προορισμός…γεύση!

Τι θα ήταν τα μελομακάρονα χωρίς το κανελογαρίφαλο; Θα υπήρχαν τα… μπικοτάκια κανέλας; Πώς θα τρώγαμε το ρυζόγαλο και τις κρέμες χωρίς μπόλικη κανελίτσα; Και τι θα ήταν τα σιροπιαστά μας χωρίς το μυρωδάτο και κανελάτο σιρόπι τους;
Εκτός από τις κλασικές της χρήσεις, είμαι εδώ για να σας προτείνω μερικές ακόμα ιδιαίτερες ιδέες για να απολαύσετε το θεϊκό άρωμα της κανέλας στο έπακρο!

Τι προσέχω στην αγορά
• Αγοράζω τόσο τα ξυλάκια όσο και τη σκόνη, καθώς τρίβεται λιγάκι δύσκολα και η καυτερή γεύση της απαιτεί τη σκόνη όσο πιο λεπτή σαν πούδρα γίνεται.
• Προτιμώ να την αγοράζω από μπαχαράδικα, χύμα, για να ελέγχω το άρωμα και την κατάστασή της, ιδίως τα ξυλάκια.

Στο ντουλάπι
Σκόνη και ξυλάκια φυλάγονται σε γυάλινα βαζάκια, καλά κλεισμένα, για έως και 2 χρόνια.
Τα φυλάσσω σε ντουλάπι σκοτεινό, μακριά από υγρασία αλλά και πηγές θερμότητας, π.χ. καλοριφέρ ή παράθυρο που το χτυπά ο ήλιος.

Πως χρησιμοποιώ τα ξυλάκια…
Σε όλα σχεδόν τα σιρόπια (για μπακλαβά, ραβανί, σαραγλάκια κ.ά.)
Σε μείγματα με κρασί στο οποίο βράζω φρούτα (π.χ. κυδώνια, μήκα και αχλάδια)
Σε όλες τις σάλτσες ντομάτας
Σε κοκκινιστά κατσαρόλας με κρέας ή κοτόπουλο
Σε αναρίθμητα γλυκίσματα
Για να αρωματίσω ξίδι
Στα σπιτικά μου λικέρ, ιδιαίτερα στο λικέρ βύσσινο και πορτοκάλι
Σε κόκκινο κρασί (γλυκό ή ξηρό) που θα ζεστάνω για ένα ζεστό καλωσόρισμα ένα κρύο χειμωνιάτικο βράδυ

…και πως τη σκόνη κανέλας
Για να πασπαλίσω κρέμες με βάση τη βανίλια και το γάλα, όπως το ρυζόγαλο, την καστάρντ ή την κρεμ μπρουλέ
Στις αγαπημένες μου τάρτες με χειμωνιάτικα φρούτα
Στα περισσότερα ωμά ή καβουρδισμένα μείγματα μαχαρικών (όπως το γκαραάμ μασαλά)
Στον πουρέ καρότου, μαζί με πορτοκάλι
Στην βελουτέ καροτόσουπα
Στα περισσότερα γιορτινά γλυκά, όπως μελομακάρονα, λουκουμάδες, τηγανίτες, φοινίκια
Για να σερβίρω φέτες ωμού μήλου, μαζί με μέλι
Στα ψητά μήλα, όπου τη βάζω στη γέμιση με ξηρούς καρπούς αλλά και στο σερβίρισμα
Στη ζύμη πολλών μπισκότων και κουλουριών

+ Μια ευωδιαστή πρόταση
Σάλτσα καστάρντ με κανέλα
Υλικά για 1½ φλιτζάνι
2 φλιτζάνια φρέσκο γάλα, πλήρες
• ελάχιστο αλάτι
½ φλιτζάνι ζάχαρη
3 μεγάλα ξυλάκια κανέλας
4 κρόκους από μεγάλα αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το γάλα, ελάχιστο αλατάκι, τη μισή ζάχαρη και τα ξυλάκια κανέλας, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν μια βράση. Αποσύρω και αφήνω κατά μέρος.
Χτυπάω τους κρόκους και την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα ανοξείδωτο μπολ, με το μίξερ χειρός ή το σύρμα, μέχρι να φτιάξω ανοιχτόχρωμο και κολλώδες μείγμα. Σταδιακά, προσθέτω το μείγμα του γάλακτος, ανακατεύοντας ασταμάτητα και, όταν τα δύο μείγματα ενωθούν, μεταφέρω το μπολ σε μπεν μαρί, δηλαδή το στερεώνω στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νεράκι. Συνεχίζω το ανακάτεμα, για 5 – 8 λεπτά, ή μέχρι το μείγμα να δέσει. Μεταφέρω το μπολ σε ένα άλλο, μεγαλύτερο, στο οποίο έχω βάλει παγωμένο νερό και παγάκια (προσέχοντας να μην πέσει νερό μέσα στη σάλτσα) και ανακατεύω τακτικά, μέχρι η σάλτσα να κρυώσει τελείως.
Τη μεταφέρω σε βαζάκι και τη διατηρώ για 10 ημέρες στο ψυγείο.
ΙΔΑΝΙΚΗ για να τη σερβίρω με ψητά φρούτα, κομπόστες ή κέικ σοκολάτας.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *