κουτ. σούπας βούτυρο
1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
40 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση
150 γρ. μοτσαρέλα, κομμένη σε κύβους
1½ φλιτζ. τσαγιού πάνκο ή τριμμένη φρυγανιά
Ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα το ζωμό να πάρει βράση, ρίχνω το ρύζι και χαμηλώνω τη φωτιά. Αφήνω το ρύζι να μαγειρευτεί για 15-20 λεπτά μέχρι να απορροφήσει όλο το ζωμό και να στεγνώσει. Προσθέτω, το βούτυρο, την παρμεζάνα και αλατίζω. Ανακατεύω και αδειάζω το ρύζι σε ένα φαρδύ σκεύος. Σκεπάζω με μεμβράνη (να εφάπτετε στο ρύζι) και το αφήνω να κρυώσει εντελώς. Βγάζω τη μεμβράνη, προσθέτω το αυγό και το αλεύρι και ανακατεύω.
Παίρνω μικρές δόσεις ρυζιού πιέζω για να γίνει πλατιά και βάζω στο κέντρο 1 κύβο μοτσαρέλα. Κλείνω καλά το ρύζι και πλάθω σε μπαλάκι.
Αφού τελειώσω με όλο το ρύζι, βάζω το πάνκο ή τη φρυγανιά σε ένα πιάτο. Βάζω αρκετό ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Πανάρω λίγα λίγα τα arancini στο πάνκο και τηγανίζω για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ολόγυρα. Τα μεταφέρω σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν και σερβίρω.
«Muffins» σφολιάτας με πικάντικο σαλάμι
Προετοιμασία: 15´ – Ψήσιμο: 20´ – Μερίδες: 8
ΥΛΙΚΑ
2 φύλλα ζύμη σφολιάτας
200 γρ. πικάντικο σαλάμι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Βουτυρώνω καλά ένα ταψάκι για μάφινς και το αφήνω στην άκρη.
Ξεδιπλώνω το πρώτο φύλλο σφολιάτας στον πάγκο της κουζίνας και με ένα μαχαίρι κόβω τη σφολιάτα από την στενή πλευρά σε 4 μακριές λωρίδες.
Απλώνω την πρώτη λωρίδα μπροστά μου και στρώνω τα φετάκια του αλλαντικού πολύ κοντά το ένα δίπλα στο άλλο, φροντίζοντας ώστε το 1/3 του ύψους τους να εξέχουν από τη λωρίδα σφολιάτας. Διπλώνω το κάτω μέρος της σφολιάτας ώστε να μισοκαλύψω τα φετάκια και κατόπιν τυλίγω σε ρολάκι.
Τοποθετώ το μαφινάκι στο ταψάκι και συνεχίζω με τα υπόλοιπα υλικά. Αλείφω τα μαφινάκια με χτυπημένο αυγό και ψήνω στο φούρνο για 20 λεπτά.
Πορκέτα με σπιτική σάλτσα bbq
Προετοιμασία: 20´ – Ψήσιμο: 2½ ώρες – Μερίδες: 8-10
ΥΛΙΚΑ
Για την πορκέτα
1 πορκέτα περίπου 1½ κιλό
1 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
1½ κουτ. γλυκού κόκκινο πιπέρι σε κόκκους, σπασμένους
30 ml ελαιόλαδο
Σουσάμι, για το σερβίρισμα
Για τη σάλτσα bbq
350 γρ. κέτσαπ
120 ml μηλόξιδο
50 γρ. καστανή ζάχαρη
2 κουτ. σούπας γούστερ σος (Worcestershire sauce)
1 κουτ. σούπας πάπρικα, καπνιστή
1 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για την πορκέτα
Προθερμαίνω το φούρνο στους 190°C ψήσιμο πάνω κάτω. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω το κύμινο, το κόκκινο πιπέρι και αλάτι και πασπαλίζω με το μείγμα την πορκέτα. Τυλίγω την πορκέτα σε αντικολλητικό χαρτί και κατόπιν με αλουμινόχαρτο. Μεταφέρω το πακέτο σε μια γάστρα, σκεπάζω και ψήνω στο φούρνο για 2 ώρες. Βγάζω την πορκέτα από το φούρνο και την αφήνω να κρυώσει.
Για τη σάλτσα bbq
Βάζω όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βράζω σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
Για τις μπουκίτσες
Προθερμαίνω το φούρνο στο γκριλ. Κόβω την πορκέτα σε μέτριους κύβους και τους βάζω σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Αλείφω τους κύβους με αρκετή σάλτσα, πασπαλίζω με σουσάμι και ψήνω στο φούρνο για 3-4 λεπτά.
Σερβίρω τους κύβους μαζί με την υπόλοιπη σάλτσα μπάρμπεκιου.
Κλασικό Metaxa Negroni cocktail
Για ένα κλασικό cocktail Metaxa Negroni θα χρειαστούμε
Εκτέλεση
-
Ανακατεύουμε
Το Negroni ανακατεύεται (stirred) ασφαλώς και ανακατεύεται με bar spoon σε mixing glass.
-
Σουρώνουμε
Το σουρώνουμε σε ποτήρι με πάγο και γαρνίρουμε με μια φλούδα από ροζ γκρέιπφρουτ!
-
Σερβίρουμε
Σερβίρουμε σε ποτήρι double old fashioned ιδανικά με ένα μεγάλο κομμάτι πάγου (ice cube).