destination taste!

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

: 45-50
: 45 min
: 22 min

Οπως και τα μελομακάρονα, οι χιονάτοι και βουτυράτοι κουραμπιέδες δεν πρέπει να λείπουν από το σπίτι τις ημέρες των Χριστουγέννων. Μυστικό: επιμείνετε στο καλό χτύπημα βουτύρου-άχνης για τέλεια αφράτο αλλά τραγανό αποτέλεσμα!

Υλικά
  • 750 γρ. βούτυρο, σε μέτρια κομμάτια
  • 60 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας κονιάκ
  • 900 – 1.000 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 350 γρ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα για 15 – 20 λεπτά στο φούρνο, στους 160°C και χονδροσπασμένα
  • άφθονη ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Βάζω στον κάδο του μίξερ πάγκου τα κομμάτια βουτύρου και την άχνη και τα χτυπάω σε δυνατή ταχύτητα, για περίπου 15 λεπτά (μην σας φαίνεται υπερβολικός ο χρόνος! Είναι το βασικότερο μυστικό για τέλειους κουραμπιέδες). Το μείγμα πρέπει να γίνει εξαιρετικά αφράτο και λείο.
  • Βήμα 2 Προσθέτω τους κρόκους, το γαρίφαλο και το κονιάκ και χτυπάω για άλλα 2 λεπτά. Αδειάζω το μείγμα σε μια λεκάνη και προσθέτω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, λίγο-λίγο, ζυμώνοντας με τα χέρια, μέχρι να φτιάξω μια ομοιογενή και σχετικά σφικτούτσικη ζύμη. Προσθέτω τα αμύγδαλα και ζυμώνω για να απλωθούν στη ζύμη ομοιόμορφα.
  • Βήμα 3 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 4 Πλάθω κουραμπιέδες στρογγυλούς, με διάμετρο περίπου 4 εκ. ή τους πλάθω στο κλασικό σχήμα μισοφέγγαρου.
  • Βήμα 5 Στρώνω αντικολλητικό χαρτί σε δύο μεγάλες λαμαρίνες φούρνου ή σε 2 μεγάλα ρηχά ταψιά και αραδιάζω εκεί τους κουραμπιέδες. Τους ψήνω για 20 – 22 λεπτά, μέχρι απλώς να χρυσίσουν. Τους βγάζω από το φούρνο, τους αφήνω να κρυώσουν λίγο και τους τυλίγω σε άφθονη ζάχαρη άχνη.


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο