προορισμός…γεύση!

Έχετε ποτέ δοκιμάσει κινόα; Αυτός ο μικρός αλλά τόσο αποτελεσματικό σπόρο των Ίνκας, θεωρείται δημητριακό, αλλά πολύ πιο εύκολο στην πέψη. Να ξέρετε πως θα βρείτε την κινόα σε πολλά χρώματα: άσπρο, κόκκινο, μαύρο αλλά και μπλε. Το λευκό είναι και το πιο κοινό, αλλά υπάρχει και το κόκκινο με μια καλύτερη υφή πολύ πιο εύκολη να μαγειρευτεί. Μπορείτε να το φάτε ζεστό ή κρύο σε σαλάτα για παράδειγμα.
Αν λοιπόν θέλετε να την δοκιμάσετε, παρακάτω θα βρείτε όλα τα μυστικά για μια τέλεια κινόα! Υπολογίστε περίπου 80 γραμμάρια ανά άτομο. Θα πρέπει να την πλύνετε αρκετή ώρα με τρεχούμενο νερό (βάλτε την σε σουρωτήρι καλύτερα) για να φύγει η πικράδα την. Μπορείτε να την βράσετε ή ακόμα και να την μαγειρέψετε στο φούρνο μικροκυμάτων.

Στη κατσαρόλα
Δεν σας κρύβω πως αυτός ο τρόπος μαγειρέματος είναι και ο πιο συνηθισμένος όταν θέλουμε να ετοιμάσουμε κινόα. Αφού ξεπλύνετε πρώτα καλά την κινόα, βάλτε την σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Αν θέλετε να γίνει al dente υπολογίστε 1:1½ την κινόα με το νερό. Για παράδειγμα 100 γρ. κινόα, 150 γρ. νερό. Αν θέλετε να την βράσετε κανονικά υπολογίστε 1:2, δηλαδή, 100 γρ. κινόα, 200 γρ. νερό. Μαγειρέψτε σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να πάρει μια πρώτη βράση. Στη συνέχεια, χαμηλώστε τη θερμοκρασία και αφήστε ακόμα για 10 λεπτά. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα και το καπάκι. Αφήστε το για 5 λεπτά. Θα δείτε πως οι σπόροι θα φουσκώσουν. Για περισσότερη γεύση, μπορείτε να αντικαταστήσετε το νερό με ένα υπέροχο αρωματικό ζωμό λαχανικών.

Στο φούρνο μικροκυμάτων
Αν δεν έχετε πολύ χρόνο, και θέλετε να ετοιμάσετε κάτι γρήγορο και εύκολο, μπορείτε επίσης να μαγειρέψετε την κινόα στο φούρνο μικροκυμάτων. Πλύντε καλά την κινόα και ξεπλύνετε την για να φύγει η πικράδα της. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε τους σπόρους και προσθέστε το διπλασιο βάρος σε νερό ή ζωμό (π.χ. 100 γρ. κινόα, 200 γρ. νερό). Σκεπάστε το μπολ με ένα πιάτο ή με μια ειδική μεμβράνη. Μαγειρέψτε για 6 λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων σας στη μέγιστη ισχύ. Η κινόα θα πρέπει να έχει απορροφήσει περίπου το μισό υγρό. Ανακατέψτε με ένα πιρούνι και συνεχίστε το μαγείρεμα για 2 λεπτά. Αφαιρέστε το μπολ από το φούρνο μικροκυμάτων και αφήστε την για 5-10 λεπτά, σκεπασμένη, για να απορροφήσει και το υπόλοιπο υγρό.

1 Comment

  1. Mouth-watering

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *