προορισμός…γεύση!

Διάβαζα τις προάλλες πως το 1/3 του γαλλικού πληθυσμού πάσχει από αϋπνία! Και δεν νομίζω να ισχύει μόνο στη Γαλλία. Αν είστε από αυτούς που η νύχτα μοιάζει να είναι εφιάλτης, σκεφτείτε και λίγο τι μπορεί να κάνετε λάθος, σε θέμα διατροφής και υγιεινής! Το να κοιμόμαστε καλά είναι πολύ σημαντικό για να είμαστε καλά την επόμενη μέρα. Τι πρέπει να προσέχουμε;
Το πιο βασικό απ’ όλα είναι να έχουμε σταθερή ώρα που πηγαίνουμε για ύπνο. Δεν κοιμόμαστε και ξυπνάμε σε άσχετες ώρες. Εδώ πρέπει να υπάρχει ένα είδος ρουτίνας και να μην διαφοροποιείται. Το να σηκωνόμαστε κάθε μέρα την ίδια ώρα, ακόμα και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, επιτρέπει στον οργανισμό μας να κρατήσει τον ίδιο ρυθμό ύπνου της προηγούμενης μέρας.

Καλή και υγιεινή διατροφή
Όσον αφορά τη διατροφή, επιλέγουμε να τρώμε κάτι ελαφρύ το βράδυ. Για παράδειγμα, τρόφιμα που περιέχουν αργούς υδατάνθρακες (ψωμί, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά), βοηθούν καλύτερα τον ύπνο. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα επίσης επιτρέπονται το βράδυ. Τώρα αν σας αρέσουν πολύ οι τηγανητές πατάτες και τα λιπαρά φαγητά, θα σας στεναχωρήσω άλλα θα πρέπει να τα αποφύγετε για λίγο. Το βραδινό γεύμα δεν πρέπει να το «διαγράφουμε» εντελώς, γιατί σίγουρα μετά από 1 με 2 ώρες θα πεινάμε και η «νυχτερινή επιδρομή» στο ψυγείο είναι σίγουρη.
Υπάρχουν επίσης χαλαρωτικά ροφήματα βοτάνων που βοηθούν πολύ στη χαλάρωση. Το χαμομήλι, το φασκόμηλο, το τίλιο είναι τέλεια για να ηρεμήσει ο οργανισμός από μια έντονη μέρα! Μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας σε ένα μαντίλι ή στο μαξιλάρι μας μπορούν επίσης να μας χαλαρώσουν. Και η καλή παλιά συνταγή της γιαγιάς μου: ένα ζεστό γάλα με μέλι!

Τι αποφεύγουμε μετά τις 3 το μεσημέρι
Ο καφές, η coca cola, το μαύρο τσάι και η βιταμίνη C βάζουν τον οργανισμό μας σε μόνιμη λειτουργία. Το αλκοόλ και το τσιγάρο θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται το βράδυ για θα μας καθυστέρει στο να μας πάρει ο ύπνος και με το παραμικρό θα ξυπνάμε.

Μικρά tips που βοηθούν
• Αποφεύγουμε τις αθλητικές δραστηριότητες και διάφορες εργασίες πριν πάμε για ύπνο!
• Ξεχνάμε τον laptop ή το κινητό στο κρεβάτι.
• Καλό θα είναι να υπάρχει μια σταθερή θερμοκρασία στο δωμάτιό μας, γύρω στους 18°C και να έχει αεριστεί καλά.
• Επιλέγουμε να είναι σκοτεινό γιατί η έκκριση της μελατονίνης (ορμόνη του ύπνου), κάνει καλύτερη δουλειά στο σκοτάδι.
• Αλλάζουμε τακτικά τα σεντόνια μας για να υπάρχει αίσθηση φρεσκάδας.
Αν μετά απ’ όλα αυτά, συνεχίζουμε και δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε, δοκιμάζουμε άλλες τεχνικές χαλάρωσης.
• Επιλέγουμε ασκήσεις από κάποιες ρεφλεξοθεραπείες και μουσικοθεραπείες.
• Ασκήσεις γιόγκα επίσης είναι πολύ χαλαρωτικές.

Προσέχουμε το βιολογικό μας ρυθμό
Το σώμα μας πάντα μας προειδοποιεί με διάφορα συμπτώματα πως είναι «ώρα ύπνου». Τα πρώτα χασμουρητά, τα μάτια ίσως να τσούζουν ή θα αισθανόμαστε τα βλέφαρα μας βαριά και τα μάτια μας να ανοιγοκλείνουν…
Όλα αυτά είναι ενδείξεις ότι ήρθε η ώρα για «νάνι». Δεν τα αγνοούμε… Με αυτά τα συμπτώματα, ο οργανισμός μας λέει ότι πρέπει να τον ξεκουράσουμε. Αν κρατηθούμε και δεν πάμε για ύπνο, να ξέρετε πως η επιθυμία ύπνου θα περάσει μετά από περίπου 15 λεπτά και θα αργήσει να επιστρέψει. Θα πρέπει να περιμένουμε τον επόμενο «κύκλου ύπνου», δηλαδή περίπου 90 λεπτά μετά.

Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου και των φωτογραφιών, του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *