destination taste!

ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ALLE VONGOLE ΜΕ ΠΕΣΤΟ ΜΑΪΝΤΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΣΙΛΙ

ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ALLE VONGOLE ΜΕ ΠΕΣΤΟ ΜΑΪΝΤΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΣΙΛΙ

ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ALLE VONGOLE ΜΕ ΠΕΣΤΟ ΜΑΪΝΤΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΣΙΛΙ

: 4
: 15 min
: 15 min
           
: 1 hr

Απόλυτα καλοκαιρινή συνταγή που μυρίζει «θάλασσα»! Το πέστο μαϊντανού θα δώσει ένταση και φρεσκάδα στα θαλασσινά. Απαραίτητο συνοδευτικό το τσίπουρο ή το ούζο.

Υλικά
  • 400 γρ. χυλοπίτες Ζυμαρικά Ψαχνών
  • 1 κιλό αχιβάδες φρέσκες ή κυδώνια ή γυαλιστερές
  • αλάτι χοντρό
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 150 ml λευκό κρασί
  • 2 πιπερίτσες τσίλι (ή περισσότερες), ψιλοκομμένες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • αλάτι
  • Για το πέστο μαϊντανού
  • 30 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, μόνο τα φύλλα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για το πέστο: Βάζω όλα τα υλικά και σε μπλέντερ και πολτοποιώ μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία πάστα.
  • Βήμα 2 Για τις χυλοπίτες: Βάζω σε ένα μπολ αρκετό νερό και χοντρό αλάτι και ανακατεύω καλά. Ρίχνω τις αχιβάδες και τις αφήνω για 1 ώρα μέχρι να αποβάλλουν την άμμο τους. Τρίβω με μια βούρτα να αφαιρέσω τυχόν κολλημένα όστρακα και ξεπλένω καλά με τρεχούμενο νερό. Τις αφήνω σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
  • Βήμα 3 Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζω τις χυλοπίτες al dente. Τις σουρώνω και τις διατηρώ ζεστές.
  • Βήμα 4 Σε ένα μεγάλο, ευρύχωρο τηγάνι ρίχνω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
  • Βήμα 5 Ρίχνω το σκόρδο και τις πιπερίτσες και σοτάρω για 1½ λεπτό. Προσθέτω τα όστρακα και ανακινώ το τηγάνι. Σβήνω με το κρασί και ανακινώ το τηγάνι μέχρι να ανοίξουν όλα τα όστρακα, περίπου 5 λεπτά. Πετάω όσα δεν ανοίξουν και μεταφέρω τα υπόλοιπα με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ. Ξαναβάζω το τηγάνι στη φωτιά και αφήνω τη σάλτσα να βράσει μέχρι να μειωθεί η ποσότητα στο μισό.
  • Βήμα 6 Ρίχνω τις χυλοπίτες και και το πέστο και με μια τσιμπίδα ανακατεύω απαλά. Προσθέτω και τις αχιβάδες και συνεχίζω το απαλό ανακάτεμα.
  • Βήμα 7 Μεταφέρω σε μια πιατέλα και σερβίρω αμέσως.


Dina’s Daily RecipesΚέικ αλμυρό με ανάμεικτα λαχανικά, τυριά και βασιλικό

Dina’s Daily RecipesΤάρτα με λαχανικά σοτέ και ντοματίνια