destination taste!

ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ

ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ

ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ

: 4
: 20 min
: 1 hr

Για να μαλακώσουν τα καλαμαράκια είτε τα τηγανίζουμε πολύ σύντομα (σε πολύ δυνατή φωτιά για ελάχιστα λεπτά) είτε τα σιγομαγειρεύουμε για αρκετή ώρα. Για να δέσει η άφθονη σάλτσα τους, βάζουμε στην κατσαρόλα και μια ολόκληρη, καθαρισμένη πατάτα για να δώσει το άμυλό της. Αν θέλουμε, την κόβουμε σε κομμάτια όταν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα και τη μοιράζουμε στα πιάτα με τα καλαμαράκια.

Υλικά
  • 800 γρ. καλαμαράκια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 3 – 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κονσέρβα αποφλοιωμένα ντοματάκια με το χυμό τους, ψιλοκομμένα
  • 2 – 3 κόκκοι μπαχάρι
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα, κατά προτίμηση καπνιστή (προαιρετικά)
  • 4 πράσα (το λευκό μέρος), κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 1 μεγάλη πατάτα, κατά προτίμηση βιολογική, ξεφλουδισμένη και ολόκληρη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα κοτσάνια)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 100 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Βάζουμε τα καλαμαράκια (κορμούς και πλοκάμια) σε μια ευρύχωρη και βαθιά κατσαρόλα, σκέτα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε να αχνίζουμε τα υλικά για 8 – 10 λεπτά.
  • Βήμα 2 Ρίχνουμε τα ντοματάκια με το χυμό τους, το μπαχάρι, την καπνιστή πάπρικα (αν τη χρησιμοποιήσουμε) και νερό τόσο ώστε η στάθμη του να φτάσει περίπου μέχρι τη μέση της κατσαρόλας. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση.
  • Βήμα 3 Τότε ρίχνουμε τα πράσα και την ολόκληρη πατάτα, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά, με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα καλαμαράκια και η σάλτσα να δέσει αρκετά και να μελώσει. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και ρίχνουμε τον άνηθο. Ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε σε πιάτα. Περιχύνουμε κάθε μερίδα με το ελαιόλαδο και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί.