προορισμός…γεύση!

Για ακόμα μια φορά είχα την τιμή να υποδεχτώ τους φίλους μου από την Κρήτη. Παρόλο που ξεκίνησε ως σεμινάριο, τελικά, κατέληξε να γίνει ένα κρητικό γλέντι που τα είχε όλα. Ο αγαπημένος μου Δημήτρης Νικολιδάκης ο «μάγος του επτάζυμου» μας μίλησες για το πόσο δύσκολη είναι η παρασκευή του αλλά η γεύση του είναι μοναδική. Δοκιμάσαμε τα περίφημα κριτσίνια του αλλά και ολόφρεσκα χόρτα βραστά και τις διάσημες κρητικές ελιές.
Ο φίλος μου Μανώλης Κασσάκης, μας έστειλε από την Κρήτη τα εξαιρετικά προϊόντα του (ξυδάτο λουκάνικο, παστράμι, σίγλινο, απάκι), αλλά και μοναδικά τυριά Σταματογιώργης (κατσικίκιο, κεφαλοτύρι με πιπέρι, γραβιέρα Κρήτης).
Παράλληλα, η Λένα Ηγουμενάκη, μας παρουσίασε το βιβλίο, Οδηγός Μαγειρικής από τα Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας. Ένα βιβλίο-θησαυρός αφού οι συνταγές του προέρχονται από 77 πολιτιστικούς συλλόγους, αντίστοιχων χωριών της Κρήτης, αλλά και συνταγές από την Αδελφότητα Αετόπετρας Δωδώνης Ηπείρου και από τον Σύλλογο Επαγγελματιών & Εμπόρων Σίφνου.
Συνταγές τοπικές και ιδιαίτερες, όπως ακριβώς τις παρασκευάζουν οι γυναίκες του κάθε χωριού και που η καταγραφή τους ήταν απαραίτητη για να μη χαθούν με το πέρασμα του χρόνου. Το σημαντικότερο στοιχείο του βιβλίου είναι ότι, όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις διατίθονται για την αγορά εξοπλισμού στην κλινική Αιματολογίας-Ογκολογίας Παίδων και την Ογκολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ”.
Η Κατερίνα Βασιλάκη μας έδειξε με μεγάλη μαεστρία πως ανοίγουν το φύλλο για τις σαρικόπιτες και τα σκαλτσούνια τα οποία φυσικά απολαύσαμε επιτόπου, πίνοντας σπιτική ρακί και ρακόμελο. Για το τέλος, δεν θα μπορούσε να λείπει το γλυκό που είχε φροντίσει ο Δημήτρης να φέρει τα πεντανόστιμα λυχναράκια του.
Η βραδιά έκλεισε με κρητικές μαντινάδες με τον Τάσο να λέει την καλύτερη και φυσικά να κερδίζει το έπαθλο.
Να πιούμε όλοι μια ρακί, στην φίλη μας τη Ντίνα
Αφού κατάφερε να ’ρθει, η Κρήτη στην Αθήνα

1 Comment

  1. Exceptional!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *