destination taste!

ΑΓΚΙΝΑΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΦΥΛΛΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ

ΑΓΚΙΝΑΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΦΥΛΛΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ

ΑΓΚΙΝΑΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΦΥΛΛΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ

: 6-8
: 40 min
: 1 hr

Όσο είναι η εποχή τους, φτιάξτε τις αγκινάρες με κάθε τρόπο, ακόμα και σε πίτα, όπως αυτή που σας παρουσιάζω εδώ. Δεν είναι μόνο το φύλλο της ιδιαίτερο, ποτισμένο με ένα νόστιμο αραιό χυλό που κάνει αφράτη την πίτα, αλλά και η γέμιση έχει την ιδιαιτερότητά της, αφού οι αγκινάρες συνδυάζονται με μια ελαφριά μπεσαμέλ για ακόμα περισσότερη νοστιμιά και υγρασία που χρειάζονται για να ψηθούν καλά, χωρίς να ξεραθούν.

Υλικά
  • Για την πίτα
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού γάλα
  • 3 φλιτζ. τσαγιού νερό
  • 100 γρ. μαργαρίνη με ελαιόλαδο, λιωμένη
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο «πάρει» για να φτιάξετε έναν αραιό χυλό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • 2 – 3 κουτ. σούπας σουσάμι
  • Για τη γέμιση
  • 120 γρ. μαργαρίνη με ελαιόλαδο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 15 μέτριες φρέσκες αγκινάρες καθαρισμένες, στραγγισμένες και κομμένες στη μέση
  • 4 φλιτζ. τσαγιού καυτό νερό
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ματσάκι μάραθος (ή άνηθος), ψιλοκομμένος
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τη γέμιση: Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω 2 κουτ. σούπας από τη μαργαρίνη σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω τις κομμένες αγκινάρες, τις ρίχνω στην κατσαρόλα και προσθέτω αλάτι και πιπέρι. Τις σοτάρω για 2 – 3 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς και προσεκτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λαδωθούν καλά. Προσθέτω το καυτό νερό, το αφήνω να πάρει μια βράση και χαμηλώνω τη φωτιά ώστε το νερό ίσα που να σιγοβράζει.
  • Βήμα 2 Σε διπλανό μάτι της κουζίνας ζεσταίνω την υπόλοιπη μαργαρίνη σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά και ρίχνω πασπαλιστά το αλεύρι. Ανακατεύω καλά με το σύρμα ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι το αλεύρι να καβουρδιστεί, να χρυσίσει και να σκορπίσει ένα ευχάριστο άρωμα. Με μια κουτάλα της σούπας παίρνω καυτό νερό που σιγοβράζει στην κατσαρόλα με τις αγκινάρες και το ρίχνω στο κατσαρολάκι, χτυπώντας έντονα και ασταμάτητα με το σύρμα. Θα χρειαστεί να ρίξω σχεδόν όλο το νερό πάντα σταδιακά και με συνεχές ανακάτεμα, μέχρι να φτιάξω μια λεία κρέμα, χωρίς κομπαλάκια.
  • Βήμα 3 Αποσύρω από τη φωτιά τα δύο σκεύη, αδειάζω την κρέμα στην κατσαρόλα με τις αγκινάρες και ανακατεύω καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτω τον μάραθο (ή τον άνηθο), το τριμμένο τυρί, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά. Αφήνω το μείγμα κατά μέρος, μέχρι να κρυώσει και γίνει χλιαρό.
  • Βήμα 4 Για την πίτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 5 Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το γάλα, το νερό και 2 κουτ. σούπας από τη λιωμένη μαργαρίνη και ανακατεύω πολύ καλά. Αρχίζω να προσθέτω αργά και σταδιακά όσο αλεύρι χρειάζεται, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να φτιάξω έναν σχετικά αραιό χυλό, χωρίς κομπαλάκια. Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι.
  • Βήμα 6 Με λίγη από την υπόλοιπη λιωμένη μαργαρίνη αλείφω ένα μέτριο ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις περίπου 30 x 40 εκ. Στρώνω στον πυθμένα του 2 φύλλα κρούστας, αλειμμένα και αυτά ένα-ένα με λιωμένη μαργαρίνη και φροντίζω να καλύψω και τα τοιχώματα. Τα περιχύνω με τον μισό χυλό και πάνω του απλώνω άλλα 4 φύλλα κρούστας, αλειμμένα και αυτά με λιωμένη μαργαρίνη. Αδειάζω τη γέμιση επάνω στα φύλλα και ισιώνω καλά την επιφάνεια. Τη σκεπάζω με τα υπόλοιπα φύλλα που περιέχει η συσκευασία, αλειμμένα και αυτά με λιωμένη μαργαρίνη. Φέρνω τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και τις στριμώχνω στα τοιχώματα του ταψιού. Περιχύνω με τον υπόλοιπο χυλό και χαράζω την πίτα σε κομμάτια τετράγωνα ή σε καρεδάκια. Πασπαλίζω καλά την επιφάνεια με το σουσάμι και την ψήνω για 1 ώρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Τη σερβίρω χλιαρή.