destination taste!

ΣΑΡΑΓΛΙ ΜΕ ΧΑΛΒΑ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΛΗ

ΣΑΡΑΓΛΙ ΜΕ ΧΑΛΒΑ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΛΗ

ΣΑΡΑΓΛΙ ΜΕ ΧΑΛΒΑ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΛΗ

: 14-15
: 30 min
: 40 min

Εμπλουτίζουμε τα κλασικά σαραγλάκια με τριμμένο χαλβά που δίνει «σώμα» και νοστιμιά στη γέμιση. Εκτός από τον απλό χαλβά βανίλιας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χαλβά με κακάο, μέλι ή φιστίκι.

Υλικά
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας για γλυκά (450 γρ.) ή φύλλα Βηρυττού
  • ελαιόλαδο, για το άλειμμα των φύλλων και του ταψιού
  • Για τη γέμιση
  • 300 γρ. χαλβάς του μπακάλη με άρωμα βανίλιας (ή άλλος της αρεσκείας μας), καλά θρυμματισμένος
  • ½ φλιτζ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα, ψιλοκοπανισμένη
  • ½ φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα, ψιλοκοπανισμένη
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ανάλατα αράπικα φιστίκια, ψιλοκοπανισμένα
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • Για το σιρόπι
  • 600 ml νερό
  • 1 νεροπότηρο ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 – 2 φέτες από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
  • 1 – 2 φέτες από ακέρωτο και κατά πρτοίμηση βιολογικό πορτοκάλι
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω τον θρυμματισμένο χαλβά, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φιστίκια, το γαρίφαλο, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύω καλά.
  • Βήμα 2 Σαραγλάκια: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Λαδώνω ένα μεγάλο ταψί ή μια λαμαρίνα φούρνου.
  • Βήμα 3 Στρώνω ένα φύλλο κρούστας σε μια καθαρή και επίπεδη επιφάνεια και με ένα πινέλο το αλείφω με λίγο ελαιόλαδο. Σκορπίζω στην επιφάνειά του περίπου 1½ κουτ. σούπας γέμιση και το σκεπάζω με ένα δεύτερο φύλλο, το οποίο αλείφω και αυτό με ελαιόλαδο και πασπαλίζω με γέμιση.
  • Βήμα 4 Συνεχίζω τη διαδικασία, μέχρι να χρησιμοποιήσω όλα τα φύλλα της συσκευασίας και όλη τη γέμιση.
  • Βήμα 5 Τυλίγω προσεκτικά όλα μαζί τα φύλλα, από τη μακριά πλευρά τους, σε σφικτό ρολό.
  • Βήμα 6 Με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίς δόντια κόβω προσεκτικά το ρολό σε στρογγυλές φέτες πάχους περίπου 4 εκ. και τις τοποθετώ όρθιες (όπως κόπηκαν) στο ταψί.
  • Βήμα 7 Τις ψήνω για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τις ξαπλώνω στο ταψί και τις αφήνω να κρυώσουν, όσο ετοιμάζω το σιρόπι.
  • Βήμα 8 Σιρόπι: Βάζω σε μια μέτρια κατσαρόλα όλα τα υλικά και τα αφήνω να πάρουν βράση, σε μέτρια φωτιά. Συνεχίζω το βράσιμο για 5 – 6 λεπτά και αποσύρω. Το σουρώνω και το αφήνω να κρυώσει ελαφρώς.
  • Βήμα 9 Περιχύνω τα κρύα σαραγλί με το ζεστό σιρόπι και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως πριν τα σερβίρω.