προορισμός…γεύση!

Δεν γινόταν να πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και να μη σας μιλήσω για τον φίλο μου τον Θόδωρο Βαλογιώργη ή να πω το κύριο ΣΟΚΟΛΑΤΑ! Έτσι γιατί η ζωή μας χωρίς σοκολάτα θα ήταν πολύ άδεια. Ήρθε λοιπόν η ώρα να σας γλυκάνω και να σας μιλήσω για την τόση σπουδαία και μεγάλη οικογένεια Αγαπητός.
Τον Θεόδωρο, η τρίτη γένια πλέον, τον γνώρισα προσωπικά πριν λίγα χρόνια σε ένα από τα ταξίδια μου στην Θεσσαλονίκη. Εκεί λοιπόν που περπάταγα στην οδό Τσιμισκή, σταμάτησα απότομα μπροστά σε μια βιτρίνα και ένιωσα αμέσως την ανάγκη να μπω στο κατάστημα για να δοκιμάσω όλες αυτές τις εντυπωσιακές δημιουργίες! Σε μαγνητίζουν αμέσως με τη πρώτη ματιά. Τόσα χρώματα, σχέδια και πρωτότυπες ιδέες που μόνο εκείνος ξέρει να ετοιμάζει.
Μπαίνοντας στο ζαχαροπλαστείο ένιωσα σαν να είχε γυρίσει ο χρόνος πίσω, εκεί που όλα ξεκινήσαν το 1944, όταν ο παππούς τότε Αγαπητός άνοιξε για πρώτη φορά το τόσο εντυπωσιακό αυτό ζαχαροπλαστείο!
Μπορώ να σας πω, πως ξετρελάθηκα κυριολεκτικά με τις σοκολάτες και τα γλυκά που είχε τόσο καλά τακτοποιημένα. Όλα χειροποίητα, φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι για τον κόσμο. Ίσως να φανώ υπερβολική αλλά η σκληρή δουλειά και η αγάπη για αυτό που κάνει φάνηκε αμέσως.
Δεν θα μπορούσε άλλωστε ο Θόδωρος να μη γίνει και εκείνος ζαχαροπλάστης. Γεννήθηκε κυριολεκτικά μέσα στη σοκολάτα και έμαθε να την αγαπά όπως ο παππούς του και ο πατέρας του. Από μικρός στο μαγαζί βοηθούσε και μάθαινε τα πάντα και αργότερα άρχισε να ταξιδεύει σε πολλά μέρη του κόσμου για να αποκτήσει την εξειδίκευση που απαιτείται για έναν σωστό τεχνίτη της σοκολάτας.
Πρώτο του μέλημα, οι παραδοσιακές συνταγές του παππού και του πατέρα του τις οποίες κρατά σαν επτασφράγιστο μυστικό και φροντίζει να τις διατηρεί αναλλοίωτες. Οι συνταγές αυτές που κλείνουν φέτος 75 χρόνια παρουσίας στο διάσημο ζαχαροπλαστείο τους.

Μαρκησία & Ροδίνια

Οι μυθικές τούρτες Μαρκησία και Ευφροσύνη, για όσους λατρεύουν την πλούσια σοκολάτα, τα περίφημα Τρίγωνα Πανοράματος, με αφράτη σιροπιασμένη σφολιάτα και φρέσκια κρέμα, έτσι ακριβώς όπως τα έφτιαχνε ο παππούς του αλλά και τα λαχταριστά Ροδίνια, με πλούσια πάστα αμυγδάλου. Συνταγές διάσημες, που ο Θεόδωρος, τους έδωσε νέα πνοή χωρίς να χάσουν τον χαρακτήρα τους.

Εργολάβοι & Εκλέρ

Η ζαχαροπλαστική εξελίσσεται συνεχώς με νέες τάσεις και τεχνικές. Στο ζαχαροπλαστείο Αγαπητός με εντυπωσιάζει η τεράστια ποικιλία σε σοκολάτες, τρουφάκια, πραλίνες (πάνω από 100 διαφορετικά). Γεύσεις απλές αλλά και πιο «ψαγμένες», με διάφορα μπαχαρικά αλλά και 3D δημιουργίες με πηγή έμπνευσης την τέχνη, την μόδα, τα ταξίδια…
Τότε ο κόσμος σχημάτιζε ουρές για να γευτούν τις λιχουδιές του παππού του έτσι σήμερα ο Θόδωρος δεν διστάζει ούτε λεπτό να δημιουργεί, να διορθώνει, να προκαλεί με τις σοκολάτες του. Ατελείωτες ώρες στο εργαστήριο του ψάχνοντας για το καλύτερο με τα πιο αγνά υλικά και την καλύτερη Βελγική σοκολάτα. Δεν αφήνει τίποτα στη τύχη του. Τα ωράρια σκληρά, αλλά έχει πάντα στο τέλος την καλύτερη ανταμοιβή που δεν είναι άλλη από το χαμόγελο και την αναγνώριση του κόσμου.
Κατάφερε να ταξιδέψει το όνομα Αγαπητός σε όλο την Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, έτσι όπως θα ήθελε ο παππούς του. Οι χειροποίητες σοκολάτες ταξιδεύουν παντού, στην Αμερική, στην Ευρώπη, στην Αυστρία, στη Ρουμάνια και σε λίγο καιρό και στην Ασία!
Κρατώ στο μυαλό μου αυτό που έλεγε πάντα ο παππούς και πατέρας του : «Βάλε καλό υλικό, κι ας είναι ακριβό!» Γιατί τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσεις σε κάνουν ξεχωριστό και η αγάπη και υπομονή που δείχνεις το τελειοποιούν.
Εύχομαι στο Θεόδωρο να συνεχίσει έτσι να μας εκπλήσσει ευχάριστα με αυτή τη τόση μεγάλη φαντασία, όρεξη για δουλειά και ευελιξία που διαθέτει!
Και εφόσον τα Χριστούγεννα κοντεύουν δεν γίνονταν να μη του κάνω κάποιες γλυκιές ερωτήσεις!

Πού θα περάσεις φέτος τις γιορτές;
Όπως κάθε χρόνο στο εργαστήριο μου!!! Εκεί με τις τόσο γλυκές αναμνήσεις που έχω.

Θα μπορούσες να μου πεις ποια ήταν τα καλύτερα σου Χριστούγεννα;
Από μικρός μου άρεσε να πηγαίνω στο ζαχαροπλαστείο και να χαζεύω για ώρες το πατέρα μου. Είχα τη τύχη να δω το μαγαζί γεμάτο και ουρά ο κόσμος να περιμένει απ’ έξω. Εγώ και ο αδερφός μου είμασταν οι φύλακες του μαγαζιού. Όλη αυτή η μαγεία, ο κόσμος να περιμένει και να φεύγει με το χαμόγελο, είναι για μένα μια πολύ όμορφη παιδική ανάμνηση και ένα από τα καλύτερα μου Χριστούγεννα.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου χριστουγεννιάτικο φαγητό / γλυκό;
Μικρός μου άρεσε ο κουραμπιές (που φτιάχνουμε με κατσικίσιο βούτυρο) αλλά τώρα είμαι του μελομακάρονου!

Μια ευχή για τους φίλους του dinanikolaou.gr;
Τους εύχομαι υγεία, αγάπη και θετική ενεργεία για δημιουργία! Ότι και να κάνουμε μπορούμε πάντα να δημιουργήσουμε και να δώσουμε ευχαρίστηση στους ανθρώπους που αγαπάμε.

Και για ’μένα;
Να παραμείνεις έτσι όπως είσαι! Με τη θετική σου αύρα και το υπέροχο χαμόγελο σου!

Γνωρίστε ακόμα καλύτερα τον Θόδωρο μέσα από τον λογαριασμό του στο Instagram https://www.instagram.com/sokolata_agapitos/ αλλά και στο www.agapitospatisserie.com και στο https://www.sokolata.com/

1 Comment

  1. Ευχαριστούμε Ντίνα μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *