προορισμός…γεύση!

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό μυρωδικό της ελληνικής κουζίνας. Αυτό που όλοι έχουμε στο ντουλάπι μας που θα μας έχει φέρει σίγουρα η γιαγιά ή θεία από το χωριό! Ωστόσο, το φυτό αυτό δεν έγινε γνωστό από τις σάλτσες, τις πίτες ή τη χωριάτικη σαλάτα.
Στην αρχαιότητα η ρίγανη ήταν συνώνυμη της ευτυχίας και της αγάπης. Γι’ αυτό το λόγο προσφέρανε τότε στους νεόνυμφους λίγη ρίγανη για να είναι πάντα αγαπημένοι. Επίσης, οι φαρμακευτικές ιδιότητες της ρίγανης είναι γνωστές από την αρχαιότητα και έχουν επιβεβαιωθεί και σήμερα.
Η ρίγανη είναι ένα ποώδες φυτό της οικογένειας Lamiaceae και προέρχεται από τη Μεσόγειο. Υπάρχουν περίπου 30 διαφορετικές ποικιλίες που ανήκουν στο γένος Origanum. Για την ιστορία, ο όρος ρίγανη προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά Oregano που μεταφράζεται ως «που του αρέσει το βουνό». Επομένως, μεγαλώνει σε φυσικό και άγριο περιβάλλον, εφόσον το έδαφος του είναι ασβεστολιθικό, σε σημεία προστατευμένα από τον αέρα αλλά που τα «βλέπει» ο ήλιος. Όσον αφορά τη μαντζουράνα, είναι απλώς η καλλιεργούμενη ποικιλία ρίγανης. Διακρίνεται εύκολα από τη λιγότερη δυνατή μυρωδιά της και τα πολύ πιο ανοιχτά λουλούδια, πιο λευκά ή και ροζ.
Η εποχή της ρίγανης ξεκινάει από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο. Αλλά φυσικά τα αποξηραμένα φύλλα μπορούν να καταναλωθούν όλο το χρόνο.
Σε πολλά βότανα και μπαχαρικά δεν αρέσουν να τα μαγειρεύουμε. Αυτό δεν ισχύ όμως για την ρίγανη, η οποία τότε ελευθερώνει τα αρώματα της. Μην περιμένετε λοιπόν την τελευταία στιγμή να την προσθέσετε στο φαγητό. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, πασπαλίστε την στις σάλτσες, στις σούπες ή στα κοκκινιστά. Μπορείτε επίσης να την προσθέσετε στα γεμιστά, στα ψητά αλλά αφού έχετε ψήσει τα κρέατα, γιατί με το ψήσιμο στα κάρβουνα δίνει μια πικρή γεύση.
Η φρέσκια ρίγανη μπορεί να φυλαχτεί για λίγες μέρες στο συρτάρι του ψυγείου, προστατεύοντάς την μέσα σε πλαστική σακούλα. Εάν έχετε ένα ολόκληρο μπουκέτο ρίγανη, τυλίξτε τα κλωνάρια με μια χαρτοπετσέτα μέσα στην πλαστική σακούλα. Να ξέρετε επίσης πως η ρίγανη αντέχει και στην κατάψυξη. Απλώς θα πρέπει να πλύνετε και να αφήστε τα κλαδιά να στεγνώσουν καλά, και στη συνέχεια να τα βάλετε σε μια πλαστική σακούλα. Τέλος, για να αποξηράνετε τα φύλλα της ρίγανης, είναι απλό: κρεμάστε το μπουκέτο σε ένα σκοτεινό δωμάτιο που θα πρέπει να αερίζεται (μη ξεχάσετε να βάλετε ένα πανί από κάτω για να μαζέψετε εύκολα τα φύλλα που πέφτουν) και σε περίπου δύο εβδομάδες θα έχετε την ρίγανη σας έτοιμη. Στη συνέχεια θα πρέπει να την αποθηκεύσετε μακριά από το φως και την υγρασία.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *