προορισμός…γεύση!

Για να ξεφύγουμε λίγο από τα καθιερωμένα και τα κλασικά, ας φτιάξουμε μερικούς διαφορετικούς πουρέδες, συνδυάζοντας ταιριαστά αρτύματα και μυρωδικά.
Έχω να σας προτείνω λοιπόν 4 ξεχωριστές και πεντανόστιμες ιδέες για πουρέ και από μία συνταγή για να τον δοκιμάσετε. Ανατρέξτε στην κλασική συνταγή του πουρέ (βλ. Πουρές πατάτας κλασσικός) και προσαρμόστε τις παραλλαγές που σας δίνω, επάνω στην κλασική συνταγή.
Πειραματιστείτε και, πιστέψτε με… δεν θα το μετανιώσετε!

Πουρές με σαφράν
Μουσκεύω 8 – 10 κλωστίτσες σαφράν στο πολύ ζεστό γάλα που θα προσθέσω στον πουρέ. Αυτό το γάλα δεν το σουρώνω, ώστε να σκορπίσουν οι κλωστίτσες μέσα στον πουρέ. Το χρώμα του θα είναι έντονα κροκί, πολύ όμορφο και με ωραίο άρωμα.

Η συνταγή: «Πουγκιά με πάστα πιπεριάς και πουρέ με σαφράν»
Χτυπάω στο μπλέντερ 8 πομοντόρια, κομμένα στη μέση, 2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου, ½ κουταλάκι καστανή ζάχαρη,500 γρ. πιπεριές Φλωρίνης από βαζάκι, 1 πιπερτίτσα τσίλι και 1 κουτ. σούπας πάστα λιαστής ντομάτας, μέχρι να γίνουν όλα μια σφικτή πάστα. Τη σιγομαγειρεύω για 15 λεπτά σε ένα κατσαρολάκι για να στεγνώσει από τα πολλά υγρά της. Ντύνω 6 – 8 πυρίμαχα μικρά φορμάκια για σουφλέ με 2 κομμάτια φύλλο κρούστας στο καθένα (κάθε κομμάτι φύλλου αποτελείται από 1 ολόκληρο φύλλο, κομμένο κατά πλάτος στη μέση). Γεμίζω τα ντυμένα φορμάκια μέχρι τη μέση με πουρέ με σαφράν και συμπληρώνω από πάνω με την πάστα του κατσαρολιού. Κλείνω τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από τα φορμάκια, τις λαδώνω λίγο και βάζω τα φορμάκια στο φούρνο, στους 180°C. Ψήνω για 20 – 25 λεπτά, ξεφορμάρω (θα μοιάζουν με πουγκάκια) και σερβίρω.

Πουρές με ελαιόλαδο και μυρωδικά
Χτυπάω στο μπλέντερ 50 γρ. ανάμεικτα φρέσκα μυρωδικά (βασιλικό, μαϊντανό, δυόσμο και φρέσκο κρεμμυδάκι), 100 ml ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο και 50 γρ. τριμμένη παλαιωμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα. Αυτή την πάστα την ανακατεύω στον πουρέ μέχρι να γίνει πράσινος και ομοιογενής. Προσοχή! Στον πουρέ αυτό δεν βάζω βούτυρο και γάλα!

Η συνταγή: «Πράσινος ψητός πουρές με σάλτσα μανιταριών»
Αφού φτιάξω τον πουρέ με ελαιόλαδο και μυρωδικά, του προσθέτω 3 κρόκους αυγών, ανακατεύω και μετά βάζω 3 ασπράδια, χτυπημένα πρώτα σε σφικτή μαρέγκα. Ανακατεύω απαλά, τον αδειάζω σε ένα ρηχό ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και ραντίζω την επιφάνειά του με 1 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο και 2 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα. Ψήνω για 30 λεπτά, στους 180°C.
Στο μεταξύ σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρω για 5 λεπτά σε ελαιόλαδο 500 γρ. φρέσκα μανιτάρια σε φετάκια, 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες και 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, μέχρι να ροδίσουν όλα. Ρίχνω 100 γρ. μαλακό κατσικίσιο τυρί (ή τυρί κρέμα) και 2 κουταλάκια ψιλοκομμένο φρέσκο φασκόμηλο, ανακατεύω μέχρι να λιώσει το τυρί και αποσύρω.
Κόβω τον πουρέ σε τετράγωνα κομμάτια, τα μοιράζω σε πιάτα και τα περιχύνω με τη σάλτσα μανιταριών.

Πουρές με καρότα
Φτιάχνω μια δόση κλασικού πουρέ αφαιρώντας από τη συνταγή το γάλα. Κόβω 6 μέτρια και βιολογικά καρότα σε μικρά κομμάτια, τα σοτάρω για 5 λεπτά σε λάδι ή βούτυρο, τα πολτοποιώ στο μπλέντερ και τα ρίχνω στον πουρέ, ανακατεύοντας καλά.

Η συνταγή: «Αλμυρή τούρτα-στρώσεις με πουρέ καρότου και σπανάκι»
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα αφήνω να μαραθούν 500 γρ. φρέσκο σπανάκι, χοντροκομμένο και 2 κουταλιές νερό, για 5 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Το στύβω και το ψιλοκόβω. Μετά, το σοτάρω σε ελαιόλαδο με 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες, 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο και από 1 κουταλάκι κύμινο και κόλιανδρο σε σκόνη. Μόλις σοταριστεί το μεταφέρω σε μπολ, προσθέτω 1 κουταλιά κρέμα γάλακτος, 150 γρ. τριμμένο κασέρι, ½ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό και αλατοπίπερο και ανακατεύω καλά.
Σε ένα στρογγυλό βαθύ ταψάκι 24 εκ απλώνω το 1/3 του πουρέ καρότο, από πάνω βάζω το μισό σπανάκι, σκεπάζω με άλλο 1/3 πουρέ, από πάνω βάζω το υπόλοιπο σπανάκι και σκεπάζω με τον υπόλοιπο πουρέ. Σκορπίζω φιλέ αμυγδάλου, και ψήνω αυτή την «τούρτα» για 35 – 40 λεπτά, στους 180°C. Την αφήνω να κρυώσει και τη σερβίρω.

Πουρές με μουστάρδα
Στην κλασική, βασική συνταγη του πουρέ προσθέτω 2 – 3 κουταλιές καλής ποιότητας μουστάρδα της αρεσκείας μου (εγώ προτιμώ μια πικάντικη με σπόρους) και ανακατεύω καλά.

Η συνταγή: «Πουρές με μουστάρδα και κόκκινη σάλτσα με φρέσκα κουκιά»
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρω σε αρκετό ελαιόλαδο 2 λιωμένες σκελίδες σκόρδου, 1 ξερό κρεμμύδιψιλοκομμένο, μέχρι να μαλακώσουν. Μετά ρίχνω 600 γρ. φρέσκα κουκιά, βρασμένα μέχρι να μαλακώσουν και στραγγισμένα, 1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα, 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί, 1 κουταλιά βαλσαμικό ξίδι, λίγο θυμάρι, λίγη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και σιγομαγειρεύω για 20 λεπτά.
Μοιράζω τον ζεστό πουρέ μουστάρδας σε πιάτα και περιχύνω με τη σάλτσα κουκιών.

1 Comment

  1. Exceptional!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *