προορισμός…γεύση!

Ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε μια συνηθισμένη σαλάτα να ξεχωρίσει είναι να χρησιμοποιήσετε μια βινεγκρέτ που θα δώσει βάθος, άρωμα και έξτρα γεύση. Συχνά πέφτουμε στην παγίδα να κάνουμε τις ίδιες βινεγκρέτ κάνοντας τις σαλάτες μας μονότονες και βαρετές ενώ θα μπορούσαμε με λίγη φαντασία αλλά και το πλήθος των υλικών που βρίσκουμε σε παντοπωλεία, μπακάλικα και μάρκετ να μεγαλουργήσουμε.
Μη διστάσετε να πειραματιστείτε με διαφορετικά λάδια στα οποία έχετε προσθέσει κάποιο μυρωδικό ή να φτιάξετε τη δική σας μαγιονέζα. Όσον αφορά το όξινο μέρος τους εκτός από το γνωστό και χιλιοδοκιμασμένο λεμόνι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χυμό λάιμ, μηλόξυδο, βαλσαμικό ξύδι, ρυζόξιδο ακόμα και χυμό ντομάτας.
Μεγάλη επιλογή υπάρχει φυσικά και στα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και άλλα αρωματικά. Ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό, άνηθο, δυόσμο, τζίντζερ, σκόρδο, αρωματικές ή πικάντικες μουστάρδες όλα είναι στην επιλογή σας και στην γεύση σας.
Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Ξεκινάτε ανακατεύοντας πρώτα τα στερεά υλικά, μουστάρδα, σκόρδο, μέλι… προσθέτετε τα όξινα (ξύδια, χυμούς φρούτων κ.λπ.) και το αλατοπίπερο και τελειώνετε ελαιόλαδο. Φυσικά μπορείτε να το κάνετε και σε μπολ χρησιμοποιώντας το σύρμα αλλά και ένα μπλέντερ, αν πρόκειται να κάνετε περισσότερη ποσότητα.
Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να χρησιμοποιήσετε τις βινεγκρέτ λίγο πριν σερβίρετε. Έτσι θα αποφύγετε να παρουσιάσετε μια σαλάτα νόστιμη μεν μαραμένη δε.

Κλασσικό λαδολέμονο
Η κλασσική βινεγκρέτ που ταιριάζει με όλες τις πράσινες σαλάτες αλλά και αυτές που περιλαμβάνουν τόνο ή σολομό. Φυσικά το ιδανικό του είναι τα ψητά ψάρια.
χυμός από ½ λεμόνι
½ κουτ. γλυκού μουστάρδα
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Λαδολέμονο με πάστα ελιάς
Εκτός από την κλασσική χρήση του σε πράσινες σαλάτες, μπορείτε να το σερβίρετε ως ντιπ συνοδεύοντας ξεροψημένες φέτες ψωμιού, αλμυρά κουλούρια και κριτσίνια.
100 ml ελαιόλαδο
χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
2 κουτ. σούπας πάστα μαύρης ελιάς
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Βινεγκρέτ με πάστα μαϊντανού
Ιδανική βινεγκρέτ για οσπριοσαλάτα και ταμπουλέ. Πολτοποιήστε πρώτα τον μαϊντανό με το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο και προσθέστε το ελαιόλαδο και το ξύσμα λεμονιού μετά.
150 ml ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα)
χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Βινεγκρέτ με ταχίνι και μέλι
Ταιριάζει πολύ σε πράσινες, πικρές σαλάτες και ραντίτζιο. Το ταχίνι και το μέλι θα φέρει σε ισορροπία τις γεύσεις. Αραιώνετε το ταχίνι και το μέλι με το νερό και μετά προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
100 γρ. ταχίνι
50 ml νερό
1 κουτ. σούπας μέλι
χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
100 ml ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σκόνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Βινεγκρέτ με μαρμελάδα εσπεριδοειδών
Ταιριάζει πολύ σε απλές σαλάτες με ένα ή δύο χορταρικά αλλά το καλύτερό του είναι τα ψητά κρέατα.
100 ml ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας μαρμελάδα εσπεριδοειδών
χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
1 κουτ. σούπας μουστάρδα με κόκκους
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Βινεγκρέτ με φυστικοβούτυρο
Τέλεια βινεγκρέτ για ψητά λαχανικά και ψητά ψάρια. Αραιώνετε πρώτα το φυστικοβούτυρο και το μέλι με το νερό για να γίνει πιο ρευστό και κατόπιν προσθέτετε το χυμό λεμονιού, το ξύδι και το τζίντερ. Στο τέλος το ελαιόλαδο και το ξύσμα.
100 ml ελαιόλαδο
50 γρ. φυστικοβούτυρο
2-3 κουτ. σούπας νερό
χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
1 κουτ. σούπας ξύδι λευκό βαλσάμικο
1 κουτ. γλυκού μέλι
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Βινεγκρέτ με ξύδι βαλσάμικο
Τέλεια επιλογή για βραστά λαχανικά αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μαρινάρισμα κρέατος.
80 γρ. ξύδι βαλσάμικο
2 κουτ. γλυκού μουστάρδα Ντιζόν
150 ml ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή

Ceasar
Σάλτσα γνωστή λόγω της διάσημης σαλάτας την οποία θα βρείτε σε πολλές παραλλαγές. Άλλες περιέχουν αυγά, άλλες κρέμα γάλακτος και άλλες μαγιονέζα. Χρησιμοποιήστε την στην γνωστή σαλάτα του Καίσαρα ή σε οποιαδήποτε έχει πράσινα λαχανικά.
100 ml ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
2 κουτ. σούπας μαγιονέζα
4 αντζούγιες λιωμένες
1 κουτ. σούπας παρμεζάνα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Βινεγκρέτ με πορτοκάλι και δεντρολίβανο
Αγαπημένη βινεγκρέτ που ταιριάζει με κρύες ή ζεστές σαλάτες και με ψητά ψάρια.
150 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα Ντιζόν
χυμός από ½ πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2-3 κλαδάκια δεντρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένα ή 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Βινεγκρέτ με μέλι
Ταιριάζει πολύ σε πράσινες σαλάτες αλλά και με ψητά κρέατα σχάρας.
100 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή
1 κουτ. σούπας κέτσαπ
1 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
40 ml ξύδι βαλσάμικο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Βινεγκρέτ με γιαούρτι
Βινεγκρέτ που ταιριάζει πολύ σε σαλάτες με λάχανο, ραντίτζιο, σέλερι κ.λπ. αλλά και ως μαρινάδα για κρέατα.
150 ml ελαιόλαδο
60 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100 ml χυμό πορτοκαλιού
3 κουτ. σούπας μουστάρδα με κόκκους
3 κουτ. σούπας πετιμέζι
3 κουτ. σούπας μηλόξιδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Βινεγκρέτ με πετιμέζι και μήλο
Ταιριάζει πολύ σε σαλάτες που περιέχουν ρίζες. Ραπανάκια, φινόκιο, πράσα κ.λπ. Δοκιμάστε την όμως, και με οσπριοσαλάτες.
100 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 μήλο, τριμμένο στον τρίφτη
χυμός από 1 λεμόνι
2 κουτ. σούπας πετιμέζι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

© Ντίνα Νικολάου

1 Comment

  1. Ευχαριστούμε Ντίνα μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *