προορισμός…γεύση!

Ο Χριστουγεννιάτικος κορμός παραμένει εδώ και χρόνια το κλασσικό επιδόρπιο για το λαμπερό χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε γαλλόφωνες χώρες. Η όψη του θυμίζει πολύ τον κορμό ενός δέντρου. Αν λοιπόν αποφασίσατε φέτος να φτιάξετε εσείς σπιτικό κορμό, διαβάστε προσεκτικά τις παρακάτω συμβουλές για να εντυπωσιάσετε όλους τους καλεσμένους σας με την εμφάνιση και τη νοστιμιά του!

Η σωστή ζενουάζ (genoise)
Σας φαίνεται άγνωστη η λέξη; Ζενουάζ είναι το κλασσικό, επίπεδο παντεσπάνι που χρειάζεται ο σωστός κορμός. Σίγουρα, το να αγοράσετε ένα έτοιμο παντεσπάνι που θα το διαμορφώσετε στο σχήμα που χρειάζεστε, πιστεύω πως θα σας είναι πιο εύκολο και θα γλυτώσετε αρκετό χρόνο. Όμως να ξέρετε πως τα έτοιμα παντεσπάνια, δεν είναι τόσο μαλακά και δεν τυλίγονται τόσο εύκολα όπως τα σπιτικά. Σας το έχω ξαναπεί πολλές φορές… Το σπιτικό είναι πάντα καλύτερο από το έτοιμο και αν ψάξετε λίγο υπάρχουν πάρα πολλές εύκολες συνταγές για τη ζενουάζ.

.

Κορμός χριστουγεννιάτικος σοκολατένιος

Ο κορμός, και μάλιστα, ο σοκολατένιος, είναι το παραδοσιακό γλύκισμα των Χριστουγέννων για τους Γάλλους. Χρειάζεται λίγη προσπάθεια αλλά όλοι θα το λατρέψουν.

.

Θα πρέπει να βουτυρώνετε και να αλευρώνετε τη λαδόκολλα
Ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα για να αποκτήσετε τη τέλεια βάση για το κορμό σας. Θα πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε λίγο βούτυρο και αλεύρι στη λαδόκολλα πριν βάλετε τη ζενουάζ στο φούρνο. Γιατί αν παραμελήσετε αυτή τη διαδικασία μόλις ψηθεί ή ζενουάζ σας θα κολλήσει στο χαρτί και δυστυχώς θα σκιστεί!

Να μην αφήνετε να ροδίσει η ζενουάζ σας
Προσοχή εδώ! Δεν ψήνουμε ένα απλό γλυκό που θα το αφήσουμε να αποκτήσει ωραίο χρώμα! Το ψήσιμο της ζενουάζ έχει άλλη διαδικασία. Θα πρέπει λοιπόν να έχει ψηθεί χωρίς να ροδίσει. Και υπάρχει εξήγηση και για αυτό. Αν την αφήσετε να ροδίσει, τι στιγμή που θα πρέπει να την τυλίξετε, θα σας σπάσει.

.

Κορμός σοκολάτας γιορτινός

Η συνταγή είναι του φίλου μου σεφ Δημήτρη Χρονόπουλου και σας την προτείνω γιατί συνδυάζει απίστευτη ευκολία στην τεχνική και αληθινά εντυπωσιακή γιορτινή εμφάνιση. Αν δεν βρείτε κράνμπερις χρησιμοποιήστε κερασάκια γλασέ, ψιλοκομμένα.

.

Πώς «ξεφορμάρουμε» από τη λαμαρίνα
Σας έχω όμως μια εύκολη τεχνική για να πάνε όλα καλά. Θα πρέπει πρώτα να αφήσετε να κρυώσει λίγο (περίπου 10 λεπτά). Στη συνέχεια καλύψτε την με μια νοτισμένη πετσέτα πριν την αναποδογυρίσετε. Για να αφαιρέσετε εύκολα τη λαδόκολλα που βρίσκετε τώρα από πάνω, μουσκέψτε το ελαφρώς. Έτοιμη!!!

Δίνουμε σχήμα πριν το κανονικό τύλιγμα
Αφού έχετε αναποδογυρίσει στην υγρή πετσέτα μπορείτε, ανασηκώνοντας την πετσέτα να τυλίξετε το παντεσπάνι σε ρολό. Το αφήνετε για 5 λεπτά και μετά μπορείτε να ξετυλίξετε με προσοχή και να γεμίσετε.

.

Κορμός χριστουγεννιάτικος με καραμελωμένα αχλάδια

Ο χριστουγεννιάτικος κορμός με καραμελωμένα αχλάδια είναι το απόλυτο γαλλικό γλυκό για τις ημέρες των γιορτών. Χρειάζεται λίγη προσπάθεια αλλά θα κλέψετε τις εντυπώσεις στο γιορτινό τραπέζι.

.

Δεν θέλει αυτοσχεδιασμός, αλλά τα σωστά υλικά
Όταν ξεκινάτε να κάνετε κάποιο γλυκό, πρέπει πάντα να έχετε τουλάχιστον τα απαραίτητα στη κουζίνα σας για να το ετοιμάσετε. Μην αυτοσχεδιάζετε ποτέ στη ζαχαροπλαστική, δεν θα έχετε το αποτέλεσμα που θα περιμένατε. Ακολουθήστε πιστά τη συνταγή και τα γραμμάρια.

Επιλέξτε μια καλή γέμιση
Η κλασική γέμιση του κορμού είναι μια κρέμα βουτύρου ή μια γκανάς. Όμως στις μέρες μας, υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί συνδυασμοί. Μους σοκολάτας, κρέμα από κάστανο, μαρμελάδα…Προσοχή όμως, θα πρέπει να επιλέξετε μια γέμιση που να μην στάζει και να μην λιώνει μόλις τη βάλετε μέσα στη ζενουάζ.

.

Κορμός χριστουγεννιάτικος

Ο χριστουγεννιάτικος κορμός είναι από τα γλυκά που έχω πάντα στο γιορτινό τραπέζι. Είναι ελαφρύς και τέλειος για κέρασμα μετά από ένα πλούσιο γεύμα.

.

Ο κορμός θέλει υπομονή
Εφόσον έχετε τυλίξει καλά τον κορμό, έρχεται το επόμενο βήμα.. το γλάσο! Αν είναι η πρώτη σας φορά, μπορείτε να επιλέξετε τη γέμιση που βάλετε μέσα στη ζενουάζ πριν τη τυλίξετε. Θα πρέπει όμως, πριν κάνετε οτιδήποτε να βάλετε τον κορμό στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες. Θα έχει όλο το χρόνο να σκληρύνει λιγάκι και θα σας είναι πιο εύκολο την ώρα που θα αλείψετε το γλάσο. Τέλος, προσέξτε και τη διακόσμηση, μη βάζετε φρούτα για παράδειγμα που νερουλιάζουν (π.χ. πορτοκάλι ή μανταρίνι), επιλέξτε όμως μικρά χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά (όπως για τη βασιλόπιτα), δηλαδή αστεράκια, δεντράκια, Αι Βασίληδες…

Να τυλίγετε πάντα τον κορμό σας όταν το βάζετε στο ψυγείο
Ο κορμός είναι ένα επιδόρπιο που τρώγετε κρύο και που μπορεί να ετοιμαστεί τη προηγούμενη μέρα για την επόμενη. Προσοχή όμως μόλις το βάλετε στο ψυγείο, θα πρέπει πάντα να το σκεπάσετε με καπάκι ή έστω με μια αυτοσχέδια κατασκευή με αλουμινόχαρτο. Σημασία έχει να μην απορροφήσει η κρέμα τις μυρωδιές του ψυγείου.

Μπαίνει και στην κατάψυξη
Μπορείτε να βάλετε το κορμό και στην κατάψυξη. Θα πρέπει όμως να τον βγάλετε τουλάχιστον 15 ώρες πριν τον σερβίρετε. Να τον αφήσετε στη συντήρηση ώστε οι υφές να έρθουν στις σωστές θερμοκρασίες.

Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!!!

1 Comment

  1. Supreme

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *